ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος, πείνα, ανέργια στις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερικής εν μέσω πανδημίας

H επιδημία του κορωνοϊού χτύπησε αλύπητα τις παραγκουπόλεις της Λατινικής Αμερική. Εκεί όπου εκατομμύρια άνθρωποι στοιβάζονται σε συνθήκες που καθιστούν αδύνατο να εφαρμοστούν οι κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι ξεχασμένοι και καταδικασμένοι ζουν καθημερινά έναν πραγματικό εφιάλτη…

«Ανησυχούμε ολοένα και περισσότερο για τους φτωχούς και τις άλλες ευάλωτες ομάδες που είναι πιο εκτεθειμένες στην ασθένεια και τον θάνατο εξαιτίας του ιού», δήλωσε πρόσφατα η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS) Καρίσα Ετιέν.

Με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Περού και η Χιλή, όπου είναι πιθανό και να μην καταγράφονται όλες οι μολύνσεις, η κατάσταση είναι εκρηκτική, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στην Αργεντινή οι αρχές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου μετά τον εντοπισμό 84 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της covid-19 και άλλων περίπου 100 ύποπτων στην Βίλα Ασούλ, μια παραγκούπολη στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες.

Οι 3.000 κάτοικοί της τέθηκαν σε πλήρη καραντίνα, με απαγόρευση εξόδου από τη συνοικία γύρω από την οποία έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις.

Όμως σε μια περιοχή όπου η ανεπίσημη εργασία φτάνει το 45%, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι δύσκολο για τους πιο φτωχούς να επιλέξουν μεταξύ του «να πεθάνουν από την πείνα ή να πεθάνουν από τον ιό».

Για την Ντάλια Μαϊμόν, του ομοσπονδιακού πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο, η λογική που επικρατεί είναι η ακόλουθη: αν δεν δουλεύουν «είναι βέβαιο ότι θα πεθάνουν από την πείνα, ενώ αναλαμβάνουν ένα ρίσκο προσπαθώντας να μην μολυνθούν και πηγαίνοντας στη δουλειά».

Την ίδια στιγμή η ανεργία καλπάζει εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης που ξέσπασε εν μέσω της πανδημίας.  

«Πώς θα αγοράσουμε τρόφιμα;»

Μια άλλη δυσκολία στις παραγκουπόλεις είναι ο μεγάλος συνωστισμός που δεν ευνοεί την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι κάτοικοι περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας έξω από τα σπίτια τους όπου συχνά ζουν με την ευρύτερη οικογένειά τους. ανεργία δεν σταματά να αυξάνεται εξαιτίας της παράλυσης της οικονομίας.

«Εργαζόμαστε σε οικοδομές, είμαστε πωλητές, βγαίνουμε έξω κάθε ημέρα. Με το lockdown όλα έκλεισαν και οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε πλέον δουλειά», εξήγησε ο Όσκαρ Γκονσάλες, ένας 43χρονος Χιλιανός. Και η ανεργία δεν σταματά να αυξάνεται εξαιτίας της παράλυσης της οικονομίας.

Αυτός ηλεκτροσυγκολλητής ζει στη συνοικία Μπρίζας ντελ Σολ, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες του Σαντιάγο, όπου έχουν αυξηθεί οι διαμαρτυρίες λόγω της πείνας με αίτημα την παροχή κρατικής βοήθειας. “Δεν έχουμε ούτε μια μικρή βοήθεια από το κράτος. Πιστεύουν ότι μπορούμε να ζούμε χωρίς χρήματα, αλλά πώς θα αγοράσουμε τρόφιμα για να φάμε;”, διερωτήθηκε.

Σε άλλες χώρες εγκληματικές οργανώσεις εκμεταλλεύονται το κενό που έχει αφήσει το κράτος για να επεκτείνουν τον έλεγχό τους. Πρόκειται “για την πιο ανησυχητική τάση”, σύμφωνα με τον Ντάγκλας Φάρα, έναν ειδικό σε θέματα ασφαλείας.

Στο Μεξικό καρτέλ ναρκωτικών διανέμουν τρόφιμα και φάρμακα, στην Ονδούρα συμμορίες οργανώνουν εκστρατείες απολυμάνσεων στις περιοχές που ελέγχουν.

Σιωπηλή απειλή

Μπροστά στις ελλείψεις από το κράτος, εκκλησίες και οργανώσεις κινητοποιούνται οργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης, προσφέροντας σισίτια ή κάνοντας απολυμάνσεις.

Στα περίχωρα του Σαντιάγο οι κάτοικοι γνωρίζουν πού ζουν οι ασθενείς και οργανώνονται για να τους πάνε φαγητό. «Αν δεν τους βοηθήσουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει», δήλωσε η 62χρονη Γκλόρια Ρέιες.

«Πρέπει να διαθέτουμε τις δικές μας δημόσιες πολιτικές και να σκεφτόμαστε εναλλακτικές καθώς η κυβέρνηση είναι απούσα», επιβεβαίωσε ο Γκίλσον Ροντρίγκες αξιωματούχος της συνοικίας Παραϊσόπολις, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγκούπολη του Σάο Πάολο με 100.000 κατοίκους, ο οποίος προετοιμάζεται “για το χειρότερο σενάριο».

Η Βραζιλία είναι πλέον η δεύτερη περισσότερο πληγείσα χώρα από την πανδημία παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, με περισσότερους από 25.000 θανάτους και περισσότερα από 400.000 κρούσματα σε σύνολο 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

Άλλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση σε καθαρό νερό. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 89 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες υγιεινής, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, βασικός κανόνας πρόληψης της covid-19.

Στο Περού, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, σχεδόν το ένα τρίτο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Λίμα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης σε νερό, κυρίως στην περιφέρεια της πρωτεύουσας.

«Η κρίση του νερού στη Λίμα αποτελεί μια σιωπηλή απειλή. Ο πιο ευάλωτος πληθυσμός είναι αυτός που κινδυνεύει περισσότερο να εκτεθεί στην πανδημία», δήλωσε η Μαριέλ Σάντσες διευθύντρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aquafondo.

Στη Βενεζουέλα η επιδημία covid-19 ήρθε να προστεθεί σε μια ήδη καταστροφική οικονομική κατάσταση, με ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και βενζίνη.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

2 hours ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

3 hours ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

3 hours ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

3 hours ago

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

3 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

4 hours ago

This website uses cookies.