14.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Η πρώτη διαφωνία – Πέρασε η πρόταση Κασσελάκη για συντονιστή Πολάκη, αλλά διαφοροποιήθηκαν 16 από τους 48 βουλευτές

Ημερομηνία:

Η πρώτη καταγραφή διαφωνιών ανάμεσα στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη και την πτέρυγα που ηττήθηκε στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος, έγινε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας το απόγευμα της Πέμπτης.

Μετά την ανοιχτή ομιλία του κ. Κασσελάκη στους βουλευτές, τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας κλήθηκαν να ψηφίσουν επί της πρότασης που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προεδρείο της ΚΟ. Η πρόταση ήταν ενιαία και εγκρίθηκε με 28 υπέρ και 16 λευκά (υπήρξαν και δύο απουσίες, μεταξύ αυτών ο Όθων Ηλιόπουλος και ο Νίκος Παππάς). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την αίθουσα μόλις ολοκληρώθηκε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, επομένως δεν ήταν παρών στην ψηφοφορία.

Ουσιαστικά, περί το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής ομάδας, εμφανίστηκε επιφυλακτικό απέναντι στην πρόταση σύνθεσης του νέου προεδρείου, εκφράζοντας έτσι πρωτίστως τη διαφωνία τους με την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ (Επιτροπές Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου).

Αλλαγή υπήρξε και στη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς αναλαμβάνει η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ ο μέχρι πρότινος κατέχων τη θέση Διονύσης Καλαματιανός αναλαμβάνει κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος. Ουσιαστικά οι δυο τους άλλαξαν θέσεις, καθώς η κυρία Τζάκρη ως τώρα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος.

Ενδιαφέρον έχουν οι άλλες δύο θέσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων: Τη μία την διατηρεί ο Νίκος Παππάς, αλλά ορίζεται πλέον και ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, αντικαθιστώντας τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος ήταν εκ των στενών συνεργατών της Έφης Αχτσιόγλου. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγετική ομάδα ήθελε να παραμείνει ο κ. Ηλιόπουλος, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.  Πάντως ο κ. Ξανθόπουλος ήταν επίσης υποστηρικτής της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου.

Θέση Διευθυντή της ΚΟ αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας, κάτι που είχε ανακοινωθεί εδώ και μέρες. Αντικατέστησε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος επίσης είχε στηρίξει την κυρία Αχτσιόγλου στη μάχη διαδοχής.

Στους 16 βουλευτές που ψήφισαν λευκό περιλαμβάνονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα του ή ευρύτερα στην Ομπρέλα όπως ο Κώστας ΜπάρκαςΠέτη ΠέρκαΜερόπη ΤζούφηΣία ΑναγνωστοπούλουΘεανώ Φωτίου και Γιώργος Ψυχογιός. Λευκό ψήφισαν επίσης η Έφη Αχτσιόγλου και τα στελέχη της ομάδας «6+6», δηλαδή ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η Μαρίνα Κοντοτόλη η οποία στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου στις εκλογές.

Έχει ενδιαφέρον πως λευκό ψήφισαν ακόμα η Όλγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Επίσης, λευκό ψήφισαν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Οζγκιούρ Ναζήφ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

«Εμείς οι 48 απέναντι στους 158 “άριστους”»

Σε έναν «αγώνα ενωτικό, συλλογικό, με αλληλεγγύη και δημοκρατικό ύφος» προσκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας σήμερα για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ολοκληρωμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων, ενώ έκανε λόγο για τρία βήματα: «Ενότητα, πρόταση, δράση».

«Εμείς οι 48 απέναντι στους 158 “άριστους”» τόνισε ο Στ. Κασσελάκης, ενώ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, κατηγορώντας τους ότι επέδειξαν «αλαζονεία».

Ξεκινώντας, ο Στ. Κασσελάκης, δήλωσε πως είναι «τιμή» γι΄αυτόν να παίρνει το λόγο και πως ανγνωρίζει την «ευθύνη» και την «υποχρέωση» του απέναντι στην πατρίδα και τα μέλη του κόμματος να υπηρετήσει τις «ιδέες και τις αξίες του αριστερού, προοδευτικού και δημοκρατικού κόσμου».

«Εμείς αποτελούμε την εθνική εξαίρεση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό» σημείωσε ο Στ. Κασσελάκης και αναφέρθηκε στο Predator, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει το «μεταμεσονύχτιο ΦΕΚ» με το οποίο «φίμωσε» την ΑΔΑΕ και τον προέδρο της Ανεξάρτητης Αρχής. «Κατά τα άλλα κατηγορούν εμάς ότι δεν σεβόμαστε τους θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση «ποτέ δε θα δεχτούν οι λειτουργοί της δικαιοσύνης οποιαδήποτε πίεση ή επιρροή στη δικαιοσύνη», αλλά θα παράσχει « αμέριστη συμπαράσταση, υλικοτεχνική και θεσμική για να υπηρετούν απερίσπαστοι το λειτούργημα τους».

Θερμή υποδοχή σε Τσίπρα, χαμόγελα και …αμηχανία

Εντωμεταξύ, θερμή και με χειροκροτήματα ήταν η υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα από τους υπόλοιπους βουλευτές, ο οποίος επέλεξε να καθίσει πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ ήταν και οι δύο σε πολύ καλή διάθεση.

Ενδιαφέρον είχε και η άφιξη της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία στη συνέχεια κινήθηκε προς το… βάθος της αίθουσας επιλέγοντας να καθίσει πίσω στις τελευταίες σειρές, λίγο πιο μπροστά από τους δημοσιογράφους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσήλθε στην αίθουσα με καθυστέρηση μισής ώρας περίπου, πιστός θα έλεγε κανείς στην παράδοση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παγίως εμφανιζόνταν αργοπορημένος, προκαλώντας σχόλια στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια πως «η ώρα ΠΑΣΟΚ ωχριά μπροστά του, τώρα υπάρχει η ώρα Τσίπρα»…

Φορώντας ένα ανοιχτόχρωμο καρό σακάκι χωρίς γραβάτα, ο Στέφανος Κασσελάκης χαιρέτισε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά έσπευσε και για μια θερμή χειραψία με τον πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα.

Εμφανώς αγχωμένος ο κ. Κασσελάκης κατάφερε να θερμάνει την «κρύα αίθουσα» σταδιακά, ενώ δεν έλειψαν τα σαρδάμ, που πρόδιδαν την αμηχανία του. Ωστόσο, το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζέστανε την ατμόσφαιρα.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ