ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στις ΗΠΑ: «Δεν μπλοφάρει ο Πούτιν» – Οι μυστικές υπηρεσίες πιέζουν Μπάιντεν για «άκυρο» στον Ζελένσκι

Μετά την «κόκκινη γραμμή» που χάραξε ο Πούτιν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενες ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα σχέδια για αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να το χαρακτηρίζει ως σαφές μήνυμα προς τη Δύση. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές, η Μόσχα θα θεωρούσε οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση και των δύο.

Σύμφωνα με την έκθεση των NYT, η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει μυστικές επιχειρήσεις εμπρησμού και δολιοφθοράς στην Ευρώπη και να εξαπολύσει «δυνητικά θανατηφόρες επιθέσεις» σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές στρατιωτικές βάσεις, εάν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιτρέψει στο Κίεβο να εκτοξεύσει περαιτέρω πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, το Ιράν μεσολάβησε για μυστικές συνομιλίες της Ρωσίας με τους αντάρτες Χούθι, με σκοπό την αποστολή στην Υεμένη των προηγμένων αντιπλοϊκών πυραύλων P-800 Oniks ή Yakhont.

Ορισμένοι από τους ανώτερους συμβούλους του Μπάιντεν φέρεται να συμφωνούν με τις προειδοποιήσεις των μυστικών υπηρεσιών, επικαλούμενοι τις αυξημένες ανησυχίες μετά τις «ιδιαίτερα πολεμικές» πρόσφατες δηλώσεις του Πούτιν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ηγέτης του Κρεμλίνου είπε ότι η Δύση παίζει με τη φωτιά αναφερόμενος σε ενδεχόμενη άμεση πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία εάν επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να χτυπήσει στόχους στο εσωτερικό της χώρας του.

Η έκθεση των NYT προσθέτει ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι σταθμίζουν τους «δυνητικούς κινδύνους» που θα επιτρέψουν βαθιές επιθέσεις. Κάποιοι είναι δύσπιστοι ότι ο περιορισμένος αριθμός πυραύλων θα άλλαζε σημαντικά τη θέση της Ουκρανίας στον πόλεμο, με τις δυνάμεις της να αγωνίζονται να αποκρούσουν την τρομακτική προέλαση της Ρωσίας στα ανατολικά της χώρας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προβλέπουν επίσης ότι η Μόσχα θα μετεγκαταστήσει βασικά στρατιωτικά μέσα, όπως αποθήκες πυρομαχικών και θέσεις διοίκησης πέρα ​​από την εμβέλεια των πυραύλων, η οποία μπορεί να φτάσει έως και τα 190 μίλια (300 χιλιόμετρα).

Η Ουκρανία έχει ήδη χρησιμοποιήσει μερικούς πυραύλους που προμήθευσε η Δύση για να στοχεύσει ρωσικές στρατιωτικές θέσεις μέσα και γύρω από την Κριμαία, την οποία το Κίεβο ισχυρίζεται πως είναι αποφασισμένο να διεκδικήσει.

«Ήταν ένα πολύ σαφές μήνυμα» του Πούτιν, είπε ο Νικολάι Σόκοφ, πρώην Σοβιετικός και Ρώσος διπλωμάτης, όπως μεταδίδει το Reuters. «Μην κάνετε λάθος».

Από την πλευρά του, ένας πυρηνικός αναλυτής με έδρα το Λονδίνο στο think-tank Henry Jackson Society, προχώρησε σε σύνδεση του χρονοδιαγράμματος των δηλώσεων του Πούτιν με την προσπάθεια της Ουκρανίας να πείσει τη Δύση για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη ρωσική επικράτεια αλλά και με την επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ. «Ο Πούτιν λέει: σταματήστε το ακριβώς εκεί», είπε ο Bahram Ghiassee.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Κίεβο μίλησε για μπλόφα και για «πυρηνικό εκβιασμό».

«Είναι μια ακόμη μπλόφα και επίδειξη της αδυναμίας του Πούτιν. Δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα γιατί αυτό θα τον καταστήσει εντελώς απομονωμένο», δήλωσε στο X ο Anton Gerashchenko, πρώην σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, ενώ παρόμοια θέση εξέφρασε και ο… Άντονι Μπλίνκεν, καθώς είπε ότι η προειδοποίηση του Πούτιν ήταν ανεύθυνη και ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που απειλεί με πυρηνικά, ο οποίος όπως όλα δείχνουν… παίζει το δικό του παιχνίδι.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega, ως προς τα συμπεράσματα που…

3 hours ago

Κρήτη: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές ελαιολάδου και τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Την εκτίμηση ότι η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο την νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, που…

3 hours ago

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΧΗΜΗΠΕΡ) του Πολυτεχνείου Κρήτης ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές άλλων…

3 hours ago

Μουσικοχορευτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Φροντίδας Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Χανίων…

3 hours ago

Κρήτη: Άγνωστοι πυροβόλησαν παγώνι στην Κνωσό

Προ εκπλήξεως βρέθηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ που κλήθηκαν…

3 hours ago

ΤΕΕ: Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του

Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΤΕΕ, διοργανώνεται στα Χανιά, την Δευτέρα…

3 hours ago

This website uses cookies.