ΘΕΣΕΙΣ

Η 36χρονη Ράνια δολοφονήθηκε λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Είναι ασύλληπτη η τραγωδία με την 36χρονη Ράνια Μπουρνέλη.

Η 36χρονη Ράνια Μπουρνέλη έχασε τη ζωή της με βίαιο και αδικαιολόγητο τρόπο, όταν βρέθηκε στο δρόμο του 33χρονου Τζερόμ, Γάλλου υπηκόου, ο οποίος την παρέσυρε θανάσιμα με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Χερσονήσου. Ο δράστης, σε κατάσταση παραληρήματος, πίστευε πως καταδίωκε έναν “εχθρό”, αγνοώντας την πραγματική ταυτότητα του θύματος.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο Τζερόμ επέμενε ότι “χτύπησε έναν άνδρα”. Δεν γνώριζε ότι η οδηγός του οχήματος ήταν γυναίκα και αγνοούσε εντελώς την ύπαρξη της Ράνιας. Όπως ισχυρίστηκε, θεώρησε ότι το αυτοκίνητο που ακολουθούσε “ανήκε στους κακούς που τον καταδίωκαν”. Όταν είδε την 36χρονη να κατεβαίνει από το όχημά της, πίστεψε ότι ήταν άνδρας και αποφάσισε να την εξουδετερώσει, θεωρώντας την “εχθρό”.

Βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές δείχνουν το χρονικό του τραγικού περιστατικού. Η Ράνια παρκάρει το αυτοκίνητό της, ανοίγει την πόρτα, συγκεντρώνει προσωπικά αντικείμενα και κατεβαίνει για να το κλειδώσει. Τη στιγμή εκείνη, ο Τζερόμ επιταχύνει με μεγάλη ταχύτητα και την παρασύρει, σκοτώνοντάς την ακαριαία. Οι εικόνες σοκάρουν, θυμίζοντας σκηνές από αστυνομική ταινία. Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που δεν άφηνε περιθώρια επιβίωσης.

Μετά το περιστατικό, ο δράστης εγκατέλειψε το όχημά του, πήρε το μπουφάν του και τράπηκε σε φυγή προς την περιοχή του Κοκκίνη. Η αστυνομία ξεκίνησε αμέσως τις έρευνες, αναζητώντας απαντήσεις για τα κίνητρα και τη σχέση μεταξύ θύματος και δράστη.

Οι απαντήσεις όμως δε θα βρεθούν στο θολό μυαλό του δράστη που μέσα στην παράνοιά του πήρε τη ζωή της Ράνιας. Οι απαντήσεις θα δοθούν από την πραγματικότητα που οδήγησε αυτό τον άρρωστο άνθρωπο αντί να νοσηλεύεται στη χώρα του να βρίσκεται στην Κρήτη, να μη λαμβάνει την ιατρική βοήθεια που είχε ανάγκη και στο τέλος να σκοτώνει έναν αθώο άνθρωπο που στο μυαλό του ήταν ο “εχθρός”.

Ο δράστης, βλέπετε, είχε ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας, είχε οδηγηθεί με εισαγγελική εντολή στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου – μία από τις πλέον υποστελεχωμένες δομές στην Κρήτη – αποφάσισε ότι ο Τζερόμ δεν χρειαζόταν περαιτέρω παρακολούθηση, παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά απέναντι στη σύντροφό του. Οι καταγγελίες αυτές δεν φαίνεται να λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, παρά το γεγονός ότι υπήρχε κίνδυνος για τη σύντροφό του ή άλλους ανθρώπους που θα μπορούσαν να βρεθούν στο στόχαστρο του διαταραγμένου του μυαλού.

6 μέρες μετά αυτός ο άνθρωπος σκότωσε την αθώα Ράνια, αποτυπώνοντας έτσι το μεγάλο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την αδυναμία του να ανταπεξέλθει, λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειες για ανάπτυξη “ιατρικού τουρισμού” στην Ελλάδα και για ανθρώπους με ψυχολογικά / ψυχικά προβλήματα.

Η αλήθεια είναι ότι με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα από ευρωπαϊκές χώρες επιλέγουν να μετακομίσουν στην Ελλάδα για διάφορους λόγους που σχετίζονται με την ψυχική τους υγεία με πρώτο και κύριο το μεσογειακό κλίμα, αλλά και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας που επιτρέπει στους ευρωπαίους να έχουν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Η τάση αυτή πολλές φορές υποστηρίζεται και από τις χώρες από τις οποίες κατάγονται όσο και από χώρες που τους υποδέχονται, όπως η Ελλάδα.

Προφανώς αυτοί οι άνθρωποι δε φταίνε, και είναι λογικό να αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωή τους. Όμως τη στιγμή όπου το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην κατάσταση που βρίσκεται, μπορεί να υποστηρίζει αποτελεσματικά και ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερης αντιμετώπισης στις χώρες τους;

Ας το κάνουμε ξεκάθαρο, ο συγκεκριμένος άνθρωπος δε βρισκόταν στην Κρήτη όπως βρίσκεται εδώ κάποιος μετανάστης που έχει φύγει από μία χώρα όπου οι συνθήκες ζωής είναι άθλιες, και έχει σκοπό να εργαστεί για να ζήσει την οικογένειά του. Βρισκόταν εδώ από επιλογή.

Το σύστημα υγείας της χώρας μας δεν τον βοήθησε όπως έπρεπε, όμως θα είναι λάθος να ενοχοποιήσουμε τον γιατρό που έκανε το λάθος. Φέρει και αυτός ευθύνη, μέσα όμως σε ένα γενικότερο πλέγμα ευθυνών που διαμορφώνει την προβληματική πραγματικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που εδώ και χρόνια βασίζεται σε ήρωες που ενίοτε τους χειροκροτάμε και ενίοτε τους λιθοβολούμε.

Ο θάνατος της Ράνιας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Βρέθηκε απέναντι σε έναν άνθρωπο που δε μπορούσε να γνωρίζει ότι το όχημα στο οποίο βρισκόταν μέσα ήταν το όπλο που θα την σκότωνε. Είδε η Ράνια αυτό τον άνθρωπο να τρέχει με το αυτοκίνητό του προς τα πάνω της και δεν κούνησε καθόλου. Στο μυαλό της δε μπορούσε να πιστέψει ότι αυτό το αυτοκίνητο θα έπεφτε απάνω της αφού δεν αναγνώριζε τον λόγο για να συμβεί αυτό. Όμως στο μυαλό του δράστη η Ράνια ήταν ο εχθρός. Με την κατάλληλη θεραπεία αυτός ο άνθρωπος δε θα έβλεπε τη Ράνια ως εχθρό και σήμερα η Ράνια θα ζούσε.

Πέθανε λόγω αποτυχίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τέμπη: «Είναι ξεκάθαρο ότι στο ηχητικό ακούμε τα παιδιά μας, ακούω τον γιο μου» λέει ο Ασλανίδης – Το μήνυμα της Καρυστιανού στον ανακριτή

Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…

3 hours ago

Ross Ulbricht: Ποιος είναι ο ισοβίτης που έδωσε χάρη ο Τραμπ – Το Silk Road, η διακίνηση ναρκωτικών και τα συμβόλαια θανάτου

Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…

3 hours ago

«Πράσινο φως» από Τραμπ για εξαγορά του TikTok από τον Ίλον Μασκ… αν το θέλει

Την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της…

3 hours ago

Σπιτικές προτάσεις: Αγριόχορτα

Ντολμάδες με λάπαθα Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους…

3 hours ago

Σοβαρή καταγγελία ΠΑΣΟΚ για Τασούλα: Φεύγει με επιχορηγήσεις χιλιάδων ευρώ στην εκλογική του περιφέρεια

Για «βαθιά παλαιοκομματική αντίληψη» και «εξόχως αλαζονική συμπεριφορά» εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τασούλα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,…

3 hours ago

Η Κρήτη πρωταγωνίστησε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού MATKA 2025 στο Ελσίνκι – Πρώτη στις προτιμήσεις των Φινλανδών

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού MATKA 2025, η οποία έλαβε χώρα από…

3 hours ago

This website uses cookies.