Ψηφιακά και πιθανώς από το σπίτι τους θα έχουν πρόσβαση στο μέλλον οι Ελληνες πολίτες στις ιατρικές απεικονιστικές εξετάσεις τους
Πρόκειται για τις εξετάσεις που αφορούν ακτινογραφίες, τομογραφίες κ.λπ. Σήμερα, η πλειονότητα αυτών των εξετάσεων «αραχνιάζουν» σε ντουλάπια νοσοκομείων, κι έτσι είναι δύσκολο, από ένα σημείο και μετά, να τις διαχειριστούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων.
Το νέο Κέντρο Δεδομένων (Κ.Δ.), που τώρα χτίζει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας, αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αποθήκευσης και πρόσβασης των απεικονιστικών εξετάσεων του ΕΣΥ.
Επιπλέον, θα εξοικονομήσει περί τα 10-15 εκατ. ευρώ ετησίως που ξοδεύει το υπουργείο προκειμένου να αποθηκεύει τις απεικονιστικές εξετάσεις. Αυτό είναι το κόστος που καταβάλλει κάθε χρόνο η πολιτεία για να αποθηκεύει σε φιλμ τις συγκεκριμένες εξετάσεις.
Το Κ.Δ. θα βρίσκεται στην Κρήτη και θα διασυνδεθεί μέσω οπτικών ινών με όλα τα νοσοκομεία της χώρας (και όχι μόνο). Κάθε απεικονιστική συσκευή θα συνδέεται με έναν Η/Υ του νοσοκομείου, ο οποίος θα συλλέγει κάθε εξέταση και θα τη στέλνει μέσω οπτικής ίνας στο Κέντρο Δεδομένων. Εκεί, με ένα εξελιγμένο και ασφαλές σύστημα διαχείρισης, που θα τηρεί τις υποχρεώσεις που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα, θα είναι εύκολο να έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενοι ιατροί ή/και οι ασθενείς τους. Επίσης, οι ίδιες εξετάσεις, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί να είναι διαθέσιμες σε ερευνητές που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε έναν μεγάλο όγκο τους. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, το Κ.Δ. της Κρήτης θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα από άποψη αποθηκευτικών χώρων. Η χωρητικότητα των δίσκων πιθανόν να ξεπεράσει τα 2 Petabytes (Pb), δηλαδή τα 2.000.000 GigaBytes (Gb). Ενδεικτικό είναι ότι το Κ.Δ. που θέλει να δημιουργήσει το ελληνικό κράτος για την αποθήκευση όλων των δεδομένων του (G-Cloud) προβλέπεται να έχει χωρητικότητα 0,5 Pb. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, οι ψηφιακές διαγνωστικές απεικονίσεις απαιτούν μεγάλους αποθηκευτικούς όγκους, αφού μία μόνον αξονική τομογραφία μπορεί να ξεπεράσει σε χωρητικότητα και το 1 Gb.
H δημιουργία του κέντρου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, και το κόστος ανάπτυξής του αναμένεται να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Στον προϋπολογισμό αυτόν περιλαμβάνεται η διασύνδεση 31 νοσοκομείων των οκτώ περιφερειών που είναι επιλέξιμες για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, και σε δεύτερο χρόνο θα συνδεθούν τα νοσοκομεία του κέντρου, δηλαδή της Αττικής και του νομού Θεσσαλονίκης.
Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…
Πολλοί έφηβοι στην Κρήτη, πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα». Όπως λένε οι ειδικοί, το αλκοόλ…
Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες από Ισραηλινούς μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να…
Οι ιχθυολόγοι του ΕΛΚΕΘΕ παρακολουθούν από το Παλαίκαστρο της Σητείας μέχρι το νοτιοδυτικότερο άκρο του…
Κάλεσμα απευθύνουν σωματεία για συμμετοχή στο νέο Παγκρήτιο συλλαλητήριο για την υγεία που θα λάβει…
«Τσίμπησε» προς τα πάνω η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Οκτώβριο, παρά τη γενικότερη επιδείνωση του οικονομικού κλίματος…
This website uses cookies.