Μια απρόσμενη επίθεση από θαλάσσια χελώνα σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου, στο Μαράθι Χανίων. Η χελώνα δάγκωσε μια λουόμενη, προκαλώντας της τραύματα στα οπίσθια.
Η γυναίκα βρισκόταν στο νερό, σε μικρή απόσταση από την ακτή, όταν δέχθηκε το δάγκωμα. Μεταφέρθηκε άμεσα σε ιδιωτική κλινική των Χανίων, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και της χορηγήθηκε προληπτική αντιβίωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους στα Χανιά φέτος.
Γιατί επιτιθονται οι θαλάσσιες χελώνες σε ανθρώπους;
Η σπάνια φύση του περιστατικού προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν την χελώνα σε αυτή την επιθετική συμπεριφορά. Είναι πιθανό να αισθάνθηκε απειλή ή να υπέφερε από κάποιο πρόβλημα υγείας.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες δεν αποτελούν θηρευτές του ανθρώπου και συνήθως αποφεύγουν την επαφή μαζί του.
Οι κύριες μεσογειακές περιοχές ωοτοκίας των χελωνών καρέτα-καρέτα βρίσκονται στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, τα ενήλικα άτομα μεταναστεύουν από τις περιοχές τροφοληψίας τους στις περιοχές ωοτοκίας. Το πραγματικό ζευγάρωμα λαμβάνει χώρα μπροστά από τις περιοχές ωοτοκίας, και μετά τη γονιμοποίηση, τα θηλυκά βγαίνουν στις παραλίες όπου γεννούν τα αυγά τους στην άμμο σε πολλαπλές περιόδους σε διάστημα αρκετών μηνών. Οι αρσενικές θαλάσσιες χελώνες δεν εγκαταλείπουν ποτέ τη θάλασσα.
Παρόλο που ζουν ως επί το πλείστον μοναχικά, κατά την περίοδο ζευγαρώματος, τα ενήλικα αρσενικά συγκεντρώνονται στις περιοχές ωοτοκίας και μπορούν να υπερασπιστούν επιθετικά τα εδάφη που καταλαμβάνουν περιμένοντας τα θηλυκά για να ζευγαρώσουν. Αν και οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι επιθετικές και δεν αποτελούν απειλή, μπορεί να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις και μάχες μεταξύ των αρσενικών στις περιοχές ωοτοκίας καθώς εγκαθιδρύουν την κυριαρχία τους. Αυτές οι μάχες μπορεί να περιλαμβάνουν δάγκωμα του λαιμού και των πτερυγίων των αντιπάλων ή προσπάθεια να κρατήσουν τον αντίπαλο κάτω από το νερό, μεταξύ άλλων συμπεριφορών. Περιστασιακά, τα αρσενικά που υπερασπίζονται τα εδραιωμένα εδάφη τους μπορεί επίσης να επιτεθούν σε άλλους μεγαλύτερους “οργανισμούς”, συμπεριλαμβανομένων των κολυμβητών.
Λόγω του σκληρού οστέινου κελύφους που προστατεύει το σώμα της χελώνας καρέτα-καρέτα, η κινητικότητά τους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ως εκ τούτου, όταν δέχεται επίθεση, η χελώνα μπορεί να αμυνθεί μόνο με δύο τρόπους: προσπαθώντας να διαφύγει ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό, δαγκώνοντας. Δεδομένου ότι οι χελώνες καρέτα-καρέτα τρέφονται με θηράματα από τον πυθμένα της θάλασσας, όπως μαλάκια, σαλιγκάρια, καβούρια, αχινούς και άλλα ασπόνδυλα, διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά σαγόνια για να συνθλίβουν τα κελύφη αυτών των οργανισμών. Ως εκ τούτου, ανάλογα με το μέγεθος του ζώου, οι τραυματισμοί από ένα δάγκωμα μπορεί να είναι σοβαροί.
Σε περίπτωση που συναντήσετε μια θαλάσσια χελώνα στη θάλασσα, συνιστάται να την παρατηρήσετε από απόσταση και να αποφύγετε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να την τρομάξει ή να την ενοχλήσει.
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.