ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη: «Η Χεζμπολάχ θα πλήξει σε βάθος το Ισραήλ – Δεν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους»

Μια πρώτη εικόνα για τα σχεδιαζόμενα αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τις δολοφονίες του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό, έδωσε το Ιράν.

Όπως ανέφερε η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, «αναμένεται πως η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)».

«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη από έναν πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών, ανέφεραν σε μία σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν.

Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί και στο Ιράν που προετοιμάζει τη δική του απάντηση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, στην καρδιά της ιρανικής πρωτεύουσας.

Η εκδίκηση θα είναι «σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο», ανέφερε σχετική των Φρουρών της Επανάστασης που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Ισραήλ ως ένα «τυχοδιωκτικό και τρομοκρατικό καθεστώς».

Αναφορές στην κρατική ιρανική τηλεόραση έκαναν λόγο για «σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες ώρες» που θα δει όλος ο κόσμος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται εάν σε αυτές τις «εξελίξεις» πρωταγωνιστής θα είναι το Ιράν ή η Χεζμπολάχ.

Στην κηδεία του Χανίγια, στην Ντόχα του Κατάρ, οι απειλές εναντίον του Ισραήλ κορυφώθηκαν, με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, να απειλεί ευθέως με καταστροφή το Ισραήλ, ενώ και ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμεϊνί, στο ίδιο μήκος κύματος, να υπόσχεται αντίδραση και αντίποινα.

Πάντως πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης ανέφεραν πως τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι το Ιράν σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση την ιερή μέρα Tisha B’Av στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου. Όπως μετέδωσε το Sky News Arabia, οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν αποδείξεις για τα σχέδια του Ιράν, τα οποία προβλέπουν μια επίθεση σε συνεργασία με τη Χεζμπολάχ, από το έδαφος του Λιβάνου.

Συναγερμός στο Ισραήλ

Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ από την πλευρά του έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και κάλεσε τους πολίτες του να είναι σε επαγρύπνηση, προτρέποντάς τους να ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί σε περίπτωση επίθεσης.

Εν αναμονή των αντιποίνων για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, στην καρδιά της πρωτεύουσας του Ιράν, οι πολίτες του Ισραήλ σπεύδουν σε σούπερ μάρκετ για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, όπως μετέδωσε το CNN. Οι πολίτες αγοράζουν κυρίως κονσέρβες, δημητριακά, ζυμαρικά, χαρτί υγείας, κατεψυγμένο κρέας, εμφιαλωμένο νερό και μωρομάντηλα.

«Συνιστάται στους κατοίκους να καθαρίσουν και να προετοιμάσουν τα καταφύγια τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι οδηγίες που έχουν δοθεί, όπως επίσης και να προμηθευτούν αρκετό νερό και τρόφιμα για τρεις ημέρες αλλά και να αγοράσουν, εκτός από φάρμακα, φακούς και μπαταρίες.

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή

Στο μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, μετά τις απειλές από το Ιράν και τις προσκείμενες σε αυτό Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή μετά τις απειλές του Ιράν ότι θα εκδικηθεί για την προ ημερών δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί επίσης στις αρχές Απριλίου, πριν από την επίθεση με πυραύλους και drones που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13/4 εναντίον του Ισραήλ.

Αυτήν τη φορά όμως, σε ενδεχόμενη συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, η αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων να αναχαιτίσουν πυραύλους και drones θα είναι ακόμη πιο δύσκολη δεδομένου του μεγάλου οπλοστασίου της φιλοϊρανικής οργάνωσης και της γειτνίασης με το Ισραήλ.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

6 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

6 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

6 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

6 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

6 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

8 hours ago

This website uses cookies.