ΕΛΛΑΔΑ

Θρυαλλίδα εξελίξεων, ο Πολάκης

Σε θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τείνει να μετατραπεί ο Παύλος Πολάκης εξαιτίας του γνωστού περιστατικού στη Βουλή. Εξελίσσεται, πιο σωστά, σε αφορμή σύγκρουσης δύο εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων για το πώς πρέπει να πολιτευτεί στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Με τη χρονολογική σειρά των γεγονότων, μετά και τη διαρροή μελών της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί αναξιόπιστος στην κοινή γνώμη αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν συνοδευτεί άμεσα από την απομάκρυνσή του από τα κομματικά όργανα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, τη σκυτάλη πήρε εν συνεχεία το Σάββατο η Ολγα Γεροβασίλη. Υπερασπιζόμενη -σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»- έννοιες όπως «ευγένεια», «πολιτικός πολιτισμός», «σεβασμός στον πολιτικό αντίπαλο», η αντιπρόεδρος της Βουλής δηλώνει ευθέως: «Διαφωνούσα πάντα με τον Παύλο Πολάκη. Αρα, η τελευταία εξέλιξη με βρίσκει σύμφωνη, αρκεί βέβαια να είναι ολοκληρωμένη και όχι μισή».

Διμέτωπος Κασσελάκη

Ακολούθησε η ευθεία, μεταμεσονύκτια, ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Επειδή βλέπω διαρροές για “μισές” και “ολόκληρες” διαγραφές, επαναλαμβάνω: Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για συμπεριφορές που δεν αρμόζουν στο Κοινοβούλιο. Είναι ζήτημα συμπεριφοράς, όχι πολιτικής. Συμπεριφοράς, μέσα σε ένα Κοινοβούλιο που έχει ξεφτιλιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μας πλασάρει αστική ευγένεια όσο συγκαλύπτει εγκλήματα και κρύβει σκάνδαλα. Που μας κουνά το δάκτυλο όσο κρατά βουλευτή κάποιον που δεν μπορεί ούτε καν να με αναγνωρίσει ως άνδρα -και με αυτόν τον τρόπο πληγώνει χιλιάδες συμπολίτες μας. Κι όσο επίσης κρατά βουλευτή κάποιον που δηλώνει ότι “το θηλυκό είναι για να τίκτει” -και με αυτόν τον τρόπο απαξιώνει τους μισούς πολίτες της χώρας μας. Και αυτούς τους κρατά ο πρωθυπουργός, διότι φοβάται τη δεξιά του πτέρυγα που τον ελέγχει».

Και στον πυρήνα της ανάρτησής του ο Στ. Κασσελάκης διαμηνύει: «Ο Παύλος Πολάκης είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με έργο, αντιπολιτευτική ισχύ και ανιδιοτελή παρουσία που όλοι γνωρίζουν. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο. Υπάρχουν άλλοι που εσκεμμένα και καθημερινά πληγώνουν το κόμμα πολιτικά (και όχι συμπεριφορικά) για να υπηρετήσουν τις μικροφιλοδοξίες τους. Οσοι κρύβονται πίσω από διαρροές, ας ασχοληθούν με εκείνους καλύτερα».

Την εκτίμηση ότι «το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας και στα αρμόδια κομματικά όργανα, αλλά όσον αφορά την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και της Αριστεράς, εμείς πράξαμε αυτό που οφείλαμε» διατυπώνει από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος (στη Real News) –και μένει να αποδειχτεί αν η θέση αυτή του προέδρου της Κ.Ο. είναι σε συνάφεια με την προσέγγιση της κομματικής ηγεσίας.

Στην οποία ηγεσία απάντησε όμως ο Κώστας Ζαχαριάδης («Αθήνα 9.84»): Τασσόμενος υπέρ «των καθαρών λύσεων», όπως είπε, επισήμανε χθες ότι «τα ζητήματα συμπεριφοράς είναι και πολιτικά ζητήματα». Και για τον Π. Πολάκη εν προκειμένω εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, άλλωστε, συνέχισε, «με τον τρόπο που πολιτεύεται κομματικά και πολιτικά δεν χωράει στον ΣΥΡΙΖΑ». Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο βουλευτής Χανίων έχει αδιαμφισβήτητη προσφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως όμως και χιλιάδες άλλα μέλη του.

Κληθείς δε να σχολιάσει την προεδρική ανάρτηση, προειδοποίησε: «Αν δεν πάρουμε καθαρές αποφάσεις σε αυτό το ζήτημα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος γελοιοποίησης του χώρου». Ενώ εν όψει του συνεδρίου διεμήνυσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιλέξει αν θα είναι ένα κυβερνητικό κόμμα που θα κατακτά τα μεγάλα ακροατήρια ή ένα κόμμα που «θα υβρίζει και θα μαλώνει με τον τρόπο που το έκανε ο κ. Πολάκης. Ενα τέτοιο κόμμα προφανώς δεν μπορεί να είναι κυβερνητικό. Προσωπικά, κάτι τέτοιο δεν με αφορά» ξεκαθάρισε επίσης. Ενώ ταυτόχρονα κατέθεσε την πρόταση να ζητήσει συγγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ από την Αθηνά Λινού για τις δηλώσεις που έκανε εις βάρος της ο Παύλος Πολάκης.

Αλλο στέλεχος των «87» έλεγε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι η ανάρτηση Κασσελάκη επιβεβαίωσε πως η διαγραφή «ήταν για τα μάτια του κόσμου», ένας καθαρά επικοινωνιακός χειρισμός. «Ο Κασσελάκης άγεται και φέρεται από το στρατό του Πολάκη» ήταν το συμπέρασμά του.

Σκληρές διαπιστώσεις κάνει και ο Χρήστος Σπίρτζης (από τις στήλες της «Απογευματινής»): «Η συσπείρωση μιας φανατικής ομάδας σε κάθε κόμμα μέσω ακραίων συμπεριφορών συμβάλλει στο να φτιαχτεί ένας σκληρός κομματικός μηχανισμός πραιτωριανών και ταυτόχρονα συμβάλλει στον εκφασισμό μικρού τμήματος του λαού, ευτυχώς σε πλήρη αντιδιαστολή με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Δυστυχώς και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όχι μόνο ανέχτηκε τέτοια φαινόμενα, αλλά τα εξέθρεψε» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός υπενθυμίζοντας τα γιουχαΐσματα κατά του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο συνέδριο.

Μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε αυτό το σκηνικό τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν -μετά και την αυγουστιάτικη ανάπαυλα (;)- στον προσυνεδριακό διάλογο. Για τον Γιώργο Βασιλειάδη «υπάρχει σαφέστατο ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας». Ομως, προσθέτει, «κανένα κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική “ενός ανδρός αρχή”, παρότι αναγνωρίζω το ρόλο και την ευθύνη που πρέπει να έχει η ηγεσία ενός κόμματος. Η εξαΰλωση, όμως, της κομματικής δομής παραπέμπει σε κόμματα που ουδεμία σχέση έχουν με την παράδοση και την κουλτούρα της Αριστεράς. Το “ισχύς μου, η αγάπη του λαού μου” παραπέμπει σε σκοτεινές μέρες της ελληνικής Δημοκρατίας» (από συνέντευξή του στην «Εποχή»).

Ταυτοχρόνως ο Διονύσης Τεμπονέρας εκτιμά -μιλώντας στην «Kontra News»- ότι «δυστυχώς, το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξελίσσεται σε ένα εσωτερικό “ξεκαθάρισμα λογαριασμών” που καθόλου δεν αφορά την κοινωνία».

Την κατάσταση αυτή στη μείζονα αντιπολίτευση σπεύδει να αξιοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, ο εκπρόσωπος Τύπου της οποίας Νίκος Ρωμανός χαρακτηρίζει «θλιβερό» η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας «να παραμένει όμηρος του κ. Πολάκη και συνώνυμο του πολακισμού».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

2 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

3 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

3 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

4 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

4 hours ago

This website uses cookies.