10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Η φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη αντικείμενο επιστημονικής έρευνας

Ημερομηνία:

Μια εποικοδομητική συνεργασία με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης  είχε χθες ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης. Συγκεκριμένα, τον επισκέφθηκαν ο κ. Άρης Τσαντηρόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γιώργος Τσιμουρής, Καθηγητής Ανθρωπολογίας του Παντείου, ο κ. Νίκος Φωκάς, Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Βουδαπέστης μαζί με υποψήφιους  διδάκτορες – φοιτητές του ίδιου ιδρύματος,  οι οποίοι διεξάγουν το ερευνητικό πρόγραμμα  «Αναγκαστική συγκατοίκηση», το οποίο αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος συζήτησαν με το Δήμαρχο Ρεθύμνης τις παραμέτρους  του προσφυγικού ζητήματος γενικά και των προσφύγων πολέμου ειδικότερα, τη διαχείριση του φλέγοντος αυτού ζητήματος σε επίπεδο Κρήτης, τη στάση του Δήμου Ρεθύμνης και την πρόταση του Δημάρχου  περί φιλοξενίας  προσφύγων σε κατάλληλες κατοικίες στους Οικισμούς του Ρεθύμνου και την αντίθεση του στη δημιουργία hotspot, τον σχεδιασμό υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων κ.α .

Στη συζήτηση έγιναν αναφορές σε παραδείγματα άλλων πόλεων όπου, λόγω έλλειψης προηγούμενης εμπειρίας,  εφαρμόστηκαν πρακτικές οι οποίες απεδείχθησαν επιζήμιες τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις περιοχές φιλοξενίας, εξετάστηκαν αναλυτικά επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες της Κρήτης και του Ρεθύμνου στο προσφυγικό θέμα,   την επαρκή διαχείριση του από την Αναπτυξιακή Εταιρία στην οποία ανατέθηκε και την ομαλή εξέλιξη του  στο νησί μας, για την οποία ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Οι υποψήφιοι διδάκτορες – φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης θα εκπονήσουν εργασίες για το εν λόγω ζήτημα και γι’ αυτό το λόγο απηύθυναν ερωτήσεις στον Δήμαρχο,  ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος, στις επαφές του στο αρμόδιο Υπουργείο, στην αντιμετώπιση  ακραίων φωνών που εκδηλώθηκαν την περίοδο συζήτησης του προσφυγικού, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε όλο το νησί και γενικώς στην προσέγγιση του ζητήματος από πλευράς Δήμου Ρεθύμνης με στόχο την ανακούφιση και την εξασφάλιση πολιτισμένων συνθηκών φιλοξενίας των δυστυχισμένων ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ας σημειωθεί πως η χθεσινή συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης εντάσσεται σ’ ένα ευρύτερο κύκλο συνεργασιών του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας και του υπευθύνου καθηγητή κ. Τσαντηρόπουλου με Πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Cambridge του οποίου καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Ανθρωπολογίας του, επισκέπτονταν κάθε καλοκαίρι το Ρέθυμνο, προσκεκλημένοι του Π.Κ., για να μελετήσουν την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομική, κοινωνική, τουριστική  και τεχνολογική ανάπτυξη  της πόλης και είχαν συνεργασία με το Δήμαρχο και άλλους φορείς του  Νομού.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ