Πάνω από 195 Φοιτητικοί Σύλλογοι απο όλη την χώρα κατεβαίνουν στους δρόμους για το πανελλαδικό συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή 8 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την ώρα που η μάχη στη Βουλή διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να συνεχίζει απτόητη, παρά το σφυροκόπημα κομμάτων για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και φοιτητών.
Παράλληλα, η μεταστροφή της κοινωνίας κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων διαπιστώνεται σε ολοένα και περισσότερες δημοσκοπήσεις. Ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ομάδα 17-29 ετών την οποία αφορά άμεσα το νομοσχέδιο, εμφανίζεται σαρωτικά αρνητική στην ίδρυσή τους, σε αντίθεση με τους… «νεολαίους» των 65+.
Τα προβλήματα για την κυβέρνηση δεν τελειώνουν εδώ, αφού η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής δεν φαίνεται ευνοϊκή για τους χειρισμούς της.
Στην έκθεση αναφέρεται αναλυτικά στη σχετική και ευρωπαϊκή νομολογία για το θέμα και ουσιαστικά θεωρείται σίγουρο ότι ακόμα και μετά την ψήφισή του το νομοσχέδιο θα παραπεμφθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και τότε θα αποφασιστεί η συνταγματικότητα του νόμου, αφού πρώτα απορρίφθηκε δια εγέρσεως από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
«Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή», αναφέρεται στην έκθεση.
Στο ΣτΕ, σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή της Βουλής θα υπάρξουν δύο ενδεχόμενα:
Πρώτον, η νομολογία να επιβεβαιώσει την έως σήμερα κρατούσα σε αυτήν ερμηνεία κρίνοντας, πρώτον, ότι η γραμματική διατύπωση της συνταγματικής ρύθμισης αποδίδει σαφή αρνητική θέση, η οποία δεν δύναται να ανατραπεί στο πλαίσιο ερμηνευτικής προσαρμογής.
Δεύτερον, να υπάρξει μεταστροφή της νομολογίας και να γίνει δεκτό ότι η παράγραφος 5 του άρθρου 16, κατά την οποία η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται “αποκλειστικά” από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αναφέρεται μόνο στα ημεδαπά ιδρύματα, όπως δηλαδή υπέλαβε, ερμηνεύουσα την παράγραφο 8 του άρθρου 16, η μειοψηφία στην ΟλΣτΕ 3457/1998. Μια τέτοια ερμηνεία θα εμπνεόταν από το ότι, στον χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπάρχουν συγγενή, σε σχέση με την ημεδαπή ρύθμιση, χαρακτηριστικά, σε έννομες τάξεις ώστε η κάμψη του καθολικού αποκλεισμού υπέρ αλλοδαπών ιδρυμάτων που φέρουν τέτοια χαρακτηριστικά να θεωρηθεί, ενδεχομένως, συμβατή με την ratio του Συντάγματος της χώρας.
Εντωμεταξύ, οι κόντρες και αντιπαραθέσεις στη Βουλή είναι συνεχείς, καθώς κανείς δεν αφήνει να πέσει τίποτα κάτω, απαντώντας στα… χτυπήματα, με τις ατάκες να δίνουν και να παίρνουν και την κυβέρνηση να είναι πλήρως απομονωμένη.
Σφοδρή επίθεση σε κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αγνοεί επιδεικτικά την κοινωνία που είναι απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο «έκτρωμα», ενώ η φράση «κάνατε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο» ακούστηκε πολλές φορές χθες με τον Σωκράτη Φάμελλο να καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να πάρουν θέση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Την γραμμή του Νίκου Ανδρουλάκη για καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να ακολουθήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αν και η στάση του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος δε σημαίνει ότι το νομοσχέδιο δεν αφήνει «πληγές» στο κόμμα.
Νωρίτερα, φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν σε κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ στα Προπύλαια, καλώντας σε πανεκπαιδευτικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό.
«Φωτιά στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. Στις 8 Μάρτη θα βουλιάξει ξανά η Αθήνα. Καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων», έγραφε το γιγαντοπανό που κρέμασαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μπροστά στην πρυτανεία.
Σε συμβολικό αποκλεισμό κεντρικών εισόδων και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) προχώρησαν νωρίτερα φοιτητές στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους.
Οι φοιτητές διεκδικούν:
- Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περεταίρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας.
- Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές.
- Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
- Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)
Μεταξύ άλλων σημειώνουν:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό αναδεικνύεται από τις δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 και από τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνεί με τα δίδακτρα. Μαζί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών.
Ο αγώνας μας αγκαλιάζεται από όλη την κοινωνία, προχωρά και μαζικοποιείται μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας».