Μία «έξυπνη», οικολογική πόλη, με 42.000 κατοικίες κατασκευάζεται στη Σιγκαπούρη.
Η Tengah θα είναι ο πέμπτος οικισμός που κατασκευάζει η κυβέρνηση της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά θα είναι η πρώτη με κεντρικό κλιματισμό, αυτόματη διακομιδή απορριμμάτων και κέντρο χωρίς αυτοκίνητα.
Στο κέντρο της θα διατηρηθεί ένας οικολογικός «διάδρομος», μήκους 100 μέτρων, που θα παρέχει ασφαλή διέλευση σε άγρια ζώα και θα συνδέει περιοχή απορροής υδάτων από τη μια μεριά και ένα καταφύγιο άγριας ζωής από την άλλη.
Οι δρόμοι και οι χώροι στάθμευσης θα είναι υπόγειοι. «Στοχεύουμε στην ιδανική ιδέα για την απομόνωση της κυκλοφορίας, με τα πάντα υπογείως και την επιφάνεια του εδάφους απόλυτα απελευθερωμένη για τους πεζούς», δήλωσε ο Τσονγκ Φουκ Λουνγκ, διευθυντής έρευνας και σχεδιασμού στη HDB, την υπηρεσία που επιβλέπει το πρότζεκτ. «Θέλουμε μια πόλη που επιτρέπει το περπάτημα και τη χρήση ποδηλάτου με πολύ φιλικό τρόπο», συμπλήρωσε.
Στην πόλη θα εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι δρόμοι σχεδιάστηκαν με το βλέμμα στο μέλλον και τις νέες τεχνολογίες που αυτό θα φέρει. «Όταν σχεδιάσαμε το οδικό δίκτυο, οραματιστήκαμε ένα μέλλον στο οποίο τα αυτόνομα οχήματα και τα οχήματα δίχως οδηγό θα γίνουν πραγματικότητα», σημείωσε ο Λουνγκ.
Κάτι που σε ένα βαθμό οφείλεται και στα κλιματιστικά. Οι σχεδιαστές της «έξυπνης» πόλης επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο κλιματισμού. Νερό, που θα ψύχεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, θα περνά μέσω σωλήνων από τα σπίτια, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι δεν θα χρειάζονται εξωτερικές μονάδες κλιματισμού. Πάντως, θα μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του διαμερίσματός τους.
Σύμφωνα με την SG Group, τον πάροχο ενέργειας της πόλης, αυτό το σύστημα θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που ισοδυναμεί με την απόσυρση 4.500 αυτοκινήτων από τους δρόμους κάθε χρόνο.
Επίσης, στους δημόσιους χώρους θα υπάρχουν «έξυπνα» φώτα που θα σβήνουν όταν δεν βρίσκεται κόσμος εκεί, ενώ τα σκουπίδια θα αποθηκεύονται κεντρικά και μόνιτορ θα ανιχνεύουν πότε πρέπει να γίνει διακομιδή. «Αντί να χρησιμοποιούμε απορριμματοφόρο για κάθε συγκρότημα, θα ρουφάμε τα σκουπίδια- μέσω συστήματος πεπιεσμένου αέρα- σε έναν θάλαμο που θα εξυπηρετεί αρκετά συγκροτήματα. Κατά διαστήματα απλά ένα απορριμματοφόρο θα αδειάζει τον θάλαμο», εξήγησε ο Λουνγκ.
Επίσης όλοι οι κάτοικοι θα έχουν πρόσβαση σε εφαρμογή που θα τους επιτρέπει να παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργειας και νερού, ώστε να μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι που θα κάνουν περικοπές. Παράλληλα, ψηφιακές «πινακίδες» σε κάθε συγκρότημα θα ενημερώνουν τους κατοίκους για το συλλογικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, κάτι που- σύμφωνα με την SP Group- μπορεί να οδηγήσει και σε ανταγωνισμό ανάμεσα σε συγκροτήματα.
Τα πρώτα διαμερίσματα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023 και η τιμή για ένα με δύο υπνοδωμάτια ξεκινά από τα 82.000 δολάρια.
Με πληροφορίες από CNN
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.