Σε 27 χώρες προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους Κουβανοί γιατροί, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης διεθνιστικής αλληλεγγύης του Νησιού της Επανάστασης, ενώ σε 35 ακόμη το υψηλών προδιαγραφών κουβανέζικο σύστημα υγείας χρεώνει ένα αντίτιμο, το οποίο αποτελούσε και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έσοδο, κυρίως στις σκοτεινές εποχές του πολύχρονου οικονομικού αποκλεισμού που είχε επιβάλει η Δύση.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο που επικαλείται τις ετήσιες στατιστικές για την υγεία το 2016, Κουβανοί γιατροί εργάζονταν σε 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 27 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επτά χώρες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, δύο χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Αφρικής, καθώς και στη Ρωσία και στην Πορτογαλία.
Η δραστηριότητά τους έφερε έσοδα που υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον κατ’ έτος από το 2011 ως το 2015, καθώς η κυβέρνηση χρεώνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί από τη νήσο στις 35 από τις 62 χώρες, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες, τον οποίο επικαλέστηκε ο κρατικός ενημερωτικός ιστότοπος Cubadebate.
Συγκριτικά, ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε έσοδα 2,8 δισ. δολαρίων το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η διάθεση στο εξωτερικό επαγγελματικών υπηρεσιών, κυρίως ιατρικών, εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα δεν διευκρινίζουν πόσοι Κουβανοί επαγγελματίες συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας περί τα μέσα του 2015 υπήρχαν πάνω από 50.000, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων ήταν γιατροί.
Συνολικά, η Κούβα αριθμούσε στα τέλη του 2016, 90.161 γιατρούς. Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει εκείνους που εργάζονταν στο εξωτερικό.
Παρά τις δυσκολίες, η Υγεία και η Παιδεία στην Κούβα είναι δημόσια αγαθά που παρέχονται δωρεάν, ενώ, μακράν μη φιλικοί προς το σύστημα του νησιού διεθνείς οργανισμοί, αναγνωρίζουν τα υψηλά ποιοτικά δεδομένα αυτών των δύο τομέων, ακόμη και σε σύγκριση με τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο.