ΘΕΣΕΙΣ

Η τύχη του Μητσοτάκη να έχει απέναντί του τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη

Ήταν λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές του Ιούλη του 2023. Ο Μητσοτάκης αισθανόταν πανίσχυρος, σε τέτοιο βαθμό ώστε να προχωρά σε συμβολικές κινήσεις που δημιουργούσαν παραλληλισμούς της πορείας του με αυτή του Ελευθεριου Βενιζέλου. Στις 31 του Μάη επισκέφθηκε το Θέρισσο και μίλησε για τον Ελευθέριο Βενιζέλου που είναι “ένα ιστορικό παράδειγμα” αλλά και “σημείο αναφοράς” αφού πέρα από εξέχουσα ιστορική φυσιογνωμία “υπήρξε συγγενής μου”.

Λίγο μετά τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ υπενθύμιζαν ότι «η αδελφή του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προπάππου του Κυριάκου Μητσοτάκη». Υποθέτουμε ως ενισχυτική είδηση στο προφίλ του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, λες και για να αναβαθμίσουνε τον “Μωυσή” σε “Εθνάρχη”…

Σημειώναμε τότε, πριν τη δεύτερη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλη όπου έλαβε 40,56% και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ που έπεσε στο 17% τα εξής:

“Καλό είναι εκεί στη Νέα Δημοκρατία να χαμηλώσουν λίγο το κεφάλι και να κοιτάξουν πιο προσεκτικά τα στοιχεία του αποτελέσματος. Ένα τεράστιο ποσοστό αποφάσισε να τους ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα ή μέσα στην κάλπη.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ βοήθησε στο να αποτυπωθεί ένας θρίαμβος. Όμως ας μην έχουν καμία απολύτως αμφιβολία ότι ο θρίαμβος είναι εύθραυστος. Και θα φανεί αυτό όταν σφίξουν κάπως τα γάλατα. Και ας ελπίσουμε ότι η μεγάλη διαφορά στην εκλογική τους νίκη δε θα νομιμοποιήσε τον αυταρχισμό εις το όνομα της εκλογικής νομιμοποίησης”.

Δεν πέρασε από τότε ούτε ένας χρόνος και στις ευρωεκλογές αποτυπώθηκε αυτό που σημειώναμε. Ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε πραγματικός θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, υπήρξε νίκη μεν, η οποία όμως συντελέσθηκε στο έδαφος πολύ ευνοϊκών συγκυριών. Μία από αυτές τις ευνοϊκές συγκυρίες ήταν η μη ύπαρξη ουσιαστικής αντιπολίτευσης, για πολλούς λόγους που έχουμε ήδη πολλές φορές αναλύσει.

Η απώλεια της ΝΔ πάνω από 1 εκ. ψηφοφόρων έκανε ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα κυβερνά ο μονόφθαλμος, και σίγουρα όχι κάποιος μέγας εθνάρχης. Γιατί η απώλεια αυτή δεν ήρθε εξαιτίας της αποτελεσματικότητας της αντιπολίτευσης. Οι ψηφοφόροι δεν πείστηκαν από κάποιο άλλο κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να χάσει παίζοντας ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Αυτό, είναι πραγματικά πρωτόγνωρο και αποτυπώνει την βαθιά πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας.

Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης είναι ένας πολύ τυχερός άνθρωπος. Ενώ το κόμμα του θα έπρεπε να βυθίζεται στην εσωστρέφεια λόγω της ιστορικής απώλειας αριθμού ψηφοφόρων σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, συνεχίζει να έχει απέναντί του κόμματα που αποδεικνύονται ανίκανα ακόμη και για να κάνουν τα πιο βασικά.

Η τύχη όμως του Μητσοτάκη, είναι η ατυχία της χώρας. Γιατί χωρίς καλή κυβέρνηση και χωρίς αποτελεσματική κυβέρνηση, βυθιζόμαστε όλοι στο βυθό.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι κορυφαίοι της Παγκόσμιας Σκοποβολής Σκητ στα Χανιά για το «Grand Prix Μάχη της Κρήτης-Στέλιος Καραμπινάκης»

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι προπονήσεις στο Εθνικό Σκοπευτήριο Χανίων όπου για 34η χρονιά διεξάγονται…

1 hour ago

Η Χανιώτικη παραλία που βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες “μυστικές” της Ευρώπης

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και η αλήθεια είναι πως το μυαλό όλων μας ταξιδεύει σε ιδιαίτερους…

1 hour ago

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ

Την Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας…

2 hours ago

Τιμούν δύο λαμπρούς Κρητικούς επιστήμονες

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασή Γωνιάς «Ο Τίμιος Σταυρός» σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου διοργανώνουν…

2 hours ago

Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών: Απαράδεκτη εγκύκλιος! Χαρίζει δύο ώρες απλήρωτης εργασίας

Την απόσυρση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του ν.Χατζηδάκη "που χαρίζει 2 ώρες απλήρωτης εργασίας στους εργοδότες"…

2 hours ago

Φιάσκο με το MyCoast: Από τις 6.622 καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες, έχει εγκριθεί… μία

Είτε οι καταγγελίες των πολιτών για αυθαιρεσίες στις παραλίες δεν προχωρούν σε επεξεργασία, είτε διαπιστώνονται…

2 hours ago

This website uses cookies.