ΤΟΠΙΚΑ

“Θύλακας αριστείας”: Η Κρήτη πρώτη στην καινοτομία περιφέρεια στην Ελλάδα, και μέσα στις ισχυρές της Ε. Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έκθεση αποτελεσμάτων περιφερειακής καινοτομίας για το 2019 (Regional Innovation Scoreboard 2019).Η έκθεση παρουσιάζει τις επιδόσεις των χωρών και των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καινοτομίας, με αναλυτικά στοιχεία βασικών δεικτών.

Οι πίνακες που συνοδεύουν την έκθεση, παραθέτουν συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των συστημάτων καινοτομίας σε 238 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες.

Με βάση τη βαθμολογία τους, οι περιφέρειες της ΕΕ κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: τις πρωτοπόρες στην καινοτομία, τις περιφέρειες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και χαμηλές επιδόσεις καινοτομίας.

Αν και οι Ελληνικές Περιφέρειες κατά κύριο λόγο ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας, η Περιφέρεια Κρήτης ξεχωρίζει , καθώς είναι η μόνη Περιφέρεια της χώρας που ανήκει στην ομάδα των ισχυρών της καινοτομίας στην Ευρώπη (strong innovators). Η αξιολόγηση την κατατάσσει στη «95η» θέση της γενικής κατάταξης των 238 περιφερειών, ενώ κατά περίπτωση δύναται να κατατάσσεται σε ακόμη υψηλότερες θέσεις.

Αν και η έκθεση διαπιστώνει ότι οι καινοτόμες περιφέρειες χωροθετούνται κατά κανόνα στις πρωτοπόρες στην καινοτομία χώρες, εντούτοις η Κρήτη αποτελεί την εξαίρεση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της Ε.Ε :«Σε ορισμένες χώρες με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία όπως για παράδειγμα: η Πράγα στην Τσεχία, η Κρήτη στην Ελλάδα και η Friuli-Venezia Giulia στην Ιταλία, εντοπίζονται περιφερειακοί «θύλακες αριστείας» (pockets of excellence).

Επιπλέον, από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης φαίνεται ότι η Κρήτη παρουσιάζει πολύ καλές επιδόσεις στη συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί «η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη για την προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού και τον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης, αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Μια συνεργασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο της περιφερειακής στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση και με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Παρουσία και …απουσίες με νόημα (;) στην ομιλία Ανδρουλάκη στα Χανιά

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε την Κυριακή στα…

7 mins ago

Μαρία Καρυστιανού για συναυλία για τα Τέμπη: «Κρίμα που αμαυρώνεται από ανθρώπους με ίδιο πόνο»

Θέση για τη συναυλία για τα Τέμπη, που θα πραγματοποιηθεί στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου πήρε,…

10 mins ago

Με μια μεγάλη γιορτή στο κέντρο του Ενετικού Λιμανιού ολοκληρώθηκε o 3ος χρόνος της Παραδοσιακής Στράτας του Δήμου Χανίων | Φωτός

Με μια μεγάλη γιορτή, τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και την παρουσία εκπροσώπων από διάφορους φορείς…

2 hours ago

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης

Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εμπορικών…

2 hours ago

Οι Εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής Χανίων διαμαρτύρονται για παράνομες μεταθέσεις και υποβάθμιση της εκπαίδευσης

Οι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής του νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διεύθυνση…

2 hours ago

Καταγγέλουν αυθαίρετη κοπή αλμυρικιών και καλαμιών | Φωτός

Για αυθαίρετη κοπή αλμυρικιών και καλαμιών μπαμπού στην περιοχή του λιμανιού μιλούν οι Ενεργοί Πολίτες…

2 hours ago

This website uses cookies.