Ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας, σε συνεργασία με την καθηγήτρια του MIT και επίτιμη διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Sabine Iatridou, και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Winfried Lechner, διοργανώνει το Θερινό Σχολείο Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 10-21 Ιουλίου 2017 στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, στο Ρέθυμνο.
Το επιστημονικό πεδίο της θεωρητικής γλωσσολογίας καθώς και τα διεπιστημονικά πεδία έρευνας ανάμεσα στην γλωσσολογία και σε άλλους επιστημονικούς κλάδους (π.χ. υπολογιστές, ψυχολογία, βιολογία, ιατρική κ.α.) έχουν αναπτυχτεί ιδιαιτέρως τα τελευταία 50 χρόνια. Ο προσανατολισμός του Θερινού Σχολείου Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης στρέφεται προς τη μελέτη του γνωστικού συστήματος της γλώσσας, δηλαδή τη μελέτη της γλώσσας ως λειτουργία του εγκεφάλου.
Η λίστα των διδασκόντων αποτελείται από σημαντικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και όλοι ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρόσκληση των οργανωτών να έρθουν να διδάξουν το καλοκαίρι στο Θερινό Σχολείο Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι χαρά και τιμή να έχουμε ανάμεσα μας, τους:
Άρτεμις Αλεξιάδου (Humboldt Universität zu Berlin & Leibniz-ZAS Berlin),
Έλενα Αναγνωστοπούλου (University of Crete),
Rajesh Bhatt (University of Massachusetts at Amherst),
Eulàlia Bonet (Universitat Autònoma de Barcelona),
Carlo Cecchetto (CNRS-Paris 8 & University of Milan-Bicocca),
Kai von Fintel (Massachusetts Institute of Technology),
Sabine Iatridou (Massachusetts Institute of Technology),
Meltem Kelepir (Boğaziçi University),
Winfried Lechner (University of Athens),
Joan Mascaro (Universitat Autònoma de Barcelona),
Shigeru Miyagawa (Massachusetts Institute of Technology),
Roumi Pancheva (University of Southern California),
Doug Pullleyblank (University of British Columbia),
Josep Quer (ICREA – Universitat Pompeu Fabra),
Ivy Sichel (University of California Santa Cruz),
Sergei Tatevosov (Moscow State University),
Hedde Zeijlstra (Universität Göttingen)
Το σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές και σε ερευνητές γλωσσολογίας και σχετιζόμενων επιστημονικών περιοχών (όπως υπολογιστική γλωσσολογία, νευρογλωσσολογία, λογοθεραπεία, γνωσιακή ψυχολογία κ.α.) και επιδιώκει τη δημιουργία ενός διαδραστικού διεπιστημονικού περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα του σχολείου προσφέρει εισαγωγικά μαθήματα και πιο εξειδικευμένα σεμινάρια στην θεωρητική γλωσσολογία (σύνταξη, σημασιολογία, μορφολογία και φωνολογία), τη νοηματική γλώσσα, το σύστημα επικοινωνίας των ζώων και την κοινωνιογλωσσολογία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 18 διαφορετικά μαθήματα και η διάρθρωση του προγράμματος αναπτύσσεται σε πέντε ζώνες μαθημάτων ημερησίως με τρία παράλληλα μαθήματα σε κάθε ζώνη.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν δυο θεματικές ημερίδες με τίτλους “Connectives: Experimental Work across Languages” στις 12/7/2017 (διοργάνωση Uli Sauerland, Leibniz-ZAS Berlin) και “Emerging grammars in language contact situations” (διοργάνωση Artemis Alexiadou, Humboldt Universitat zu Berlin & Leibniz-ZAS Berlin), στις οποίες θα λάβουν μέρος προσκεκλημένοι ομιλητές αλλά και νεώτεροι ερευνητές για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν παραπάνω πληροφορίες για αιτήσεις, εγγραφές κλπ. στην ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης: http://www.phl.uoc.gr/confs/cssl17/
Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις…
«Αυτοί οι δύο κατηγορούμενοι δημιούργησαν πραγματικά ένα σπίτι φρίκης και έθεσαν τις εξαιρετικά σκοτεινές επιθυμίες…
Σε όλο τον κόσμο το πλαστικό χρήμα κερδίζει έδαφος. Οι κάρτες και οι εφαρμογές στα κινητά…
Ελπίδα για το πολύπαθο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνει το έμψυχο δυναμικό του, που…
Στις 20 Ιανουαρίου 2025 θα πραγματοποιηθεί η δίκη των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για τη…
Είπαμε, να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, να περάσουμε καλά, να κάνουμε και χαβαλέ, αλλά κάποιοι το…
This website uses cookies.