Ανεβαίνει το θερμόμετρο στις σχέσεις Στοκχόλμης-Βαγδάτης μετά το κάψιμο του κορανίου στη Σουηδία, οδηγώντας ακόμα και σε απέλαση του Σουηδού πρέσβη, τη Πέμπτη 20 Ιουλίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν διαδηλωτές κατά του Ισλάμ, είχαν πάρει άδεια από τις σουηδικές αρχές να κάψουν το Κοράνι έξω από την ιρακινή πρεσβεία την Πέμπτη.
Ένας, μάλιστα, εκ των διαδηλωτών είναι Ιρακινός μετανάστης που είχε κάψει ξανά το Κοράνι έξω από τζαμί της Στοκχόλμης τον περασμένο Ιούνιο.
Στη δεύτερη αυτή εκδήλωση, οι διαδηλωτές κλώτσησαν και κατέστρεψαν εν μέρει ένα βιβλίο που είπαν ότι ήταν το Κοράνι, αλλά απομακρύνθηκαν δίχως να προχωρήσουν στο προγραμματισμένο κάψιμο.
Η απάντηση από Ιρακινούς διαδηλωτές
Σε απάντηση αυτών των εκδηλώσεων στη Σουηδία, πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε από νωρίς την Πέμπτη έξω από τη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη κυματίζοντας σημαίες και πινακίδες που έδειχναν τον ισχυρό Ιρακινό θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη Muqtada al-Sadr, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Ο Σαντρ, μια από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του Ιράκ, εξουσιάζει εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς, τους οποίους έχει καλέσει κατά καιρούς στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένου του περασμένου καλοκαιριού όταν κατέλαβαν την βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης και συμμετείχαν σε θανατηφόρες συγκρούσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών, το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές, ενώ καταδίκασε την επίθεση και υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι ιρακινές αρχές να προστατεύσουν τις διπλωματικές αποστολές.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τόμπιας Μπίλστρομ μάλιστα εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για την στάση των ιρακινών αρχών, που απέτυχαν να προστατεύσουν τη πρεσβεία.
Μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, δυνάμεις ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί μέσα στην πρεσβεία και καπνός υψώθηκε από το κτίριο καθώς οι πυροσβέστες έσπευσαν στην περιοχή για την κατάσβεση της φωτιάς, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν σε μερικές δεκάδες διαδηλωτές που εξακολουθούσαν να τριγυρίζουν έξω από την πρεσβεία για να τους απομακρύνουν από τη περιοχή. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές είχαν ρίξει για πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
Η Βαγδάτη είχε προειδοποιήσει
Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε σθεναρά την πυρπόληση της σουηδικής πρεσβείας, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι, η οποία την κήρυξε ως παραβίαση της ασφάλειας και δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις διπλωματικές αποστολές.
Ωστόσο, η Βαγδάτη είχε «ενημερώσει τη σουηδική κυβέρνηση ότι οποιαδήποτε επανάληψη του περιστατικού που αφορούσε το κάψιμο του Ιερού Κορανίου σε σουηδικό έδαφος θα απαιτούσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων», ανέφερε η δήλωση.
Έτσι, όταν ξεκίνησε η διαμαρτυρία στη Στοκχόλμη, δίχως να έχει συμβεί το κάψιμο του Κορανίου, η Βαγδάτη απέλασε τον Σουηδό πρεσβευτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προγραμματισμένο κάψιμο του Κορανίου.
Σε δήλωση της ιρακινής κυβέρνησης ανέφερε ότι η Βαγδάτη ανακάλεσε επίσης τον επιτετραμμένο της στη Σουηδία και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ ανέφερε ότι το Ιράκ ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της σουηδικής Ericsson στο ιρακινό έδαφος.
Η σουηδική αντίφαση: «ακατάλληλο, αλλά νόμιμο»
Στην Ουάσιγκτον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε έντονα την επίθεση στην πρεσβεία και επέκρινε τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ ότι δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να παραβιάσουν το διπλωματικό αξίωμα.
Ωστόσο, η Σουηδία έχει προκαλέσει προβληματισμό, καθώς στην επικράτειά της έχουν συμβεί πολλά καψίματα του Κορανίου τα τελευταία χρόνια, κυρίως από ακροδεξιούς και αντιμουσουλμάνους ακτιβιστές, με ορισμένα από τα καψίματα να προκαλούν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και μουσουλμάνων διαδηλωτών.
Τα πρόσφατα καψίματα έχουν προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο, ακόμα και καταδίκη από τον Πάπα. Οι σουηδικές υπηρεσίες ασφαλείας, μάλιστα, δήλωσαν ότι μια τέτοια ενέργεια άφησε τη χώρα λιγότερο ασφαλή.
Η αστυνομία απέρριψε αρκετές αιτήσεις νωρίτερα φέτος για διαμαρτυρίες που επρόκειτο να περιλάμβαναν το κάψιμο του Κορανίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά τα δικαστήρια έκτοτε ανέτρεψαν τις αποφάσεις της αστυνομίας, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις προστατεύονται από τους εκτεταμένους νόμους της Σουηδίας για την ελευθερία του λόγου.
Οι νόμοι για την ελευθερία του λόγου προστατεύονται από το Σύνταγμα και δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα, αλλά η κυβέρνηση έχει πει ότι εξετάζει νομικές αλλαγές που θα επιτρέψουν στην αστυνομία να σταματήσει τις δημόσιες πυρκαγιές εάν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Σουηδίας.
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ulf Kristersson επέκρινε τις πυρκαγιές και είπε ότι ενώ είναι νόμιμες, είναι ακατάλληλες.
Επιπλοκές στο ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή, τα καψίματα του κορανίου έχουν περιπλέξει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ενώ η Τουρκία δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας, οι προηγούμενες καταστροφές έχουν εξοργίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε αρχές του μήνα ότι η αποτυχία των σουηδικών αρχών να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου στη χώρα εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και ερωτήματα σχετικά με τα διαπιστευτήρια της Σουηδίας για πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι η Τουρκία θα εξακολουθούσε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία εάν η Στοκχόλμη «ολοκληρώσει την εργασία της» και συνεχίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας.
«Το γεγονός ότι το σουηδικό σύστημα ασφαλείας είναι ανίκανο να αποτρέψει τις προκλήσεις και παρουσιάζει μια εικόνα μιας [χώρας] που φέρνει προβλήματα στο ΝΑΤΟ -αντί για περισσότερη δύναμη- μας κάνει να σκεφτόμαστε όσον αφορά τις στρατηγικές πτυχές και τις πτυχές ασφαλείας», είχε δηλώσει ο Φιντάν.
«Όταν πρόκειται για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το αν θα είναι βάρος ή όφελος έχει γίνει πιο ανοιχτό στη συζήτηση», είχε πει.
Πηγές: Reuters, Associated Press, Aljazeera
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…
Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…
Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…
Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…
Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…
Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…
This website uses cookies.