Categories: ΤΟΠΙΚΑ

“Θέλουμε μία κοινωνία χωρίς φασισμό”: Στους δρόμους Χανιώτες για τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Στους δρόμους βγήκαν αρκετοί Χανιώτες το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, επέτειο των 3 ετών από τη δολοφονία του μουσικού και αντιφασίστα Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής, και διαδήλωσαν ζητώντας να δυναμώσει το κίνημα για τη δίκη – καταδίκη του φασισμού.

Η συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Χρυσή Αυγή και στην οποία συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Χανίων, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων, αλλά και η Κοινωνική Κουζίνα και η Πρωτοβουλία Αντίστασης, ξεκίνησε στις 11 το πρωί με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί να ακούνε τις ομιλίες εκπροσώπων φορέων και συλλογικοτήτων.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα μας εκπρόσωποι φορέων και συλλογικοτήτων είπαν:

Μ. Φυτράκης: Το πραγματικό πρόβλημα είναι πού πηγαίνει ο πλούτος

Μανώλης Φυτράκης (ΚΕΕΡΦΑ)

Μανώλης Φυτράκης (ΚΕΕΡΦΑ):

“Σήμερα διαδηλώνουμε στα Χανιά και σε πολλές ακόμη πόλεις ολόκληρης της Ελλάδας για την επέτειο από τα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα σε μία κατάσταση που είναι υπόδικοι οι δολοφόνοι νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Θέλουμε με αυτο τον τρόπο να πιέσουμε τη Δικαιοσύνη ώστε να μπούνε ισόβια οι υπαίτιοι της δολοφονίας, χωρίς να ξεφύγουν κάποιοι. Θεωρούμε ότι υπαίτιοι για τη δολοφονία είναι μια φασιστική συμμορία.”

Ο κ. Φυτράκης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό:

“Μετά από όλο αυτό το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, βλέπουμε ότι η παραπληροφόρηση προσπαθεί να ρίξει το φταίξιμο στους πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο και τους μετανάστες για το ποιος φταίει για αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε, οικονομική αλλά και πολιτική, στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καλλιεργώντας την ισλαμοφοβία και επιβάλλοντας κλείσιμο συνόρων.

Αυτό που τους λέμε εμείς είναι ότι δε θα τους περάσει.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι το πού πηγαίνει ο πλούτος, οι εισφορές μας, οι φόροι μας, το ότι κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία. Κι αυτό δεν είναι πρόβλημα το οποίο προέρχεται από τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, το γεγονός ότι η ανεργία γιγαντώνεται δεν έχει να κάνει με το ότι έρχονται παραπάνω άνθρωποι. Αντίθετα όπου υπάρχει κόσμος που θέλει να δουλέψει, όπως όταν άνοιξαν τα σύνορα τη δεκαετία του ’90, είδαμε ότι πραγματικά υπήρξε άνθιση της οικοδομής.

Θέλουμε νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, ανοικτά σύνορα για τους πρόσφυγες όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλες τις χώρες. Αντί να στέλνουμε το ΝΑΤΟ και την Frontex να περιφρουρεί τα σύνορα του Αιγαίου και τον Έβρο θέλουμε τα χρήματα να πάνε στις υποδομές, στους ανθρώπους, στα σχολεία, στα νοσοκομεία και να είναι ισότιμα μέλη αυτής της κοινωνίας όλοι, ασχέτως χρώματος, εθνικότητας, σεξουαλικής προτίμησης.

Θέλουμε μία κοινωνία χωρίς φασισμό. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να οργανώσουμε την αντίσταση για να μην έχουν το θράσσος να βγαίνουν στους δρόμους να απειλούν και να τραμπουκίζουν τους αριστερούς, τους μετανάστες, τους τρανς.”

Στέλιος Διαονέλλης: Κρίσιμες οι διαδηλώσεις για να μην αφήσουμε να πέσουν οι φασίστες στα μαλακά

Ο Διαονέλης Στέλιος, αναπληρωτής εικαστικός στην Α’ θμια δήλωσε τα εξής:

Οι διαδηλώσεις αντικατοπτρίζουν την οργή που εξακολουθεί να υπάρχει για τη δολοφονία Φύσσα αλλά και για όλη τη μέχρι τότε δράση της Χρυσής Αυγής.

Νομίζω ότι είναι πολύ καλό ότι γίνονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και υπάρχει η προοπτική για να συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα οι κινητοποιήσεις ενάντια στη Χρυσή Αυγής

Ξέρουμε ότι δεν ήταν επιλογή της τότε κυβέρνησης να τους βάλει στη φυλακή αλλά πιέστηκε από τον κίνδυνο το κίνημα των απεργιών που συνέβαινε τις μέρες της δολοφονίας να μετατραπεί σε ένα πολιτικό κίνημα αντίστοιχο με το κίνημα της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Οι σημερινές διαδηλώσεις είναι πάρα πολύ κρίσιμες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δικαιοσύνη που μέχρι τώρα και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορούσε για την έκβαση αυτής της δίκης. Είναι κρίσιμες λοιπόν για να μην αφήσουμε να πέσουν οι φασίστες στα μαλακά. Είναι κρίσιμες για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει καταδίκη.

Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε σε όλο το διάστημα, σε όλες τις πόλεις και ειδικά στην Αθήνα με τις κινητοποιήσεις που γίνονται έξω από το Εφετείο ή τις φυλακές Κορυδαλλού.

Για τον αγώνα των εκπαιδευτικών είπε:

“Οι εκπαιδευτικοί έχουμε δώσει όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη και εξακολουθούμε να τη δίνουμε. Είναι χαρακτηριστικό και το πανό του συλλόγου εκπαιδευτικών Χανίων που λέει: “Ανοιχτά τα σχολεία για τους πρόσφυγες, κλειστά για τους φασίστες”.

Τις τελευταίες μέρες είδαμε τι έγινε στο Ωραιόκαστρο, όμως οι σύλλογοι εκπαιδευτικών και στα Χανιά και πανελλαδικά παλεύουμε για το ακριβώς ανάποδο. Εμείς, δε θέλουμε να υπάρχουν διαχωρισμοί.

Το Ωραιόκαστρο δίνει βήμα στους φασίστες, πάτημα, χώρο να ξαναβγούν στην επιφάνεια. Άρα εμείς λέμε ανοιχτά σχολεία στους πρόσφυγες, κλειστά στους φασίστες. Τα προσφυγόπουλα στο σχολείο κανονικά και όχι σε ξεχωριστά ωράρια και για να ενταχθούνε και για να μάθουνε τη γλώσσα.”

Γιώργος Τζήμας: Το λαϊκό κίνημα και η νεολαία να βγει στον δρόμο

Γιώργος Τζήμας, Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Ο Γιώργος Τζήμας, από την Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης είπε:

“Βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χρυσαυγίτες. Την ίδια στιγμή που τρέχει ακόμη η δίκη των στυγερών δολοφόνων και αυτό που βλέπουμε είναι το πώς το κύμα του ρατσισμού και του φασισμού συνεχίζει να προωθείται από το κράτος, από την κυβέρνηση σε συνεργασία ή με την ανοχή που δείχνει σε τέτοια φαινόμενα.

Κι ενώ οι πρόσφυγες συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Ελλάδα , βλέπουμε δηλώσεις δημάρχων οι οποίες καλλιεργούν στη νεολαία τη ξενοφοβία. Εμείς αυτό που θεωρούμε απαραίτητο να γίνει το επόμενο διάστημα είναι το λαϊκό κίνημα και η νεολαία να βγει στον δρόμο, να καταφέρει μέσα από τους χώρους δουλειάς, τους χώρους σπουδών, τις γειτονιές κλπ να συγκροτηθεί και να πει ένα μεγάλο όχι στον ρατσισμό, σε κάθε φασιστική εκδήλωση, για να καταφέρουμε να δείξουμε πως η αλληλεγγύη, η ισότητα μεταξύ κάθε ανθρώπου είναι το απαραίτητο για να κτίσουμε μια κοινωνία η οποία θα έχει απομακρυσμένη από όλα αυτά τα κατάλοιπα που καλλιεργούνται μέχρι σήμερα.”

Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος: Οι γιατροί και από τον όρκο που έχουν δώσει στον Ιπποκράτη δεν πρέπει να κάνουν καμία διάκριση

Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων

Ο Βύρωνας Λυκιαρδόπουλος, γραμματέας της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων είπε:

“Πήραμε ψήφισμα ο σύλλογος να παρευρεθούμε στο συλλαλητήριο για τον Παύλο Φύσσα. Δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε. Ειδικά ο Σύλλογος Γιατρών στα Χανιά είχε πρόσφατα και ένα θύμα από ξυλοδαρμό από φασιστοειδή (περίπτωση Δημήτρη Μακρέα) οπότε έχουμε μια ακόμα μεγαλύτερη ευαισθησία.

Θέλω να πω ότι οι γιατροί ακόμα και από τον όρκο που έχουν δώσει στον Ιπποκράτη δεν πρέπει να κάνουν καμία διάκριση σε οποιονδήποτε και τα νοσοκομεία είναι ανοιχτά για όλους. Εμείς είμαστε εκεί πέρα για να το διασφαλίσουμε.

Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε κίνηση εντυπωσιασμού “αίμα μόνο για Έλληνες” που έχουν γίνει πριν κάποια χρόνια. Άλλωστε, αρκετοί από εμάς έχουν ταξιδέψει και σε τοποθεσίες συγκέντρωσης προσφύγων, από τη Μυτιλήνη ως την Ειδομένη για να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Προσωρινή φιλοξενία στην Αγυιά για τους μετανάστες που βρέθηκαν στη Γαύδο

Σε χώρο φιλοξενίας στην Αγυιά Χανίων μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται οι 22 Σουδανοί μετανάστες που εντοπίστηκαν…

20 mins ago

Από το Σπολέτο της Ιταλίας στα Χανιά για… εκπαίδευση!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ένα ακόμα ευρωπαϊκό έργο “PON code: 10.6.6B-FSEPON-UM-2024-3, CUP: J34D24000320007” από το…

21 mins ago

Αθώος λόγω αμφιβολιών ο Γ. Παπαντωνίου

Aθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τα εξοπλιστικά των…

22 mins ago

Χανιά: Ομόφωνα ένοχος και στο Εφετείο ο οδηγός που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε 45χρονη

Σε 6 έτη φυλάκισης καταδικάστηκε από το Εφετείο, όπως και στην πρωτόδικη απόφαση, ο 50χρονος…

23 mins ago

Οι θιασώτες της κρυπτοοικονομίας ονειρεύονται τη δημιουργία «δικτυακών χωρών» που θα αντικαταστήσουν τα έθνη – κράτη

Υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν για τις πολιτικές αναταράξεις που μπορεί να προκύψουν από τις αμερικάνικες προεδρικές…

24 mins ago

Στις 30 Σεπτεμβρίου οι εκλογές των εμπόρων της Κρήτης – Δείτε τα ονόματα των υποψηφίων

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα γίνουν οι εκλογές της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, για την ανάδειξη νέου…

25 mins ago

This website uses cookies.