ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Απείλησαν πως θα μας βιάσουν», συγκλονιστικές μαρτυρίες – Στους 76 οι νεκροί

Το Ιράν «φλέγεται» από άκρη σε άκρη, με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται παρά τη βίαια καταστολή των αστυνομικών αρχών. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Ιράν είναι λιγοστές, καθώς το ίντερνετ έχει κοπεί από το καθεστώς, και κάνουν λόγο για 76 νεκρούς στις διαδηλώσεις και τουλάχιστον 1.200 συλλήψεις.

Προς το παρόν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως ο αριθμός των νεκρών είναι 41, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί, ωστόσο, η οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Σουηδία, αναφέρει πως ξεπερνούν τους 76. Ανάμεσά στους νεκρούς είναι και 4 παιδιά.

Μαρτυρίες διαδηλωτών που σοκάρουν

Την κατάσταση που επικρατεί και τη βίαια των αστυνομικών αρχών αποκαλύπτουν μάρτυρες που συνελήφθησαν στα επεισόδια.

Κάποιες από αυτές συγκλονίζουν, όπως η μαρτυρία της 51χρονης Μαριάμ που περιγράφει στο BBC τη δραματική στιγμή της σύλληψής της, «με πέταξαν στο έδαφος, ένας αστυνομικός με πάτησε στην πλάτη. Με κλώτσησε στο στομάχι, μου έδεσε τα χέρια, με σήκωσε από τα χέρια και με έσπρωξε σε ένα βαν».

«Τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι φαίνονται στα βίντεο. Άκουσα τον επικεφαλής μιας ομάδας αστυνομικών να τους ζητά να μην δείξουν κανένα έλεος. Οι γυναίκες αξιωματικοί είναι το ίδιο φρικτές. Μια εξ αυτών με χαστούκισε, με χαρακτήρισε “κατάσκοπο του Ισραήλ” και “πόρνη”» συνέχισε η 51χρονη, που έδωσε συνέντευξη με αλλαγμένο όνομα.

«Εμάς μας μετέφεραν σε ένα μικρό αστυνομικό τμήμα. Με έβαλαν μαζί με άλλες 60 γυναίκες σε ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο αναγκαστικά ήμασταν όρθιες. Μας είπαν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε τουαλέτα και αν πεινάσουμε να φάμε τα κόπρανά μας. Μετά από 24 ώρες όταν αρχίσαμε να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε, άρχισαν να μας απειλούν ότι αν δεν σταματήσουμε, θα μας βιάσουν» συμπλήρωσε η 51χρονη Μαριάμ.

«Έσπρωξα έναν αστυνομικό και προσπάθησα να ξεφύγω αλλά πολύ γρήγορα με έφτασαν άλλοι δύο. Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα περισσότεροι από 15 μυστικοί αστυνομικοί με χτυπούσαν ανηλεώς. Μπορούσα να νιώθω τη γεύση του αίματος στο στόμα μου και τα χτυπήματα από taser στο κορμί μου. Με έριξαν στο έδαφος, μου έδεσαν τα χέρια πίσω από την πλάτη και τα πόδια μου με τα κορδόνια των παπουτσιών μου. Ένας από τους αστυνομικούς με χτύπησε στο αριστερό μάτι και μετά με πήγαν μαζί με άλλους κρατούμενους» περιέγραψε στο BBC τη δική του εμπειρία ο Σαμ.

ieidiseis.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση εκεχειρίας – Τι απαντά το Ισραήλ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς επιβεβαίωσαν πως αποδέχθηκαν την πρόταση εκεχειρίας που είχε κατατεθεί από…

3 hours ago

«Ελα να σε κεράσουμε ρακί» – Ταξιδεύοντας σε όλα τα χωριά της Κρήτης με ένα βαν

Μεγάλωσε σ’ ένα χωριό έξω από το Ρέθυμνο, εκεί όπου οι ρυθμοί ζωής είναι ταυτόσημοι…

6 hours ago

Σε Κρήτη και Αθήνα τα περισσότερα αδήλωτα όπλα – Ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο

Με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα, έχει γεμίσει η χώρα μας τα τελευταία…

6 hours ago

«Υγρός χρυσός» το ελαιόλαδο: Η έλλειψη ελαιόλαδου πυροδοτεί τιμές ρεκόρ και φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια

Η έλλειψη του «υγρού χρυσού» εκτοξεύει τις τιμές, αυξάνει την εγκληματικότητα και ωθεί τη βιομηχανία ελαιολάδου…

6 hours ago

Νίκος Ζωιδάκης: “Το περισσότερο κλάμα που θυμάμαι να έβγαλα ήταν όταν έφυγε ο Βασίλης Καρράς”

Ο Νίκος Ζωιδάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για την απώλεια του φίλου και κουμπάρου του, Βασίλη Καρρά, στην εμφάνισή…

6 hours ago

Ηράκλειο: Χτύπησε 8χρονο παιδάκι με το αυτοκίνητό του και το εγκατέλειψε

Ένα παιδάκι μόλις 8 ετών μεταφέρθηκε το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο εφημερεύον νοσοκομείο…

6 hours ago

This website uses cookies.