ΙΕΡΑΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Γ. Κελαϊδής, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Γωνιάς

«Πάσι γαρ ανθρώποις το κοινόν του βίου εξέταξας χρέος, του όρου πληρωθέντος»

(ευχή Εξοδίου Ακολουθίας)

Γράφει ο αρχιμανδρίτης ΙΓΝΑΤΙΟΣ Θ. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Θεολόγος – τ. Λυκειάρχης

Με πολλή τιμή και αγάπη η Εκκλησία προέπεμψε στο Ουράνιο Θυσιαστήριο, τον σεβαστό Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γωνιάς, πανοσιώτατον αρχιμανδρίτην π. Χρύσανθον Κελαϊδή.

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως ετελέσθη η Εξόδιος Ακολουθία στο Καθολικόν της Μονής προεξάρχοντος του Σεβαρμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου συμπαραστατουμένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων (αδελφού της Μονής) κ. Ειρηναίου και Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου με πλειάδα Ιερέων από διάφορα διαμερίσματα της Κρήτης.

Ο μεταστάς καθηγούμενος π. Χρύσανθος, εισήλθε στο Μοναστήρι το 1957 και το διακόνησε πιστά, ενεργά και αφοσιωμένα επί πενήντα έτη, η δε τοπική Εκκλησία, εκτός από εφημεριακά καθήκοντα, του είχε αναθέσει και αρχιερατική Επιτροπεία και διακονία σε ιδρύματά της. Ήταν μεθοδικός, μετρημένος και ουσιαστικός και έτρεχε σε χαρές και λύπες πάντα ευδιάθετος.

Είχα την χαρά να μοιρασθώ μαζί του, και μαζί με τους λοιπούς αδελφούς της Μονής, την ταπεινήν διακονίαν μου στην ηγουμενία της Μονής και να με διαδεχθεί.

Παιδιόθεν φίλοι, συσπουδαστές και συμπολίτες, μας αξίωσε ο Θεός να εισέλθομε στην ιερωσύνην και να συνασκητεύσομε στο Μοναστήρι της Γωνιάς λαβόντες την Ιερωσύνη από τον ίδιο καθηγητήν μας και Επίσκοπον, τον Σεβασμιώτατον, νυν τέως, Μητροπολίτην Κισάμου και Σελίνου κ. Ειρηναίον.

Και επέρασαν τα χρόνια και ήλθε ο κατά κόσμον χωρισμός και η μακαρία μετάστασίς του στα ουράνια σκηνώματα «ένθα ευφραινομένων η κατοικία». Έπειτα από πολλές του βίου και της σαρκός δοκιμασίες ο σεβαστός μας π. Χρύσανθος δοκιμασθείς «ως χρυσός εν χωνευτηρίω» (Σοφία Σολομ. 3,6), ηνδρώθη και εκρατακώθη εν Κυρίω γενόμενος υπόδειγμα υπομονής και υπακοής του θελήματος του Θεού. Το φιλάνθρωπο και καλόκαρδο Αννουσάκειο Θεραπευτήριο Καστελλίου Κισάμου άνοιξε διάπλατα την καρδιά και την αγκαλιά του και επί ένα έτος του παρέσχε υποδειγματική και απαράμιλλη αγάπη και φροντίδα, που αν έλειπε, σίγουρα ο π. Χρύσανθος θα είχε από καιρού εκδημήσει. Συγκινητική η ανύστακτος μέριμνα και συνεχής παρουσία, με απλόχερη αγάπη, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, του Διευθυντού του Θεραπευτηρίου αιδ. π. Αντωνίου Αρετάκη και άπαντος του προσωπικού. Η τιμή και η ευγνωμοσύνη μας προς αυτούς μεγάλη ομολογουμένη.

Ο σεβαστός μας π. Χρύσανθος έφυγε με καθαρή την συνείδηση για το έργο του και την προσφορά του. Πάνω από όλα γνώστης και επιβραβευτής ο δίκαιος κριτής, ο οποίος θα του αποδώσει τον της δικαιοσύνης στέφανον κατά την πίστη και ομολογία του αποστόλου Παύλου  «…λοιπόν απόκειται μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος, ον αποδώσει μοι ο Κύριος εν εκείνη τη ημέρα, ο δίκαιος κριτής, ου μόνο δε εμοί, αλλά και πάσι τοις ηγαπηκόσι την επιφάνειαν αυτού»  (Β’ Τιμόθ. 4, 8).

Κι έπειτα ημείς οι ζώντες οι περιλειπόμενοι» (Α Θεσσαλ. 4, 16) ας προσευχόμεθα για την εκείνου μακαρίαν ανάπαυση και την λειτουργίαν του στο ουράνιον θυσιαστήριον «και ώσπερ επί γης εν τη Εκκλησία σου λειτουργόν αυτόν κατέστησας, ούτω και εν τω ουρανίω σου θυσιαστηρίω ανάδειξον, Κύριε» (Ευχή Εξοδίου Ακολουθίας).

Ευχαριστούντες τον σεβαστόν και ηγαπωμένον π. Χρύσανθον για την μνείαν του υπέρ ημών στο επίγειο θυσιαστήριο, τον παρακαλούμε για το επουράνιο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

3 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

3 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

3 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

4 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

4 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

6 hours ago

This website uses cookies.