Η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δραματική ήδη πριν προκύψει η πανδημία
Τη δραματική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά αποτύπωσε μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα – βαρόμετρο της Intrum. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα, οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στην πιο δεινή θέση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά την ικανότητα κάλυψης των βασικών τους υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι έξι στους δέκα παραδέχονται ότι αδυνατούν να εξοφλήσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, καθώς τα μηνιαία έξοδα αυξάνονται με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από τα εισοδήματά τους. Μάλιστα το 40% δηλώνει ότι είναι αναγκασμένο να δανειστεί για να τους πληρώσει. Δηλαδή σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησαν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Επιπλέον μόνο το 56% των Ελλήνων καταναλωτών είναι σίγουρο για την ικανότητά του να πληρώνει τους λογαριασμούς του κάθε μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ευρώπη μόνο το 24% των καταναλωτών δανείζεται για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Από τους Ευρωπαίους που δεν πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους το 67% απάντησε ότι αυτό δεν είναι περιστασιακό, αλλά συμβαίνει σε μόνιμη βάση.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η έρευνα, που είχε ως δείγμα 24.000 καταναλωτές από 24 χώρες της Ευρώπης, έγινε πολύ πριν ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού.
Φαίνεται λοιπόν ότι η αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων για τους Έλληνες καταναλωτές είχε έρθει πολύ πριν από την κρίση, καθώς δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτές ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλαδή πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία με τα δραματικά επακόλουθά της.
Αν συνυπολογιστεί ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας επιδεινώθηκαν βίαια και ξαφνικά λόγω της πανδημίας Covid-19 και ότι η εθνική παραγωγή αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2020, η κατάσταση φαίνεται ότι θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο για τα ελληνικά νοικοκυριά.
Αποταμίευση
Η έρευνα της Intrum δείχνει ότι το 38% των Ελλήνων καταναλωτών δεν αποταμιεύει καθόλου χρήματα, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα το 93% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι περιμένει επιδείνωση των οικονομικών του μεγεθών τα επόμενα πέντε χρόνια έναντι 54% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που έδωσε την ίδια απάντηση.
«Οι Έλληνες καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια πολύ πιο δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη και η ανεργία είναι η υψηλότερη» επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Intrum. Η διαφορά μεταξύ της αύξησης των μισθών και του ανερχόμενου κόστους διαβίωσης πιέζει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες καταναλωτές.
Απλήρωτοι λογαριασμοί
Το 33% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι δεν πλήρωσε έγκαιρα έναν λογαριασμό τους τελευταίους 12 μήνες. Σχεδόν οι μισοί (47%) από αυτούς τους καταναλωτές λένε ότι είναι ένα συνηθισμένο περιστατικό.
Το φαινόμενο είναι πιο συνηθισμένο μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα (61%), τη Νορβηγία (48%) και τη Φινλανδία (46%). Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους Ευρωπαίους καταναλωτές αποδίδουν τη μη έγκαιρη εξόφληση των λογαριασμών τους σε έλλειψη χρημάτων. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές με υψηλό εισόδημα θεωρούν ότι ο κύριος λόγος ήταν ότι ξέχασαν να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Δανείζονται για να εξοφλήσουν
Ένας στους τέσσερις (24%) Ευρωπαίους καταναλωτές δηλώνει ότι δανείζεται χρήματα για να πληρώσει λογαριασμούς, ενώ το 2018 μόνο το 20% δανειζόταν για τον σκοπό αυτό. Το φαινόμενο του δανεισμού για την εξόφληση των μηνιαίων εξόδων είναι πιο έντονο μεταξύ των καταναλωτών στην Ελλάδα, όπου φτάνει το 40%, την Πολωνία και τη Ρουμανία (και οι δύο 33%).
Πάνω από έξι στις δέκα (ποσοστό 65%) γυναίκες λένε ότι δανείστηκαν από την οικογένεια ή τους φίλους τους. Αν και τα ανεπίσημα δάνεια από την οικογένεια ή τους φίλους είναι η κύρια πηγή και για τους άνδρες, περισσότεροι άντρες από τις γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν δανειστεί χρήματα από τράπεζες.
Ανασφάλεια
Η διαφαινόμενη – και πριν από την κρίση της Covid-19 – οικονομική επιβράδυνση αυξάνει την αβεβαιότητα των καταναλωτών.
Σχεδόν οι μισοί (44%) από τους Ευρωπαίους καταναλωτές ανησυχούν ότι μια εξασθενημένη Ε.Ε. θα επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά τους σε σύγκριση με το 42% το 2018. Αυτό είναι το πιο εμφανές μεταξύ των καταναλωτών από την Πορτογαλία (64%), την Ελλάδα (63%) και την Ισπανία (62%).
Η έρευνα, που αφορά τον Σεπτέμβριο του 2019, μπορεί να βγαίνει τώρα στη δημοσιότητα, όμως προκαλεί ανησυχία για τη μετά την πανδημία εποχή, η οποία, σύμφωνα με διεθνείς οίκους, θα είναι εφιαλτική για τις περισσότερες χώρες του πλανήτη.
Μάλιστα οι οικονομίες των χωρών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό θα χρειαστούν σε κάποιες περιπτώσεις έναν χρόνο ή και παραπάνω ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα, ενώ οι οικονομίες που βασίζονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα, εμφανίζονται σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.
Επισημαίνεται ότι η Intrum είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην Ευρώπη, με δραστηριότητα σε 25 χώρες και καθημερινή επαφή με πάνω από 80.000 εταιρικούς πελάτες. Στην Ελλάδα ήταν η πρώτη ξένη εταιρεία διαχείρισης που εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο NPLs, ενώ ήταν και η πρώτη που συνεργάστηκε με ελληνική τράπεζα μέσω της δημιουργίας της Intrum Hellas με την Τράπεζα Πειραιώς.
Δομές στήριξης παιδιών, νέων και ΑμεΑ στα Χανιά, επισκέφθηκε σήμερα η βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη.…
Έντονη αναταραχή επικρατεί στις φυλακές Χανίων, όπου οι κρατούμενοι αρνούνται να επιστρέψουν στα κελιά τους,…
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ.…
Ο Δήμος Αποκορώνου ανακοινώνει την προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος έργων, συγκεκριμένα ενός καινούριου εκσκαφέα-φορτωτή ισχύος…
Η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο των υπερτοπικών δράσεων του κοινωνικού της προγράμματος, πραγματοποιεί για ακόμη…
Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται το Νέο Έτος 2025 με μια εντυπωσιακή συναυλία, ένα μοναδικό σόου…
This website uses cookies.