Ο κόσμος είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων και μάλιστα πιο άμεσα από ό,τι νομίζαμε.
Για την ακρίβεια, πολύ πριν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, στόχος που προκύπτει και από την Συμφωνία των Παρισίων, αποτελώντας μία τεράστια πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια.
Αυτή ήταν η προειδοποίηση του προέδρου της διάσκεψης του ΟΗΕ για την ερημοποίηση, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης συνδυάζονται με τη λειψυδρία και τις κακές γεωργικές πρακτικές που απειλούν την παγκόσμια γεωργία .
Ο Alain-Richard Donwahi, πρώην υπουργός Άμυνας της Ακτής Ελεφαντοστού που ηγήθηκε της περσινής συνόδου κορυφής του ΟΗΕ Cop15 για την ερημοποίηση, είπε ότι οι επιπτώσεις της ξηρασίας επικρατούν ταχύτερα από το αναμενόμενο.
“Η κλιματική αλλαγή είναι μια πανδημία που πρέπει να καταπολεμήσουμε γρήγορα. Δείτε πόσο ταχεία γίνεται η υποβάθμιση του κλίματος, ίσως πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προβλέψει”, είπε για να προσθέσει. “Όλοι είναι προσηλωμένοι στον 1,5 βαθμό Κελσίου και είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος. Αλλά στην πραγματικότητα, πολύ άσχημα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν, λόγω της υποβάθμισης του εδάφους, της λειψυδρίας και της ερημοποίησης, πολύ πριν έρθει αυτός ο 1,5 βαθμός C”.
Τα προβλήματα της αύξησης της θερμοκρασίας, του καύσωνα και των πιο έντονων ξηρασιών και πλημμυρών, έθεταν σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλές περιοχές. “Κοιτάξτε τις επιπτώσεις της ξηρασίας στην επισιτιστική ασφάλεια, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στη μετανάστευση του πληθυσμού, τις επιπτώσεις της ξηρασίας στον πληθωρισμό. Θα μπορούσαμε να έχουμε μια επιτάχυνση αρνητικών επιπτώσεων, εκτός από τη θερμοκρασία”, είπε ο Donwahi, ο οποίος στάθηκε και στις κακές γεωργικές πρακτικές που επίσης δεν βοηθούν: “Η υποβάθμιση του εδάφους συνοδεύεται από κακές συνήθειες και ο τρόπος που κάνουμε τη γεωργία μας θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του εδάφους. Όταν επηρεάζεται το έδαφος, επηρεάζεται και η απόδοση”.
Ο Donwahi κάλεσε τους επενδυτές του ιδιωτικού τομέα να συμμετάσχουν και να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για να πετύχουν κέρδη. “Ο ιδιωτικός τομέας ενδιαφέρεται για τη γεωργία και την καλύτερη χρήση του εδάφους. Μιλάμε για βελτίωση αποδόσεων. Μιλάμε για αγροτοδασοκομία, που είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να έχει απόδοση επένδυσης. Πρέπει να είμαστε καινοτόμοι, να βρούμε νέα οχήματα για χρηματοδότηση”.
Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο υπέγραψαν μια συνθήκη για την καταπολέμηση της ερημοποίησης το 1992, παράλληλα με τη σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία είναι η μητρική συνθήκη της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015 , και τη σύμβαση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, που στοχεύει στη διαφύλαξη της αφθονίας των ειδών.
Ωστόσο, η συνθήκη για την ερημοποίηση κερδίζει τη λιγότερη προσοχή και η περσινή Cop15 για την ερημοποίηση πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη σε σύγκριση με την Cop27 για το κλίμα και τη Cop15 για τη βιοποικιλότητα τον περασμένο Δεκέμβριο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.