Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Τώρα που όλα τέλειωσαν; Κρίσεις και επικρίσεις, επιτρέψτε μου και μένα να αναφερθώ στα παραπάνω και που αφορούν το νέο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω και να πω ότι η επιθυμία για μη χρησιμοποίηση της εξέδρας ήταν δική μου και του Σκηνοθέτη της παράστασης Γιάννη Κακλέα. Αυτό έγινε γιατί θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τον ένα μήνα των προβών και να γίνει μία σχετική προσομοίωση με τις παραστάσεις της Επιδαύρου (10-11 Αυγούστου). Οι σκηνικές-φωτιστικές και άλλες ανάγκες μόνο στα Χανιά με περισσότερο χρόνο προβών θα μπορούσαν να γίνουν. Έτσι και έγιναν.

Το σκηνικό των 20 μέτρων πλάτους, 7,20 ύψους και 30 μέτρων βάθους, αλλά και ο υπόλοιπος τεχνολογικός εξοπλισμός δεν μπορεί να τοποθετηθεί και να γίνουν όλες οι δοκιμές που απαιτούνταν πουθενά αλλού και λόγω χώρου και χρόνου. Το εάν ταλαιπωρήθηκε ο κόσμος των παραστάσεων μας με την ορατότητα ή την ακουστική έχω να πω τα εξής:

Ο αρχικός σχεδιασμός του θεάτρου ήταν εντελώς διαφορετικός από τον υπάρχοντα (κλίσεις κερκίδων – τελικού ύψους και άλλων σχεδιασμών). Το εάν δεν πρόλαβαν ή «κόλλησαν» κάποιες διαδικασίες νομίζω ότι οι αρμόδιοι έχουν δώσει τις εξηγήσεις τους και που σε μένα τουλάχιστον είναι πειστικές.

Όσον αφορά την ακουστική θέλω να πω ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης διέθεσε 7 πυκνωτικά μικρόφωνα γύρω και μέσα στη σκηνή, 2 μικρόφωνα για τραγούδια και απαγγελίες και 1 μικρόφωνο ασύρματο επίσης για τραγούδι (ραπ).

Λυπάμαι που κάποιοι «πυροβόλησαν» πριν την ώρα τους δηλαδή πριν αναλογιστούν κυρίως το χρόνο που είχαν μπροστά τους οι αρμόδιοι για την κατασκευή αυτού του θεάτρου. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους αυτούς ότι με τον χρόνο που είχαν μπροστά τους και με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν πάλι καλά να λέμε.

Θα μου πείτε όλα καλά Κύριε Αεράκη; Φυσικά και όχι. Ελπίζω όμως του χρόνου αρκετά από αυτά και που έχουν σχέση με ουσιαστικές παρεμβάσεις να έχουν τακτοποιηθεί. Αυτό εξ’ άλλου έχει δηλωθεί και από τη δημοτική αρχή. Προς το παρόν κάποια προβλήματα βρίσκουν τη λύση τους. Τοποθετήθηκε εξέδρα που λύνει το πρόβλημα της ορατότητας. Η ακουστική όμως χρήζει ειδικού σχεδιασμού λόγω φασαρίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών γύρω από τους δρόμους του θεάτρου.

Άλλα προβλήματα υπάρχουν; Ασφαλώς και υπάρχουν και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι είναι στα υπ’ όψιν της δημοτικής αρχής. Το εάν κατασκευάστηκε σε χρόνο «επικίνδυνο» με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα, ας μην έχουμε όλοι μας έτοιμο το ανάθεμα και το σταυρώσων-σταύρωσων.

Το θέατρο αυτό ήταν μία λύση ανάγκης, και ως έτσι πρέπει να το δούμε.

Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να καταθέσω δημοσίως και την πρότασή μου όπως την έχω καταθέσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Σχεδιάστε και υλοποιήστε το συντομότερο δυνατόν το νέο θέατρο Χανίων στους Αγίους Αποστόλους με το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης». Μόνο τότε πιστεύω ότι τα πολλά ή τα λίγα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν, γιατί τα Χανιά αξίζουν καλύτερους χώρους υποδοχής αντάξιους των μνημείων που έχει η πόλη μας και που ακόμα και σήμερα μας κάνουν περήφανους και φημισμένους σε ολόκληρο τον κόσμο.

ΜΙΧΑΛΗΣ   ΑΕΡΑΚΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.ΚΡΗΤΗΣ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συλλαλητήριο στα Χανιά για το έγκλημα στην Παλαιστίνη

Κάλεσμα συμμετοχής, στο συλλαλητήριο υπερ του παλαιστινιακού λαού, που είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 5…

13 mins ago

Χωρίς τέλος οι νεκροί σε τροχαία στην Κρήτη – 49 ζωές έχουν χαθεί μέσα στο έτος

Μια νέα τραγωδία στην άσφαλτο της Κρήτης γράφτηκε το πρωί της Παρασκευής, με μια 72χρονη…

14 mins ago

Δήμαρχος Αποκορώνου: Η ΕΤΑΝΑΠ να μείνει εταιρείας λαϊκής βάσης – Να μην περάσει σε κύκλους απρόσωπων συμφερόντων

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πρόσφατη πρόταση εξαγοράς…

26 mins ago

Κάτω τα χέρια από την ΕΤΑΝΑΠ

Ο σοφός γέροντας, μακαριστός Ειρηναίος, που οραματίστηκε και λειτούργησε την ΕΤΑΝΑΠ, ετοίμασε ένα καλύτερο μέλλον…

31 mins ago

Έναρξη προεκλογικής εκστρατείας Π. Πολάκη – Ομιλία την Κυριακή στα Χανιά με έμφαση στα τοπικά ζητήματα

Ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης, θα ξεκινήσει την προεκλογική  του εκστρατεία  για την Προεδρία του…

45 mins ago

“Υπερ-στράτα” για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στα Χανιά

Ο Δήμος Χανίων, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, παρουσιάζει τη Δευτέρα…

3 hours ago

This website uses cookies.