Στην υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που αυξάνει τις απαιτήσεις για το τείχος ανοσίας, αλλά στα νέα εμβόλια που ετοιμάζονται, αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Νέα εμβόλια που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο θα στοχεύουν στη δημιουργία ανοσίας έναντι όλων των κορονοϊών όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Κατά την τακτική ενημέρωση, η κα Θεοδωρίδου αποκάλυψε ότι σε πειραματική φάση βρίσκεται η παρασκευή εμβολίων με υβριδική πρωτεΐνη ακίδα. Πρόκειται ουσιαστικά, όπως εξήγησε, για τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς που θα χρησιμοποιηθούν σε αυτά τα εμβόλια για το χτίσιμο ανοσίας έναντι όλων των κορονοϊών.
«Η επιδημία έχει δυναμική εξέλιξη, οι ιοί πολεμούν με μεταλλάξεις, ο άνθρωπος με έρευνα και παρασκευή εμβολίων» ανέφερε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε ότι το αισιόδοξο μήνυμα από τα νέα για τα εμβόλια αυτά είναι ότι «υπάρχει προοπτική για αποτροπή μελλοντικών επιδημιών».
Χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η οποία, επισήμανε πως δεν θα πρέπει να ανακοπεί αλλά να επιταχυνθεί.
Πλέον, ο στόχος για το τείχος ανοσίας που θα πρέπει να χτιστεί στον ενήλικο πληθυσμό θα πρέπει να είναι το 80%, όπως προκύπτει από τη χώρα πρότυπο στους εμβολιασμούς, το Ισραήλ, που δέχεται το «χτύπημα» μετάλλαξης Δέλτα.
Η μετάλλαξη Δέλτα άλλαξε τα δεδομένα, καθώς σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου είναι πιο μεταδοτική και μέσα σε λίγες εβδομάδες αναβαθμίστηκε από μετάλλαξη σε παρακολούθηση σε μετάλλαξη ιδιαίτερης ανησυχίας.
Η μεταδοτικότητά της είναι στο 50%-70% από τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία ήταν ήδη 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος.
Αναφερόμενη στο παράδειγμα του Ισραήλ, έκανε λόγο για εμφάνιση της έξαρσης σε ανεμβολίαστους ενήλικες γεγονός που δείχνει ότι «το ποσοστό ανοσίας 60% που είχε αναπτυχθεί στη χώρα δεν είναι επαρκές για προστασία από τη μετάλλαξη Δέλτα».
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο επίσης προχώρησε πολύ γρήγορα το εμβολιαστικό του πρόγραμμα, «παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης», εξήγησε.
Σύμφωνα με την ίδια, η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπά» ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και παιδιά, ωστόσο, δεν φαίνεται να αναπτύσσονται σοβαρά συμπτώματα και καλύπτεται από όλα τα εμβόλια.