Ο ασφαλής τρόπος κατάδυσης και η αποφυγή λαθών τα οποία θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα είναι το Α και το Ω για την εξερεύνηση του βυθού. Αυτό ήταν το θέμα της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (13/3) το βράδυ στο Νεώριο Μόρο με διοργανωτές τη Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης και τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων και στην οποία συμμετείχαν δεκάδες καταδύτες που ενημερώθηκαν έτσι για το πολύ σημαντικό θέμα της ασφάλειας.«Είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τους δύτες και να τους ενημερώσουμε για τα προβλήματα που μπορεί να έχει μία κατάδυση και το κυριότερο για το τι πρέπει να κάνουν για να είναι ασφαλείς», σημειώνει ο κ. Παντελής Καραστεργίου, Διευθυντής της Υπερβαρικής Καταδυτικής Μονάδας του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης. «Η κατάδυση ως σπορ, είναι ασφαλές εφόσον όμως τηρούμε τους κανόνες που είναι απλοί. Ο πρώτος κανόνας είναι ότι είμαστε υγιείς για να καταδυθούμε. Οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχουμε πρέπει να το έχουμε λύσει πριν την κατάδυση και να έχουμε μιλήσει με καταδυτικό γιατρό. Το δεύτερο είναι ότι ακολουθούμε τους κανόνες κατάδυσης, πράγμα που σημαίνει κομπιουτεράκι, ρολόι κατάδυσης, ότι τηρούμε τις στάσεις αποσυμπίεσης και όλους τους κανόνες που μας θέτει ο εκπαιδευτής μας», δηλώνει ο κ. Καραστεργίου που ανέπτυξε το θέμα «Καταδυτικά Ατυχήματα – Νόσος Δυτών».
Η Λέσχη Αυτοδυτών Κρήτης μετρά 34 μέλη, με τον πρόεδρο κ. Κώστα Κωνσταντινίδη, να χαρακτηρίζει την κατάδυση ασφαλή, εφόσον τηρούνται φυσικά οι κανόνες. «Εγώ δεν θα πω αν η κατάδυση είναι ασφαλής ή όχι αλλά θα μιλήσω με τα στατιστικά που υπάρχουν στην παγκόσμια κλίμακα. Σε βαθμό επικινδυνότητας λοιπόν, η κατάδυση είναι στην 300ή θέση και το βόλεϊ στην 280ή», σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, για να συνεχίσει: «Αυτό που έχει σημασία, είναι πως αν ο δύτης τηρεί τους κανόνες ασφαλείας από τους διάφορους οργανισμούς δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα καταδυτικά ατυχήματα είναι είτε από ψαρέματα είτε από παράνομο ψάρεμα, φορώντας μπουκάλες, όπου εκεί παρασέρνεσαι και είναι πολύ πιο εύκολο να πέσεις στη Νόσο των Δυτών».
Σε ό,τι αφορά τη Λέσχη: «Είμαστε 34 άτομα στη Λέσχη όπου όλοι μας είμαστε ενεργοί. Βουτάμε πάρα πολύ συχνά και κάποιοι το κάνουν επαγγελματικά. Για να έρθει κάποιος στη Λέσχη μας αρκεί να έχει το πρώτο δίπλωμα, την ταυτότητα του OPEN WATER (ανοικτής θάλασσας). Η εκπαίδευση διαρκεί πέντε μέρες και δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν που πρόκειται να εγγραφεί, να συμμετέχει στις ομαδικές καταδύσεις μαζί μας. Οι δραστηριότητές μας είναι η έρευνα, η ενημέρωση, η εξερεύνηση των σπηλαίων και των ναυαγίων και διάφορα τέτοια πράγματα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λέσχης Αυτοδυτών Κρήτης, Ημερίδες όπως αυτή που διοργανώθηκε στο Νεώριο Μόρο, «βοηθούν στην ενημέρωση και στην πρόληψη των ατυχημάτων. Είναι πολύ σημαντικό ένας δύτης όταν θα πέσει στο νερό, να είναι ενημερωμένος για το τι σημαίνει η εμβολή, η Νόσος των Δυτών και -το κυριότερο απ’ όλα- η νάρκωση του αζώτου. Ο δύτης πρέπει να γνωρίζει για να προλάβει τα χειρότερα. Η ενημέρωση λοιπόν είναι το σημαντικότερο, όπως εξάλλου η ψυχραιμία και η πειθαρχία».
Ομιλητές στην Ημερίδα, τίτλος της οποίας ήταν «Μικρά μυστικά, μεγάλες αλήθειες στην κατάδυση» ήταν:
iox.gr
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.