13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Η Ρωσία προσφέρει γρήγορη υπηκοότητα σε όλους τους Ουκρανούς – Tι απαντά η Ουκρανία

Ημερομηνία:

Οποιοσδήποτε Ουκρανός υπήκοος μπορεί πλέον να υποβάλει αίτηση για ρωσική υπηκοότητα στο πλαίσιο ενός απλοποιημένου συστήματος, σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα. Το μέτρο ισχύει επίσης για τους απάτριδες που ζουν μόνιμα στην Ουκρανία, καθώς και για τους πολίτες των δύο δημοκρατιών του Ντονμπάς, που νωρίτερα αναγνωρίστηκαν από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες.

Οι Ουκρανοί μπορούν τώρα να υποβάλουν το σχετικό αίτημα χωρίς να χρειάζεται να ζήσουν στη Ρωσία για πέντε χρόνια, να έχουν πηγή εισοδήματος ή να περάσουν ένα τεστ ρωσικής γλώσσας – κάτι που συνήθως απαιτείται να κάνουν οι αλλοδαποί προτού μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα.

Το προεδρικό διάταγμα τροποποιεί τις διαδικασίες που προηγουμένως επιφυλάσσονταν για τους πολίτες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ καθώς και για τους κατοίκους των δύο περιοχών της νότιας Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων σχεδόν από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. .

Το 2019, εισήχθη μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους ζουν σε εδάφη που ελέγχονται από τις δύο οντότητες του Donbass, οι οποίες τον Φεβρουάριο αναγνωρίστηκαν από τη Μόσχα ως κυρίαρχα κράτη. Θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν τα έγγραφα της υπηκοότητάς τους σε μόλις τρεις μήνες.

Μέχρι τον Φεβρουάριο, 950.000 άτομα φέρεται να έχουν υποβάλει αιτήσεις και 770.000 από αυτούς έχουν γίνει Ρώσοι πολίτες. Το διάταγμα της Δευτέρας ανέφερε επίσης ρητά ότι τα άτομα που υπηρετούν στις πολιτοφυλακές του Ντονμπάς και στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου δικαιούνται επίσης να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα και ότι η ιδιότητά τους ως ξένου στρατιωτικού προσωπικού δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως λόγος για να τους αρνηθεί την υπηκοότητα.

Τον Μάιο, ένα άλλο διάταγμα πρόσθεσε τους κατοίκους των περιοχών Zaporozhye και Kherson στη νότια Ουκρανία στους δικαιούχους του συστήματος υπηκοότητας. Ένα ξεχωριστό έγγραφο που υπογράφηκε από τον πρόεδρο τον ίδιο μήνα έκανε τα ορφανά παιδιά από τις δημοκρατίες του Ντονμπάς και την Ουκρανία επίσης επιλέξιμα για επεξεργασία. Θα μπορούσε να υποβληθεί αίτηση για λογαριασμό τους από τους κηδεμόνες ή τις ανάδοχές τους οικογένειες.

«Παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» η παροχή υπηκοότητας, λέει η Ουκρανία

Το να παραχωρηθεί σε όλους τους Ουκρανούς το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα με μια απλουστευμένη διαδικασία δεν αποτελεί παρά «παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» εκ μέρους της Μόσχας, δήλωσε τη Δευτέρα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών .

Το υπουργείο είπε ότι «καταδικάζει έντονα» την κίνηση την ίδια ημέρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το σχετικό διάταγμα. Ουκρανοί διπλωμάτες κήρυξαν επίσης την απόφαση της Μόσχας «ασύμβατη με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργείου, η προσφορά στους Ουκρανούς για γρήγορη απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας υποδηλώνει ότι το Κρεμλίνο υποτίθεται ότι εξακολουθεί να επιδιώκει «να αρπάξει ουκρανικά εδάφη, να καταστρέψει το ουκρανικό κράτος» και να «αφομοιώσει με τη βία» το ουκρανικό έθνος.

Το Κίεβο προειδοποίησε επίσης ότι θεωρεί τη χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας σε Ουκρανούς στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας «άκυρη και άκυρη», προσθέτοντας ότι «δεν θα έχει νομικές συνέπειες» για την Ουκρανία. Κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για απόπειρες χρήσης της διαδικασίας για να «αναγκάσει» τους Ουκρανούς που ζουν στα εδάφη που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα να «συμμετέχουν στις εγκληματικές δραστηριότητες των διοικήσεων κατοχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία για να ζητήσει περισσότερα όπλα από τη Δύση. «Είναι πλέον εξαιρετικά σημαντικό να παρέχουμε περισσότερη βοήθεια στο έθνος μας» , είπε σε δήλωσή του, καθώς κάλεσε τους «εταίρους» της Ουκρανίας «να παράσχουν επειγόντως στην Ουκρανία περισσότερα βαρέα όπλα και να επιβάλουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης το διάταγμα του Ρώσου προέδρου «άνευ αξίας», προσθέτοντας ότι δείχνει μόνο «τις επιθετικές ορέξεις του Πούτιν».

rt.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...