Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Ινστιτούτο Καταναλωτών Κρήτης: Nέα νομοθετική ρύθμιση για τα τροχαία με εγκατάλειψη

Κοινή πρόταση του Ινστιτούτου Καταναλωτών Κρήτης και της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή, για νομοθετική ρύθμιση, όσον αφορά τις εγκαταλείψεις θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα, κατέθεσε στο Προεδρείο της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Όπως σημειώνεται στην αναφορά, πρέπει να αυστηροποιηθεί η ποινική νομοθεσία η οποία αφορά στις παράνομες ανεύθυνες οδηγικές συμπεριφορές ενώ ζητείται η βελτίωση του ΚΟΚ.

Σύμφωνα με την αναφορά, η έξαρση του φαινομένου της συχνής εγκατάλειψης στους δρόμους των θυμάτων τροχαίων συμβάντων, αποδεικνύει ότι οι εξαιρετικά χαμηλές ποινές των ποινικών δικαστηρίων για οδικά αδικήματα, οδηγούν σε διεύρυνση της οδηγικής αναλγησίας και ανευθυνότητας και όχι σε περιορισμό τους.

Τέλος ζητούν από τον υπoυργό Δικαιοσύνης, να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να καταργηθεί το άρθρο 43 του ΚΟΚ, καθώς, όπως αναφέρουν, οι εγκαταλείποντες θύματα τροχαίων συμβάντων, θεωρούνται δράστες πλημμελήματος, κατ’ εφαρμογή του επίμαχου άρθρου ΚΟΚ.

Στο θέμα έχει αναφερθεί με δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κουβίδης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», μετά την περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος στα Χανιά με εγκατάλειψη την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Σε εκείνη την περίπτωση ο οδηγός του αγροτικού 4×4 φαίνεται να έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα, όπως δείχνουν και κάμερες καταστημάτων που κατέγραψαν το δυστύχημα αλλά και η σφοδρότητα με την οποία χτύπησε έναν 66χρονο λαχειοπώλη, ο οποίος στην κυριολεξία διαμελίστηκε.

Για τον 44χρονο πρόκειται να οριστεί τακτική δικάσιμος, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι ανθρωποκτονία από αμέλεια (η οποία, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, επιφέρει ποινή τουλάχιστον τριών μηνών) και εγκατάλειψη, που σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας επιφέρει ποινή τουλάχιστον έξι μηνών. Ο κ. Κουβίδης επισήμανε ότι το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει για την εγκατάλειψη ποινή έως έξι χρόνια και ότι καταχρηστικά χρησιμοποιείται ο ΚΟΚ με την πολύ ελαφρύτερη ποινή. Κατά συνήθη πρακτική, τέτοιου επιπέδου ποινές είναι εξαγοράσιμες, που σημαίνει πως οι δράστες δεν μένουν ούτε μία ώρα υπό κράτηση, ενώ από την επομένη κιόλας του δυστυχήματος μπορούν να ξαναπιάσουν το τιμόνι και να βγουν στον δρόμο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί - όχι βέβαια πάντα -…

9 hours ago

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», εντόπισαν πρωτεΐνες στο αίμα οι…

9 hours ago

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική εκδήλωση  συζήτηση την Τετάρτη 22 Μαΐου…

9 hours ago

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Νίκος Ταχιάος…

9 hours ago

Κουτσούμπας για Συμφωνία Πρεσπών: Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων “συμμάχων” μας στο ΝΑΤΟ

«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες,…

9 hours ago

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την Κομισιόν για τις τιμές των πολυεθνικών

Το 78% των Ελλήνων πολιτών δηλώνει, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco, ότι η ακρίβεια είναι το βασικό…

10 hours ago

This website uses cookies.