Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Ιερώνυμος: Φτιάχνουμε στρατιώτες κι όχι μέλη της εκκλησίας

Η αυστηρή αυτοκριτική του Αρχιεπισκόπου, σε υψηλούς μάλιστα τόνους, για τα μεγάλα προβλήματα στον χώρο της Εκκλησίας σημάδεψε τη φετινή γιορτή του Αγίου Φωτίου στη Μονή Πεντέλης.«Μας βλέπουνε και δεν μας θέλουνε» είπε ο κ. Ιερώνυμος αναφερόμενος στο πως αντιμετωπίζει μέρος της κοινωνίας τον Κλήρο αλλά και στο γεγονός ότι ο λαός θρησκεύει εκτός Εκκλησίας. «Γιατί πνευματικοί άνθρωποι που είναι ψηλά, θρησκεύουν με τον δικό τους τρόπο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος για να συμπληρώσει «Δεν έχουν σχέση μαζί μας, γιατί δεν θέλουν; Δεν μπορούμε; Δεν ξέρω τι γίνεται».
«Η ευθύνη είναι επάνω μας» υποστήριξε ο Αρχιεπίσκοπος. «Και θεολόγοι και παπάδες, εμείς, έχουμε μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό το κατάντημα». «Εμείς οι θεολόγοι έχουμε ευθύνες και το καλύτερο που θα είχαμε να κάνουμε είναι να καθίσουμε να δούμε τα σφάλματα μας» συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «πρέπει να γυρίσουμε το φύλλο και να δούμε εμείς τι κάνουμε σαν Εκκλησία και σαν θεολογικές σχολές».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στηλίτευσε το γεγονός πως Εκκλησία και Σχολές δεν έχουν κατορθώσει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τα βιβλία και το μάθημα «αδειάζοντας» όλους εκείνους στο εσωτερικό της Εκκλησίας που αποφεύγουν τον διάλογο γι’ αυτά τα θέματα και αναζητούν λύσεις μέσω της σύγκρουσης.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Αρχιεπισκόπου σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της Εκκλησίας που αποφεύγουν να συνεργαστούν προκειμένου ο καθένας να δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς. «Φτιάχνουμε στρατιώτες και οπαδούς και όχι μέλη της Εκκλησίας» είπε με νόημα.
Τόνισε μάλιστα πως ενώ πολλά ακούγονται για την επιστροφή της νεολαίας στην Εκκλησία, στην πραγματικότητα πηγαίνουν μόνο το Πάσχα για «φολκλορικούς λόγους». «Πάμε στην εκκλησία και λέμε η νεολαία γύρισε» σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Για να αναρωτηθεί αμέσως: «… βαστάει ένα παιδί στη λειτουργία κεράκι για να βγάλουμε το Ευαγγέλιο;».

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κλιματική Αλλαγή και Δημοσιογραφία στην Κρήτη: Νέοι δρόμοι για την Ενημέρωση

Θεματικά Εργαστήρια για Δημοσιογράφους διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Δημοσιογραφία στην…

3 mins ago

«Πολιτιστικό Αντάμωμα-Όλοι οι Σύλλογοι μια Αγκαλιά»: Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

Η μουσικοχορευτική εκδήλωση «Πολιτιστικό Αντάμωμα – Όλοι οι Σύλλογοι μια Αγκαλιά» διοργανώνεται σήμερα, Σάββατο 29/6/2024,…

12 mins ago

Γιορτή Κρητικής Διατροφής και φέτος στο Ρέθυμνο

Την Γιορτή Κρητικής Διατροφής συνδιοργανώνουν για μια ακόμη χρονιά, από 1 έως 7 Ιουλίου στον…

22 mins ago

Ημερίδα: “Κλιματική κρίση και βιωσιμότητα του Αμπελοοινικού τομέα”

Την Δευτέρα 1 Ιουλίου, με ώρα έναρξης 08:30πμ, στην αίθουσα "Καστελλάκη" του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, θα…

32 mins ago

Ημερίδα διάσωσης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ διοργανώνουν…

42 mins ago

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

14 hours ago

This website uses cookies.