Του Νίκου Μάστορα
Για μια ακόμα φορά, όπως δείχνουν τα πράγματα και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η υπουργός Θρησκευμάτων κ.Κεραμέως θα αγνοήσει τη γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και θα αρνηθεί να επιτρέψει στους Χριστιανούς Ορθόδοξους μαθητές να ζητούν απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών…
Η εξέλιξη αυτή, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί, είναι βέβαιο θα οδηγήσει ξανά στα δικαστήρια όσες οικογένειες επιθυμούν απαλλαγή για τα παιδιά τους, ενώ είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει και σε νέα καταδίκη της χώρας μας από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Κι όλα αυτά, για να κάνει η κ.Κεραμέως τη «χάρη» στους εκκλησιαστικούς κύκλους, που βεβαίως αντιδρούν στη γνωμοδότηση της Αρχής…
Τις επόμενες ημέρες λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας, λειτουργώντας εν προκειμένω ως Θρησκευμάτων, θα εκδόσει την εγκύκλιο για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά για το ερχόμενο σχολικό έτος, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής και σε Χ.Ο μαθητές. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αλλά και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», θα επιμείνει στη διατύπωση περί λόγων «θρησκευτικής συνείδησης» και όχι απλά για λόγους συνείδησης, όπως γνωμοδότησε η ΑΠΔΠΧ.
Βέβαια αυτά που γράφει η εφημερίδα δεν είναι παρά μια όψη της υπόθεσης, αν και την εμφανίζει σαν μοναδική, υποστηρίζοντας οτι το Υπουργείο «συμπλέει με αποφάσεις του ΣτΕ», χωρίς όμως να αναφέρει ότι οι αποφάσεις που επικαλείται έχουν εκδοθεί ΠΡΙΝ από την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου που καταδίκασε τη χώρα μας… Επίσης ξεχνάει ότι την γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ την είχε ζητήσει το ίδιο το ΣτΕ, επιβάλλοντας στην κ.κεραμέως να τη ζητήσει. Και τώρα που την έλαβε, επικαλείται πάλι το ΣτΕ για να μην την εφαρμόσει!
Ετσι αυτή η εξέλιξη, δεν θα μείνει αναπάντητη. Ο δικηγόρος κ.Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος έχει κερδίσει αρκετές δίκες σε ελληνικά και διεθνή δικαστήρια για την υπόθεση, εξηγεί σε ανάρτησή του:
«Φαίνεται ότι το Υπουργείο Παιδείας επιμένει στην παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα αντίθετα στις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων και αντίθετα στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η «Καθημερινή» έκανε ρεπορτάζ, φιλοξενώντας απόψεις «κύκλων» του υπουργείου, χωρίς καμία κριτική και χωρίς λέξη για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την απόφαση Παπαγεωργίου. Εάν μας είχε ρωτήσει ο συντάκτης, τηρώντας τον δεοντολογικό κανόνα που επιβάλλει σε ερειζόμενα θέματα την αναζήτησή και της αντίθετης άποψης, θα του είχαμε υποδείξει ότι οι «κύκλοι» του Υπουργειου επικαλούνται και την απόφαση 660/2018 του ΣτΕ και άλλες προ της απόφασης ΕΔΔΑ του 2019 που δέχονταν ως ορθό να δηλώνουν οι γονείς ότι ο μαθητής «δεν είναι Χ.Ο.», λόγος για τον οποίο η χώρα καταδικάστηκε στο Στρασβούργο το 2019. Θα του είχαμε επισημάνει επίσης νεότερες αποφάσεις του ίδιου του ΣτΕ που ορίζουν ότι η ενδεικτικη διατύπωση για την δήλωση των γονέων δεν συνέχεται με το διατακτικό των αποφάσεων κι επομένως δεν είναι δεσμευτική για την διοίκηση σε αντίθεση με τις αποφάσεις 28/2019 και 32/2020 που είναι δεσμευτικότατες.
Ο Τύπος έχει μεγάλη ευθύνη για τον τρόπο προβολής του θέματος.
Θα έχουμε και συνέχεια»
Τέλος να προσθέσουμε ότι είναι αξιοσημείωτη η σύμπλευση ορισμένων εντύπων με τις απόψεις της εκκλησίας για το ζήτημα. Ιδού το χθεσινό εξώφυλλο της εφημερίδας «Εστία», που ουτε λίγο ούτε πολύ, κατηγορεί την ΑΠΔΠΧ για…ύπουλο παιχνίδι!
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση δε θα μείνει έτσι και η κοινωνία θα προχωρήσει. Το ίδιο εξάλλου έγινε παλαιότερα με την αναγραφή του Θρησκεύματος στις ταυτότητες και στα απολυτήρια.
Το 8ο «άδειασμα» Κεραμέως
Να σημειωθεί εδώ, οτι η πρόσφατη γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ ήταν το 8ο κατά σειρά «αδειασμα» των κυβερνητικών αποφάσεων για το θέμα αυτό, αλλά και για τα θέματα της αναγραφής του Θρησκεύματος σε απολυτήρια. Τα προηγούμενα 7 , κατά τον κ.Σωτηρόπουλο, ήταν τα εξής:
1. Στις 4.9.2019 σε καταγγελία που υποστηρίξαμε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δημοσιεύθηκε η απόφαση 28/2019 σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε τίτλους σπουδών και στο πληροφοριακό σύστημα MySchool, καθώς και η υποβολή δήλωσης ότι οι μαθητές “δεν είναι Χ.Ο” ως προϋπόθεση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.
[https://www.dpa.gr/…/files/2019-09/apofasi282019.pdf]
2. Στις 20.9.2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1759-1760/2019 ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας (Γαβρόγλου) με τις οποίες επιβαλλόταν η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια γυμνασίου και γενικού λυκείου σε αιτήσεις γονέων, μαθητών και της Ένωσης Αθέων που εκπροσωπήσαμε.
[http://www.adjustice.gr/…/pag…/epikairotita/apofaseis…]
3. Την 31.10.2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα επειδή επέβαλε σε γονείς που εκπροσωπήσαμε να αποκαλύψουν ότι τα τέκνα τους “δεν ειναι Χ.Ο.” για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (η εγκύκλιος επί υπουργίας Λοβέρδου που επί Γαβρόγλου περιλήφθηκε σε υπουργική απόφαση).
[http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-197254]
4. Την 31.1.2020 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση 32/2020 ανέστειλε την απόρριψη αιτήματος απαλλαγής μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών που οι γονείς του που εκπροσωπήσαμε δεν είχαν δηλωσει “δεν είναι Χ.Ο”, αλλά ότι επιθυμούν την απαλλαγή για συνειδησιακούς λόγους.
[https://www.flash.gr/…/prwti-apallagi-apo-ta…]
5. Στις 7.9.2020 σε καταγγελία που υποστηρίξαμε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εκδόθηκε η απόφαση 32/2020 με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή της “διαγωγής” στο απολυτήριο και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη [Νόμος Κεραμέως], καθώς και ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή αρκεί να περιορίζεται σε επίκληση “λόγων συνείδησης” (όχι θρησκευτικής).
[https://www.constitutionalism.gr/2020-32-apdpx…/]
6. Στις 24.2.2021 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση Α266/2021 ακύρωσε απορρίψεις αίτησης μαθητή που εκπροσωπήσαμε για απαλλαγή του από το μάθημα των θρησκευτικών (η πρώτη επειδή οι γονείς επικαλέστηκαν λόγους θρησκ. συν. χωρίς δήλωση δεν είναι “Χ.Ο.” και η δεύτερη ως εκπρόσθεσμη αίτηση). Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι αφενός δεν απαιτείτο η δήλωση Χ.Ο και αφετέρου η συμπλήρωση δεν ήταν εκπρόθεσμη παρόλο που είχε παρέλθει η προθεσμία, καθόσον επρόκειτο για ενιαία αίτηση.
[http://elawyer.blogspot.com/2021/04/to.html]
7. Στις 17.9.2021 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε με την απόφαση 1362/2021 την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας [επί υπουργίας Κεραμέως] για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών επειδή δεν υπήρχε νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, επί αιτήσεως γονέων και μαθητών που εκπροσωπήσαμε [http://www.adjustice.gr/…/pag…/epikairotita/apofaseis…].