ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία δημιουργεί ναυτική βάση στη Λιβύη για την «προστασία» του τουρκο-λιβυκού συμφώνου

Μετά τις τελευταίες επιτυχίες των δυνάμεων που υποστηρίζει με έμψυχο και άψυχο υλικό η Τουρκία στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο Λιβύη, τώρα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει και δύο σημαντικά προπύργια-βάσεις, «πατώντας» γερά στην βορειοοαφρικανική χώρα.

Η Άγκυρα σχεδιάζει να δημιουργήσει δύο μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα -ενόψει και των ερευνών/γεωτρήσεων στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου- ενώ παράλληλα ξεκινά προετοιμασίες για εξορύξεις σε πετρελαιοπηγές της Λιβύης.

Η πρώτη βάση που θα δοθεί στην Τουρκία από την κυβέρνηση Σαράζ θα είναι αεροπορική για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη IHA/SIHA και η δεύτερη ναυτική στο λιμάνι της Μισράτα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», η παραχώρηση των δύο αυτών βάσεων στην Τουρκία συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Λίβυου πρωθυπουργού Σαράζ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα.

Βάση για drones

Μετά την εκκαθάριση από νάρκες από Τούρκους πυροτεχνουργούς, που έχουν τοποθετηθεί –σύμφωνα με την Τουρκία- από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, στην στρατιωτική αεροπορική βάση της Βατίγια, η εν λόγω βάση θα παραχωρηθεί στην Τουρκία προκειμένου να αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου IHA/SIHA.

Ναυτική βάση για την «προστασία» του τουρκο-λιβυκού συμφώνου

Το επόμενο βήμα είναι η ναυτική βάση στη Μισράτα. «Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των προκλήσεων της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, η παρουσία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στη Λιβύη θεωρείται στρατηγική. Επομένως, το λιμάνι της Μισράτα αναμένεται να μετατραπεί σε μία μόνιμη ναυτική βάση για την Τουρκία», αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα.

Εξάλλου, όπως σημειώνεται, η θαλάσσια αυτή περιοχή της Μισράτα θεωρείται η πλουσιότερη σε απόθεμα πετρελαίου στο Λιβυκό πέλαγος κι αυτό το κομμάτι θα το ελέγχει τώρα η Τουρκία. «Η παρουσία τουρκικών πλοίων θεωρείται απαραίτητη για την ασφάλεια των γεωτρήσεων στην περιοχή», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ήδη δόθηκαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν τουρκικά αεροσκάφη να προσγειώνονται στηΜισράτα με στρατιωτικό υλικό.

https://twitter.com/ISCResearch/status/1271165986234916869?ref_src=twsrc%5Etfw” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον…

8 hours ago

Τομά Πικετί: Η αίσθηση εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες τους οδηγεί στην Ακροδεξιά

Ο 52χρονος καθηγητής και ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο μιλάει στα «ΝΕΑ»…

8 hours ago

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου. Αρχικά ενεργοποιείται…

9 hours ago

Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας – Εκδήλωση την Τρίτη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του (1984-2024), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση εορτασμού…

9 hours ago

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και σίγουρα έχει πει λιγότερα από όσα…

9 hours ago

Το σχέδιο του Ισραήλ: Η διάλυση του Ιράν, η δημιουργία του Κουρδιστάν και η Γη της επαγγελίας

Του Ιωάννη Ιντζέ * Λίγο μετά την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς…

9 hours ago

This website uses cookies.