ΘΕΣΕΙΣ

Θα λερώσουν τα χέρια τους;

Του Δημήτρη Χρυσικόπουλου

Οι ειδήσεις από τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν για το θέμα της βίας στο ποδόσφαιρο ήταν:

● το κλείσιμο των συνδέσμων οπαδών και η διατήρηση ενός μόνο συνδέσμου ανά σύλλογο με έδρα τα γραφεία του,

● η ανάθεση του ελέγχου των θυρών των οργανωμένων οπαδών στην ΕΛ.ΑΣ.,

● και η απειλή του πρωθυπουργού ότι, ως έσχατο μέτρο, ενδέχεται να αποκλειστούν οι ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αξίζει βεβαίως να θυμηθούμε ότι το πρώτο μέτρο ίσχυε νομικά, αλλά δεν εφαρμοζόταν, ότι το ίδιο το κράτος είχε αποφασίσει να μειώσει η αστυνομία τον έλεγχο στα γήπεδα για να αποφύγει το κόστος, το
οποίο είχε πασάρει στις ΠΑΕ, αλλά και ότι οι απειλές είτε αποκλεισμού από την Ευρώπη είτε μη έναρξης του πρωταθλήματος είναι από τις πλέον τετριμμένες και μηδέποτε εφαρμοσθείσες.

Το πολιτικό σύστημα μοιάζει – (και) στο θέμα του χουλιγκανισμού – να κυνηγάει την ουρά του.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι Μητσοτάκης και Τσέφεριν τα έχουν ξαναπεί για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και έχουν υπογράψει συμφωνίες χωρίς να προκύψει σπουδαία πρόοδος.

Τριάμισι χαμένα χρόνια

Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρεμβαίνει στο θέμα του ποδοσφαίρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Φεβρουάριο του 2020, ο Μητσοτάκης και ο τότε υπουργός Επικρατείας (και νυν ΥΠΕΞ) Γιώργος Γεραπετρίτης συνυπέγραψαν με τους επικεφαλής της FIFA Γκρεγκ Κλαρκ και της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν συνυποσχετικά (ως μνημόνιο έμειναν γνωστά) με στόχο την αναμόρφωση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η βασική υποχρέωση των δύο διεθνών οργανισμών ήταν να παραδώσουν στην Ελλάδα εντός τριών μηνών μια «ολιστική μελέτη» «για τη βελτίωση και αναβάθμιση του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου», η οποία θα ενίσχυε τη βούληση της τότε (και νυν) κυβέρνησης «να “καθαρίσουμε” το ελληνικό ποδόσφαιρο μια και καλή» και «να πετύχουμε εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν» επειδή «το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από αυτό». Μάλιστα…

Τριάμισι χρόνια αργότερα τα αποτελέσματα είναι οικτρά:

● Το περίφημο μνημόνιο για την εξυγίανση – και κυρίως η ολιστική μελέτη – παραμένει κατ’ ουσίαν ανεφάρμοστο.

● Η ΕΠΟ είναι στα μαχαίρια με τη διοργανώτρια του πρωταθλήματος Super League.

● Ιδιοκτήτες μεγάλων ομάδων αλλάζουν διαρκώς συμμαχίες, φίλους και αντιπάλους με στόχο την εκπλήρωση πρόσκαιρων στόχων. Ο καθένας κοιτάει το μαγαζάκι του και όλοι μαζί αφήνουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους να απαξιώνονται από τη δράση συμμοριών που αυτοαποκαλούνται οπαδοί.

● Οι σχεδόν καθημερινοί καυγάδες μεταξύ παραγόντων του ποδοσφαίρου, συχνά με ανεπίτρεπτα ακραίους χαρακτηρισμούς, και η διάχυτη αναξιοπιστία διευκολύνουν τη στρατολόγηση πιτσιρικάδων από οργανωμένες μαφίες στο όνομα της «ομαδάρας» του καθενός.

Εάν, λοιπόν, μια κυβέρνηση – οποιαδήποτε κυβέρνηση – θέλει να βάλει φρένο στη βία, θα πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα από τα επικοινωνιακά ημίμετρα που επί δεκαετίες δεν απέδωσαν σχεδόν τίποτα. Άλλωστε τα τελευταία 25 χρόνια, οπότε η βία μεταξύ οπαδών έχει εκτροχιαστεί, όλα τα θεωρούμενα ως κόμματα εξουσίας έχουν κυβερνήσει, όλα έχουν επικεντρωθεί στις ποινές και στο μοντέλο λειτουργίας των συνδέσμων οπαδών, αλλά όλα έχουν αποτύχει.

Το ερώτημα είναι αν η σημερινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λερώσει τα χέρια της όσο χρειάζεται παίρνοντας ακόμη και αντιδημοφιλή μέτρα. Θα δείξει.

Μύθος και αλήθεια

Πάντως όλοι οι στοιχειωδώς σχετικοί με το ποδόσφαιρο γνωρίζουν ότι η βία στο άθλημα αυτό – και όχι μόνο σε αυτό – είναι ένα φαινόμενο πολύ σύνθετο. Τόσο σύνθετο ώστε πολύ συχνά να εκτίθενται όλοι όσοι προσπαθούν να την ερμηνεύσουν με απλοϊκές μεθόδους και αφορισμούς.

Ένας εξ αυτών, για παράδειγμα, είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, ιδιαίτερα των μεγάλων με τους εκατομμύρια οπαδούς, διαχειρίζονται σαν πιόνια τους φανατικούς
των ομάδων τους, ώστε να τους χρησιμοποιούν ως μοχλούς πίεσης για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τους. Ότι οι οπαδοί δεν είναι παρά ανεγκέφαλοι, καθοδηγούμενοι από τις μιντιακές προεκτάσεις των αφεντικών των ομάδων.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι αυτό ισχύει σε έναν βαθμό, τότε πώς μπορεί να εξηγηθεί η ήττα σχεδόν του συνόλου των ιδιοκτητών ομάδων που τα έβαλαν με τους οργανωμένους οπαδούς; Και δεν μιλάμε μόνο για ηγεσίες μικρών ΠΑΕ, αλλά και για καταξιωμένες προσωπικότητες, προερχόμενες από το ποδόσφαιρο, ή για κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, οι οποίοι είτε εγκατέλειψαν τη μάταιη προσπάθειά τους είτε, εκβιαζόμενοι, συμβιβάστηκαν σε ανεπίτρεπτες παραχωρήσεις.

Μπορούμε επίσης να θυμηθούμε κραυγαλέες περιπτώσεις στις οποίες πολύ ισχυροί επιχειρηματίες, με μεγάλες επενδύσεις και με κορυφαίες ομάδες στα χέρια τους, υποχρεώθηκαν σε άτακτες υποχωρήσεις και συντριπτικές ήττες όταν κυβερνήσεις έλαβαν κρίσιμες αποφάσεις εναντίον τους.
Συνεπώς η ανωτέρω θεωρία μάλλον πάσχει σε αρκετά σημεία.

Οι ευθύνες των επιχειρηματιών

Σημαίνει όμως αυτό ότι οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου είναι αθώοι του αίματος; Σε καμιά περίπτωση. Άλλωστε πολλοί εξ αυτών, εφόσον με κάποιον τρόπο (δηλαδή με το αζημίωτο) βρίσκουν το modus vivendi (τι ωραία που τα λέμε, ε;) με τους οπαδούς των ομάδων τους, είναι σε θέση να αγοράζουν από αυτούς και κάποιες «υπηρεσίες»…

Όντως, λοιπόν, τα πράγματα μόνο απλά δεν είναι, διότι ο κόσμος του οπαδισμού είναι σκοτεινός και, ταυτοχρόνως, πολύ πιο ισχυρός απ’ όσο φαίνεται. Και παράλληλα οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ προτιμούν να
σφάζονται μεταξύ τους για τον έλεγχο των θεσμών του ποδοσφαίρου και την πρωτοκαθεδρία, παρά να κάνουν μια συμφωνία για την αναβάθμιση του προϊόντος τους, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την πίτα.

Έτσι, αυτό που μένει στο τέλος είναι ότι κυβερνήσεις, ιδιοκτήτες και άλλοι παράγοντες του ποδοσφαίρου παραμένουν όμηροι των χούλιγκαν – κι αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει όσο δεν υπάρχει μια συνολικότερη προσέγγιση της βίας και των δομών του αθλήματος.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η MAGA στροφή του Ζούκερμπεργκ εγκαινιάζει μια “εποχή ψεμάτων” σε Facebook – Instagram

Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…

3 hours ago

Η Διαμαντοπούλου έπλεξε το εγκώμιο του Άδωνι Γεωργιάδη που προασπίστηκε τον Σημίτη από την Λατινοπούλου

Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…

4 hours ago

ΗΑΕ, Ισραήλ και ΗΠΑ διαπραγματεύονται τη συγκυβέρνηση της Γάζας μετά τον πόλεμο

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…

4 hours ago

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Ποια είναι η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις με προβλήματα και ζητήματα επικινδυνότητας;

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…

4 hours ago

Γηροκομείο Χανίων: «Ήταν δεμένος από τη μέση, είχε σημάδια στους βραχίονες», κατέθεσε κόρη θύματος

«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…

6 hours ago

Η ευτυχία των Ελλήνων, βρίσκεται «εν υπνώσει»!

Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…

6 hours ago

This website uses cookies.