Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

18.8 C
Chania
Thursday, April 24, 2025

Η whistleblower Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς αποκαλύπτει: «Η Meta στόχευε εφήβους με διαφημίσεις ανάλογα με την ψυχολογική τους κατάσταση – Τα στελέχη απαγορεύουν στα παιδιά τους να έχουν facebook/instagram»

Ημερομηνία:

Η Σάρα Γουίν-Γουίλιαμς (Sarah Wynn-Williams), πρώην διευθύντρια Παγκόσμιας Δημόσιας Πολιτικής στο Facebook και συγγραφέας του αποκαλυπτικού βιβλίου Careless People, κατέθεσε την Τετάρτη ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, καταγγέλλοντας ότι η Meta στόχευε εφήβους με διαφημίσεις, με βάση την ψυχολογική τους κατάσταση.

Η σοβαρή αυτή κατηγορία καταγράφεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της, το οποίο περιγράφει τις εμπειρίες της από την εργασία της στη Facebook, καθώς και την «αμελή» στάση που, όπως ισχυρίζεται, επέδειξαν υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας — μεταξύ αυτών ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ και η πρώην διευθύντρια επιχειρησιακών λειτουργιών Σέριλ Σάντμπεργκ — απέναντι στη δύναμη και την επιρροή που ασκεί ο τεχνολογικός κολοσσός παγκοσμίως.

Αν και η ακρόαση της Τετάρτης επικεντρώθηκε κυρίως στις σχέσεις της Meta με την Κίνα και στο ενδεχόμενο παραπλάνησης του Κογκρέσου σε παλαιότερες καταθέσεις, αρκετοί γερουσιαστές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους και στην πλατφόρμα του Instagram. Το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο είχε απασχολήσει το Κογκρέσο ήδη από το 2021 σε προηγούμενες έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις του στα παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση της γερουσιαστή Μάρσα Μπλάκμπερν (Ρεπουμπλικανή, Τενεσί), η Γουίν-Γουίλιαμς παραδέχθηκε πως η Meta (τότε ακόμα Facebook) στόχευε παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών με διαφημίσεις όταν ένιωθαν λυπημένα ή καταθλιπτικά.

«Η εταιρεία μπορούσε να εντοπίσει πότε τα παιδιά ένιωθαν ανάξια, αβοήθητα ή σαν αποτυχημένα και [η Meta] έπαιρνε αυτές τις πληροφορίες και τις μοιραζόταν με διαφημιστές», δήλωσε η Γουίν-Γουίλιαμς ενώπιον της υποεπιτροπής για το έγκλημα και την τρομοκρατία της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας. «Οι διαφημιστές γνωρίζουν ότι όταν κάποιος δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του, είναι πιο πιθανό να αγοράσει κάτι».

Η πρώην διευθύντρια εξήγησε ότι η εταιρεία ενημέρωνε τους διαφημιστές πότε οι έφηβοι βρίσκονταν σε ψυχολογική κατάπτωση, ώστε να τους προωθηθούν προϊόντα την κατάλληλη στιγμή. Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι αν ένα κορίτσι διέγραφε μια selfie, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη ανασφάλειας και κατάλληλη στιγμή για να της προωθηθεί κάποιο προϊόν ομορφιάς. Παρόμοια στόχευση, είπε, γινόταν και με διαφημίσεις για απώλεια βάρους, όταν τα κορίτσια έδειχναν ανησυχία για την εικόνα του σώματός τους.

Η Γουίν-Γουίλιαμς υποστήριξε ότι η Meta γνώριζε πως οι χρήστες ηλικίας 13-17 ετών είναι μια ευάλωτη αλλά «εξαιρετικά πολύτιμη» ομάδα για τους διαφημιστές, γεγονός που εξηγεί τα κίνητρα πίσω από αυτές τις πρακτικές.

«Ένα από τα στελέχη της εταιρείας μου είχε πει ότι το Facebook γνωρίζει πως διαθέτει το “πιο πολύτιμο τμήμα του πληθυσμού” για τους διαφημιστές, δηλαδή τους εφήβους, και ότι η Meta θα έπρεπε να “το φωνάζει από τις ταράτσες”», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, η ίδια είχε προσπαθήσει να αντικρούσει αυτή τη λογική, λέγοντας πως μια εταιρεία αξίας τρισεκατομμυρίων δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους στρατηγικές για να αυξήσει τα κέρδη της.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, παρουσιάστηκε και ένα εσωτερικό έγγραφο που φάνηκε να επιβεβαιώνει πως η Meta εφαρμόζει ανάλογες πρακτικές και στους ενήλικες. Σε ένα στιγμιότυπο εσωτερικής συνομιλίας, ένα στέλεχος πολιτικής ρωτούσε αν ισχύει ότι η Facebook πραγματοποιούσε έρευνα για τη συναισθηματική κατάσταση των νεαρών μητέρων. Η απάντηση άλλου στελέχους ήταν: «Ναι», προσθέτοντας με ειρωνικό ύφος ότι ίσως έπρεπε να ρωτήσουν και τους «φαινομενικά ηθικά χρεοκοπημένους συναδέλφους μας» αν έχουν γίνει και άλλες τέτοιες έρευνες.

Η Γουίν-Γουίλιαμς σχολίασε επιπλέον ότι την είχε εκπλήξει το γεγονός ότι πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Silicon Valley δεν επέτρεπαν στα ίδια τους τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα προϊόντα που ανέπτυσσαν.

«Ρωτούσα: “Το παιδί σας έχει δοκιμάσει το νέο προϊόν που ετοιμάζουμε να λανσάρουμε;” και απαντούσαν: “Δεν επιτρέπω στον έφηβο μου να χρησιμοποιεί το Facebook. Δεν έχει λογαριασμό στο Instagram.” Αυτά τα στελέχη… το γνωρίζουν. Γνωρίζουν τη βλάβη που προκαλεί το προϊόν. Και γι’ αυτό δεν επιτρέπουν στα δικά τους παιδιά να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές που αναπτύσσει η Meta. Η υποκρισία είναι παντού», είπε χαρακτηριστικά.

Μετάφραση από techcrunch

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Μητρόπουλος: Χάνουν το επίδομα των 250 ευρώ μισό εκατομμύριο ΑμΕΑ, χήρες, ορφανά και γυναίκες με μειωμένες συντάξεις

Μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι ΑμΕΑ-χήρες-ορφανά λαμβάνουν τις χαμηλότερες συντάξεις στην...

Γάζα: Στους 44 οι νεκροί από τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι μέλη οικογένειας,...