Ανησυχία εγείρουν οι πληροφορίες, που έρχονται στη δημοσιότητα από δυτικές πηγές, για την προσέλκυση ξένων «εθελοντών» οι οποίοι πάνε Ουκρανία να πολεμήσουν τους Ρώσους, μετά και την προτροπή του ίδιου του Ουκρανού προέδρου. Θυμίζουμε πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνέστησε για τον σκοπό αυτό την αυτοαποκαλούμενη Διεθνή Λεγεώνα Εδαφικής Άμυνας, καθώς οι αρχές της χώρας συνεχίζουν παράλληλα την διανομή οπλισμού σε ουκρανικές πολιτοφυλακές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων –έγραφε ρεπορτάζ των Financial Times– σχεδόν 80.000 άτομα έχουν εισέλθει στην εμπόλεμη χώρα από τα δυτικά της σύνορα σε μια «αντίστροφη τάση» από εκείνη του 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων που την έχουν ήδη εγκαταλείψει για να γλιτώσουν τη ζωή τους.
Οι περισσότεροι που επιλέγουν να μπουν στη χώρα είναι Ουκρανοί ομογενείς, κυρίως άντρες αλλά και γυναίκες, οι οποίοι θέλουν να υπερασπιστούν τα πάτρια με κάθε μέσο. Την ίδια πορεία όμως ακολουθούν ή ετοιμάζονται ολοταχώς να ακολουθήσουν και χιλιάδες αλλοδαποί από πολλές γωνιές του πλανήτη: συχνά ακροδεξιοί διαφόρων παραφυάδων, (υπερ)εθνικιστές και βετεράνοι του στρατού, με καταγωγή κυρίως από ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη.
Με βάση προσωρινά συγκεντρωτικά στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα SITE Intelligence, η οποία παρακολουθεί εξτρεμιστικές οργανώσεις και οντότητες, στη Διεθνή Λεγεώνα είχαν ήδη αιτηθεί να ενταχθούν κάπου 591 ξένοι από 9 χώρες. Ανάμεσά τους: 70 Ιάπωνες που κατέθεσαν αίτηση στην ουκρανική πρεσβεία στο Τόκιο, 400 Σουηδοί, 100 Λιθουανοί, δέκα βετεράνοι στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ (έξι Αμερικανοί, τρεις Βρετανοί, ένας Γερμανός), δύο αξιωματικοί του πεζικού των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Πολωνία, ένας Φινλανδός έφεδρος (ήδη στην Ουκρανία), ένας Νορβηγός (ήδη στην Ουκρανία) και τουλάχιστον εφτά Λευκορώσοι.
Σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται όσοι είχαν εκφράσει ενδιαφέρον χωρίς να έχουν ακόμα υποβάλει αίτηση, μεταξύ των οποίων ανήκουν και 20 Αυστραλοί. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες πως τις αφίξεις ξένων μαχητών στην Ουκρανία, συχνά εκτός της επίσημης οδού μέσω πρεσβειών και προξενείων, διευκολύνει η λεγόμενη «Γεωργιανή Λεγεώνα», η οποία υποτίθεται πως συνεργάζεται μεν με τον ουκρανικό στρατό, την ώρα όμως που φέρεται να προσπαθεί να πείσει τους «εθελοντές» ότι δεν είναι προαπαιτούμενο να έχουν εμπειρία σε εμπόλεμες ζώνες, καθώς θα τους προσφερθεί εκπαίδευση αφότου φτάσουν στη χώρα…
Το τελευταίο διάστημα παράλληλα έχουν δημοσιοποιηθεί καλέσματα από ηγετικές φιγούρες παραστρατιωτικών ομάδων σε Ουκρανία, Φινλανδία και Γαλλία προκειμένου να συσπειρώσουν οπαδούς γύρω από το ουκρανικό ζήτημα και να διασπείρουν προπαγάνδα για λόγους στρατολόγησης. Όπως δήλωσε στους New York Times η διευθύντρια της SITE Intelligence, Ρίτα Κατζ, «πολυάριθμες ομάδες ακροδεξιών, εθνικιστών της λευκής υπεροχής και νεοναζιστών σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν εκφράσει περίσσια υποστήριξη στην Ουκρανία, επιδιώκοντας μεταξύ άλλων να καταχτούν τις τάξεις παραστρατιωτικών ομάδων που πολεμούν τη Ρωσία».
Τρεις μέρες μετά τη ρωσική εισβολή, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι είχε ήδη λάβει «μερικές χιλιάδες» αιτήσεις. Για να διευκολύνει τη συμμετοχή –που σύμφωνα με δήλωση προ ημερών του Ζελένσκι, έχει φτάσει τα 16.000 άτομα από 20 εθνικότητες– η κυβέρνηση στο Κίεβο έθεσε σε λειτουργία ειδική ιστοσελίδα με οδηγίες (https://fightforua.org/). Σύμφωνα με σημερινή δήλωση από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σχεδόν 20.000 ξένοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά για να βοηθήσουν την Ουκρανία να πολεμήσει εναντίον της Ρωσίας, οι οποίοι «προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες».
Η Διεθνής Λεγεώνα αναμένεται να ενταχθεί υπό τη Δύναμη Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας, ενός νεοσύστατου τμήματος των ενόπλων δυνάμεων, και να ξεκινήσει με δύο νέα τάγματα. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, οποιοσδήποτε ξένος -πλην Ρώσων υπηκόων- είναι καλοδεχούμενος, είτε έχει εμπειρία σε πόλεμο είτε όχι. Η υπηρεσία στη Διεθνή Λεγεώνα είναι απολύτως νόμιμη και επίσημη, διαβεβαιώνει το Κίεβο, που συνιστά «οι λεγεωνάριοι να έχουν εξοπλισμό μάχης, όπως στολές, κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κλπ». Μετά από συγκεκριμένη διαδικασία μέσω ουκρανικών πρεσβειών ή προξενείων, οι «εθελοντές» θα μεταβαίνουν στην Ουκρανία, θα υπογράφουν μια σύμβαση για στρατιωτική υπηρεσία και θα αναλαμβάνουν καθήκοντα – τα ίδια, θεωρητικά, με τους Ουκρανούς συμπολεμιστές τους.
Σύμφωνα με όσα είπε στους Financial Times Ουκρανός πολίτης, που εμπλέκεται στη διαδικασία στρατολόγησης λεγεωνάριων, 16.000 αλλοδαποί από Ευρώπη και Αμερική είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να καταταγούν – 6.000 μόνο στη Βρετανία. Τα νούμερα μπερδεύονται ακόμα πιο πολύ, καθώς ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωνε μεσοβδόμαδα πως πάνω από χίλιοι «εθελοντές» από 16 χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι μετάβασης στην ουκρανική επικράτεια. Κάποιες κυβερνήσεις, εξάλλου, ενθαρρύνουν ουσιαστικά τους πολίτες τους να κάνουν ένα τέτοιο βήμα -βλέπε Λετονία, Δανία και Σουηδία-, ενώ κάποιες άλλες στέλνουν ανάμεικτα μηνύματα, όπως του Καναδά και της Βρετανίας, μολονότι παλιός βρετανικός νόμος απαγορεύει ουσιαστικά σε πολίτες της χώρας να πολεμούν εναντίον άλλου κράτους, με το οποίο η Βρετανία βρίσκεται σε ειρήνη και όχι σε πόλεμο.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον που μίλησε στη Voice of America, 3.000 Αμερικανοί «εθελοντές» έχουν ανταποκριθεί στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου. Παρά δε τις αντίθετες συστάσεις της κυβέρνησης του Βελγίου, την πρώτη αναχώρηση εφτά Βέλγων από τις Βρυξέλλες με προορισμό την Ουκρανία ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωπαϊκός ιστότοπος EUObserver. Άλλοι 18 ετοιμάζονται να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες, από ένα σύνολο 70 ατόμων που έχουν επικοινωνήσει ως τώρα με την ουκρανική πρεσβεία. Όπως σημείωνε το δημοσίευμα, «Μαζί με τους Βέλγους πολίτες, έχουν κάνει αίτηση άντρες από Βραζιλία, Γαλλία, Γεωργία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο και Σουηδία, πολλοί εκ των οποίων με πρότερη στρατιωτική εμπειρία».
Σημειωτέον, πάντως, ότι εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ξεκαθάρισε την Πέμπτη πως οι ξένοι μαχητές δεν θα θεωρούνται στρατιώτες αλλά μισθοφόροι και δεν θα προστατεύονται από τους ανθρωπιστικούς κανόνες για την αντιμετώπιση αιχμαλώτων πολέμου. «Στην καλύτερη περίπτωση μπορούν να αναμένουν πως θα διωχθούν ως εγκληματίες», τόνισε ο Ιγκορ Κονασένκοφ στο Russian News Agency. «Καλούμε όλους τους αλλοδαπούς, που ίσως σχεδιάζουν να πάνε να πολεμήσουν για το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, να το σκεφτούν δέκα φορές προτού μπούνε στη μέση».