14.8 C
Chania
Thursday, January 16, 2025

“Θερμή” υποδοχή στον πρωθυπουργό από τους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ | Φωτός

Ημερομηνία:

Στο Ηράκλειο και στο ΠΑΓΝΗ έφτασε πριν τις 12.00 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψή του στην Κινητή Μονάδα Εμβολιασμών στο Σπήλι Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Τον Πρωθυπουργό “περίμενε” ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ με πανό και συνθήματα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για “την ανεπαρκή προετοιμασία κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο της πανδημίας για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού και το νοσοκομείο να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένο απέναντι στο τέταρτο κύμα”.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία:

Στο σχετικό υπόμνημα ο Σύλλογος αναφέρει:

Ενάμιση χρόνος πανδημίας δεν αξιοποιήθηκε για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, με αποτέλεσμα να παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, υποδομών και εξοπλισμού και να μην είναι το νοσοκομείο μας κατάλληλα προετοιμασμένο απέναντι στο τέταρτο κύμα.

Ανησυχητική είναι η κατακόρυφη αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Κρήτης τις τελευταίες εβδομάδες (αύξηση κατά τουλάχιστον 150% σε ένα μήνα). Σε αυτό συνετέλεσε η χαλάρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας σε πλοία, αεροπλάνα, χώρους δουλειάς, ΜΜΜ κλπ.

Προκειμένου να δημιουργηθούν κλίνες COVID, κλινικές (όπως η Νεφρολογική και η Παιδοχειρουργική) έχουν συρρικνωθεί από την αρχή της πανδημίας, ενώ πριν λίγες μέρες δεσμεύθηκαν εκ νέου θάλαμοι τμημάτων και μετατράπηκαν σε COVID. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα καλούνται μέσα στο καλοκαίρι να καλύψουν και πάλι με επιπλέον εφημερίες τις μονάδες κορονοϊού, χωρίς μάλιστα να έχει εξασφαλιστεί αύξηση της χρηματοδότησης για την αποζημίωση του συνόλου των πρόσθετων εφημεριών, με αποτέλεσμα η πληρωμή των εφημεριών του Ιουνίου των ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ του ΠΑΓΝΗ να είναι μειωμένη κατά 30% «λόγω μη επαρκούς πίστωσης».

Κενές εξακολουθούν να είναι περίπου 680 οργανικές μόνιμες θέσεις προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ (μεταξύ των οποίων 338 κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία, 57 σε ιατρικό προσωπικό, 53 σε προσωπικό καθαριότητας, 36 σε προσωπικό εστίασης κοκ).

Ένα μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας με προσλήψεις επικουρικών. Στο ΠΑΓΝΗ υπηρετούν 646 συμβασιούχοι (ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, επικουρικοί, έκτακτοι, ΟΑΕΔ). Η λήξη 284 συμβάσεων μέχρι τέλη του έτους θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα και θα αυξήσει την εργασιακή ανασφάλεια των συναδέλφων.

Λόγω υποστελέχωσης έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς. Κανόνας έχουν γίνει οι διπλοβάρδιες (πρωί-νύχτα) των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών, η ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών τμημάτων από καθαρίστριες, μεταφορείς και τεχνολόγους. Ενώ χρωστούνται δεκάδες ρεπό και άδειες στον καθένα μας, η νέα αύξηση των αναγκών σε προσωπικό στις μονάδες κορονοϊού περιορίζει τις μέρες ανάπαυσης και διακοπών.

Ο περιορισμός των non-COVID λειτουργιών του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών. Λόγω της μείωσης των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων κατά τη διάρκεια των τριών προηγούμενων κυμάτων, οι αναμονές για ραντεβού με γιατρό είναι πολύμηνες και στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ περιλαμβάνονται περίπου 5000 ασθενείς.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) παραμένει υποβαθμισμένη και υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες πρόληψης ούτε να συνεισφέρει επαρκώς στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, ήπιων κρουσμάτων και εμβολιασμένων.

Λόγω των ελλείψεων της ΠΦΥ, λειτουργούν εμβολιαστικές γραμμές και στο νοσοκομείο μας, οι οποίες στελεχώνονται με το υπάρχον ελλιπές (αριθμητικά) προσωπικό. Γιατροί υποχρεώνονται σε βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα, χωρίς να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση (ΦΕΚ) που να προβλέπει την αποζημίωσή τους για τις απογευματινές βάρδιες τις καθημερινές (εργάσιμες) μέρες.

Εν τω μεταξύ υστερεί και η υπεύθυνη -με ευθύνη του κράτους- στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού, που έχει δισταγμούς απέναντι στον εμβολιασμό, ώστε να απαντηθούν ερωτηματικά και να ξεπεραστούν φόβοι. Η επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού χωρίς να προηγηθεί προσπάθεια πειθούς και χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, γεννά αγανάκτηση, σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και φέρνει αγωνία για τις κυρώσεις (αναστολή άνευ αποδοχών).

Όσον αφορά τις νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για τη στελέχωσή τους, η οποία γίνεται με μετακινήσεις λίγων μόνιμων και με επικουρικούς και νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές, που δεν έχουν ακόμη την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση. Επίσης, οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, αφού το ΠΑΓΝΗ δέχεται εισαγωγές από όλη την Κρήτη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν επίσης γονείς υγειονομικοί (ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες) που τα παιδιά τους νοσούν με COVID-19, αφού συνιστάται παραμονή στην εργασία εφόσον είναι εμβολιασμένοι και ασυμπτωματικοί. Δεν δικαιούνται πλέον ούτε άδεια καραντίνας ούτε πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνου, πέρα από τις μόλις 4 εργάσιμες μέρες μετ’ αποδοχών (8 οι μονογονεϊκές) που δικαιούνται συνολικά ανά έτος.

Πάνω από 70 συνάδελφοι έχουν νοσήσει με COVID-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και χιλιάδες άλλοι υγειονομικοί σε όλο τον κόσμο. Αποδεικνύεται ότι εργαζόμαστε σε ένα ανθυγιεινό περιβάλλον, παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ενταχθεί στα ΒΑΕ. Στα φαινόμενα ενδονοσοκομειακής διασποράς συνέβαλαν η απουσία τακτικά επαναλαμβανόμενων τεστ του προσωπικού, η παραμονή στην εργασία υγειονομικών με μετρίου κινδύνου έκθεση, η ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας (τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της πανδημίας), οι μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ COVΙD και non–COVID τμημάτων.

Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Μάλιστα, εν μέσω πανδημίας, μειώθηκε το ανώτατο πλαφόν δαπανών για το Υπουργείο Υγείας και η χρηματοδότηση της ΠΦΥ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Παράλληλα επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, με την ανάθεση μεγάλου μέρους της επέκτασης των υποδομών και της αγοράς εξοπλισμού των νοσοκομείων σε μεγάλους «φιλανθρωπικούς» ομίλους, με την παραχώρηση των πλυντηρίων του ΠΑΓΝΗ σε ιδιώτες κοκ.

Θεωρούμε αναγκαία -παράλληλα με την επιτάχυνση των εμβολιασμών- την άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στην περίθαλψη τόσο των κρουσμάτων όσο και των υπόλοιπων ασθενών. Διεκδικούμε:

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας
  • Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας
  • Σύγχρονοι οργανισμοί νοσοκομείων με αύξηση των οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στις μονάδες υγείας-Όχι επαναφορά των εργολάβων
  • Ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ
  • Ενίσχυση της ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, και υγειονομικό υλικό
  • απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού
  • Άμεση ενίσχυση εμβολιαστικών κέντρων με προσωπικό και εξοπλισμό
  • Ενημέρωση του υγειονομικού προσωπικού και του πληθυσμού για την αναγκαιότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων
  • Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
  • Τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ του υγειονομικού προσωπικού
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας
  • Να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών
  • Να βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι συνάδελφοι (εμβολιασμένοι και μη) που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων
  • Επαναφορά της πλήρους λειτουργίας όλων των κλινικών, των τακτικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων, ώστε να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Μέριμνα για πρόσθετες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε γονείς, των οποίων τα παιδιά έχουν προσβληθεί από COVID, μέχρι την πλήρη ανάρρωσή τους. Μέριμνα για περισσότερες ετήσιες ημέρες άδειας ασθενείας τέκνων σε εργαζόμενους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ντρίμπλες» Νετανιάχου με την εκεχειρία: Καθυστερεί να την κυρώσει, συνεχίζει τα πλήγματα στη Γάζα – «Τρίζει» η κυβέρνησή του

Κόλπα φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη...