ΘΕΣΕΙΣ

ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ: Οι Ηρωικότεροι των Ηρώων

Γράφει ο Ιωάννης Κουρουτάκης
Λογοτέχνης

Ηταν Αύγουστος του 480 π.Χ. Ο Ξέρξης ο βασιλιάς των Περσών, έχοντας μαζί του πολλές χιλιάδες Πέρσες στρατιώτες, που τους μάζεψε απ’ όλες τις σατραπείες της απέραντης Αυτοκρατορίας του, κατέρχεται με μεγάλη ταχύτητα από την Θεσσαλία προς την κυρίως Ελλάδα. Είναι όμως υποχρεωμένος ο πολυάριθμος στρατός του να περάσει από τα στενά των Θερμοπυλών.

«Θερμοπύλες: περίφημος στενωπός σχηματιζομένη εκ του καλλιδρομίου όρους και του Μαλιακού Κόλπου». Είχε μήκος ενός χιλιομέτρου και πλάτος 60 βημάτων.

Κατέρχεται λοιπόν ο Πέρσης βασιλιάς, περιστοιχιζόμενος από τους Αθανάτους του δηλ.τους εκλεκτούς του, λεηλατώντας και απειλώντας τους πάντες και τα πάντα.

Οι έφοροι που αντιπροσώπευαν την λαϊκή θέληση της Σπάρτης, διέταξαν τον Λεωνίδα να πάει να καταλάβει στρατιωτικώς το στενό των Θερμοπυλών. Οι Θερμοπύλες ήταν το κατάλληλο μέρος για να προσπαθήσουν οι Ελληνες να κλείσουν τον δρόμο στους Πέρσες και ή δυνατον να τους αναχαιτίσουν.
Ο Λεωνίδας καταγόταν από βασιλική γενιά της Σπάρτης που είχε την ονομασία Αγιάδαι. Είχε παντρευτεί την πανέμορφη Γοργώ και είχαν ένα γιο τον Πλείσταρχο, που την εποχή του ηρωισμού και της απαράμιλλης θυσίας του ήταν ανήλικος. Μόλις είχαν περάσει οκτώ χρόνια που ήταν βασιλιάς (είχε στεφθεί βασιλιάς του 488), και στα μέσα περίπου ή μάλλον στα τέλη Ιουλίου του 480 μπήκε πάνοπλος στην Ιστορία.

Με εντολή των Εφόρων της Σπάρτης πήγε και κατέλαβε τις Θερμοπύλες. Τον καιρό εκείνο ο τόπος ήταν τόσο πολύ στενός που όσο πολύς κι αν ήταν ο επιτιθέμενος στρατός, πολύ λίγος θα μπορούσε ενεργητικά να πολεμήσει. Γι’ αυτό οι Ελληνες αποφάσισαν να αμυνθούν εκεί. Και δεν είχαν άδικο. Δύσκολα θα περνούσαν από ‘κει οι βάρβαροι.

Ο Λεωνίδας ήταν εκτελεστής της εξωτερικής πολιτικής της πατρίδας του. Εκτέλεσε την αποστολή του χωρίς καμιά αντίρρηση, με καταπληκτική συνέπεια και με υπερβάλλοντα ζήλο. Γι’ αυτό από την αρχαιότητα ακόμη είχαν καταλήξει θρυλικά το όνομά του και η θυσία του. Λεωνίδας εσήμαινε ήρωας και ήρωας εσήμαινε Λεωνίδας.

Οταν κατέλαβε το στενό των Θερμοπυλών ήταν βέβαιος για την θυσία. Το ίδιο και οι συμπολεμιστές του. Ο Λεωνίδας πήρε μαζί του στις Θερμοπύλες γύρω στις 4.000-5.000 στρατιώτες από διάφορες Ελληνικές πόλεις και 300 εκλεκτούς Σπαρτιάτες μαζί με 700 περίπου Θεσπιείς. Ολα πήγαιναν καλά μέχρι που εμφανίστηκε ο προδότης Εφιάλτης, ο οποίος οδήγησε ένα Περσικό απόσπασμα που επικεφαλής του ήταν ο Υδάφνης από ένα μονοπάτι στα νώτα των Ελλήνων. Από τότε ο Λεωνίδας και οι σύντροφοί του έμπαιναν στα Ηλύσια των Ημιθέων, ενώ ο προδότης εφιάλτης γκρεμιζόταν στα Τάρταρα. Από τότε η προδοσία είναι συνώνυμη με το όνομα Εφιάλτης.

Ο Λεωνίδας όταν αντελήφθη το μοιραίο είπε ότι εκτός από τους 300 Σπαρτιάτες που θα έμεναν να πολεμήσουν μαζί του, όσοι ήθελαν μπορούσαν να φύγουν, και να πολεμήσουν αλλού. Οι Σπαρτιάτες που έμειναν ήσαν 300 (τριακόσοι). Στην αρχή. Γιατί στη συνέχεια αρρώστησαν δύο. Η ιστορία διασώζει τα ονόματά τους. Ο Αριστόδημος και ο Εύρητος. Εμειναν 298. Ο Εύρητος όμως μόλις αντιλήφθηκε τον Μεγάλο, τον Τεράστιο κίνδυνο, αψήφησε την αρρώστια του, σηκώθηκε από το κρεβάτι του πόνου, ντύθηκε, και διέταξε τον είλωτά του να τον οδηγήσει στη μάχη.
Ετσι τελικά από τον ένδοξο θάνατο έλειψε μόνο ένας. Επεσαν 299.

Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των 300 Σπαρτιατών και των 700 Θεσπιέων έμειναν στην Ιστορία.
Στους Αιώνες των Αιώνων.
Επεσαν Υπερασπιζόμενοι την τιμή της Ελλάδος.
Επεσαν Υπερασπιζόμενοι τα ιερά και τα όσια της φυλής.

Επεσαν ΥΠΕΡ ΒΩΜΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΙΩΝ.

Δεν ήσαν απλώς Ηρωες.

Ησαν οι ηρωικότεροι των Ηρώων!!

Σημείωση 1η: Ο Ξέρξης αποβλέποντας στην Συντριπτική υπεροχή των στρατευμάτων του έναντι των ολιγάριθμων Ελλήνων, έστειλε πρέσβεις και ζητούσε να παραδώσουν οι Ελληνες τα όπλα. Ο Λεωνίδας του απάντησε το περίφημο: «Μολών Λαβέ». Δηλαδή «Ελα να τα πάρεις».
Σημείωση 2η: Οταν πάλι του μήνυσαν οι Πέρσες ότι τα βέλη που θα ρίξουν θα είναι τόσα, που θα σκεπάσουν κι αυτόν τον Ηλιο, ο Λεωνίδας απάντησε: «Καλύτερα γιατί έτσι θα πολεμήσουμε κάτω από τη σκιά».

"google ad"

Σημείωση 3: Τους 300 του Λεωνίδα αποθανάτισε ο ποιητής Σιμωνίδης με το επίγραμμα: «Εκείνων που έπεσαν στις Θερμοπύλες είναι η μοίρα δοξασμένη, κι ωραίος ο θάνατος. Βωμός ο τάφος, αντί κλάμα η μνήμη, κι η λύπη εγκώμιο».

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

11 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

14 hours ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

14 hours ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

14 hours ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

14 hours ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

14 hours ago

This website uses cookies.