ΤΟΠΙΚΑ

Η φονική αμμοθύελλα της Αιγύπτου απειλεί να «σκεπάσει» την Κρήτη

Το πρωτοφανές φαινόμενο της αμμοθύελας στην Αίγυπτο που είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός ανθρώπου και μεγάλες καταστροφές, παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι επιστήμονες που δεν αποκλείουν οι χωμάτινες αέριες μάζες να μετακινηθούν είτε προς τη χώρα μας είτε πιο ανατολικά, επαναφέροντας στις μνήμες τις εικόνες από το Μάρτιο του 2018 που τόσο η Κρήτη όσο και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχε τυλιχθεί σε ένα πορτοκαλί σύννεφο σκόνης

Σταθερά αυξητική τάση έχουν τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση , με την περιοχή μας να δίνει τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες αυξήσεις στα αποκαλούμενα θερμοκηπιακά αέρια που διευρύνουν την αύξηση της θερμοκρασίας η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα, ελλοχεύουν κινδύνους τόσο για αναπνευστικά προβλήματα υγείας, αλλά και ιούς που ευνοούνται από την ζέστη. Την ίδια ώρα επιστήμονες και ερευνητές στο σταθμό ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά Λασιθίου, ζητούν ετοιμότητα, στην περίπτωση που το πρωτοφανές φαινόμενο αμμοθύελλας στην Αίγυπτο, μεταφερθεί το επόμενο διάστημα προς τον Ελλαδικό χώρο ή κινηθεί πιο ανατολικά.

Το πρωτοφανές φαινόμενο της αμμοθύελας στην Αίγυπτο που είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός ανθρώπου και μεγάλες καταστροφές, παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι επιστήμονες που δεν αποκλείουν οι χωμάτινες αέριες μάζες να μετακινηθούν είτε προς τη χώρα μας είτε πιο ανατολικά, επαναφέροντας στις μνήμες τις εικόνες από το Μάρτιο του 2018 που τόσο η Κρήτη όσο και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχε τυλιχθεί σε ένα πορτοκαλί σύννεφο σκόνης.

Η Μαρία Κανακίδου είναι καθηγήτρια Χημείας Περιβάλλοντος και Αναλυτικής Χημείας του τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης μίλησε στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ-ΤV η οποία υποστήριξε πως: «Δυστυχώς, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα»

Ειδικότερα, επιστήμονες από το σταθμό ατμοσφαιρικών παρατηρήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά Λασιθίου συνιστούν ετοιμότητα, χωρίς να μπορούν αποκλείσουν το ενδεχόμενο, αυτές οι εικόνες που είχαν κάνει το γύρο του κόσμου να επαναληφθούν είτε στον ίδιο είτε σε μικρότερο βαθμό.

«Αυτά δε μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Δυστυχώς, είναι φυσικά φαινόμενα τα οποία υπάρχουν και το πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον και που θα φυσάει η σκόνη και πιο συγκεκριμένα εάν φυσάει προς εμάς ή πιο ανατολικά, δε μπορούμε να το προβλέψουμε ακόμη» υποστήριξε η κ. Κανακίδου.

Πάντως τα στοιχεία που προκύπτουν με αφορμή και την ημέρα περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά στην Κρήτη που σχετίζεται ευρύτερα με τον ελλαδικό χώρο, είναι ότι η μέση συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό ενώ το 2022 σε μια κούρσα απόλυτης αύξησης καταγράφηκε μέγιστη τιμή ρεκόρ.

«Το διοξείδιο του άνθρακα στην περιοχή του Φοινοκαλιά κτύπησε στα ύψη στα τέλη του 2022 με μέση τιμή τα 419 μόρια/ 1 εκατ. μορίων αέρα που τέτοια τιμή δεν είχαμε τα τελευταία 800.000 χρόνια. Έχουμε κάτι εξαιρετικό. Στην πραγματικότητα είναι μεγάλος ο αριθμός» υπογράμμισε η κ. Κανακίδου στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ-ΤV.

Την ώρα πάντως που διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο, των αποκαλούμενων αερίων του θερμοκηπίου, οδηγούν σε μια κούρσα αύξησης της θερμοκρασίας με πιθανές συνέπειες τόσο για την υγεία των ανθρώπων όσο και την ανθεκτικότητα ιών, κάποιες άλλες τιμές που συνδέονται με τη βιομηχανία, δείχνουν να περιορίζονται, κάτι που οφείλεται σε δράσεις και μέτρα που λαμβάνονται και τα οποία οι επιστήμονες εξηγούν ότι πρέπει να εξειδικευτούν.

«Τα τελευταία χρόνια έγιναν κάποιες προσπάθειες και μειώθηκαν κάποια άλλα ανθρωπογενή σωματίδια τα οποία προέρχονται από τις βιομηχανίες για παράδειγμα ή τα οξείδια του αζώτου προέρχονται από τα αυτοκίνητα. Έχουμε κάποια οφέλη. Δε σημαίνει ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα» υποστήριξε η κ. Κανακίδου.

Προς την κατεύθυνση πάντως όχι μόνο καταγραφής αλλά και εξαγωγής συμπερασμάτων, σε επίπεδο Κρήτης, κλειδί τριάντα χρόνια θεωρείται η συμβολή του ερευνητικού σταθμού του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Φινοκαλιά που παρέχει παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η κ. Κανακίδου κατέληξε: «Κατανοούμε τις πηγές και βοηθούμε στο να πάρουν κάποιοι άλλοι προφανώς τις αποφάσεις ώστε να μειωθεί η ρύπανση και να προφυλάξουμε τον πλανήτη μας».

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Metron Analysis: Άρχισαν τα «όργανα», έως 25% αθροιστικά η ακροδεξιά – «Bουτιά» στην αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…

5 hours ago

Ν. Κανέλλου: Το εργαστηριακό ψάρι δεν είναι απομίμηση ψαριού

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…

7 hours ago

Απειλές Τραμπ κατά Πούτιν αν δεν σταματήσει ο “γελοίος πόλεμος” στην Ουκρανία

Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…

7 hours ago

Αποκαλυπτική έρευνα για την ακρίβεια: 63% ακριβότερο το καλάθι με βασικά τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021 – Μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση, αυξήθηκαν τα επιτόκια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…

7 hours ago

Σωκράτης Φάμελλος: «Είναι παράλογο τα κέρδη των τραπεζών να είναι 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο»

«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…

7 hours ago

Λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών στο κύκλωμα βρεφών: Σε εξέλιξη η έρευνα για τη ‘βιομηχανοποίηση’ των γεννήσεων

Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…

7 hours ago

This website uses cookies.