“Τισπανικός” αφού δεν βρίσκεται λύση για την Bankia
Τα περιθώρια που έδιναν μέχρι πρότινος οι αγορές σήμερα στένεψαν και για την Ισπανία. Η Ευρώπη πιέζει την Ισπανία να χρηματοδοτήσει τις τράπεζες με μια Τρόικα, ενώ το κόστος δανεισμού των δεκαετών ισπανικών ομολόγων εκτοξεύθηκε στο 6,7% και το ευρώ κινείται πλέον κάτω και από τα 1,24 δολάρια.
Όλα αυτά με φόντο τις πληροφορίες που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το σχέδιο διάσωσης της Bankia, στο πλαίσιο του οποίου θα εκδοθούν κρατικά ομόλογα.
Είναι προφανές ότι η Ισπανία δύσκολα θα αποφύγει την Τρόικα όταν δανείζεται με 6,7% και έχει να αναχρηματοδοτήσει τις ισπανικές τράπεζες – για να μην επεκταθεί η φυγή των κεφαλαίων από τις τράπεζες.
Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην Ισπανία για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ως προς τη μείωση του ελλείμματος.
Επιπλέον, όπως τονίζουν έγκυροι αναλυτές, η Ελλάδα θα αποκτήσει κυβέρνηση δεν θα φύγει ούτε από το ευρώ, αλλά ούτε και θα αποδεχθεί άνευ όρων το μνημόνιο. Επειδή, όμως το τείχος προστασίας- για να μην φύγει από το ευρώ η Ελλάδα- θα αργήσει αναμένεται διάλυση των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων. Δηλαδή, έρχεται ένας κανονικός αρμαγεδδών!
Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές αγορές κοκκίνιζαν από τις ζημιές καθώς η Ισπανία έχανε 1,54%, η Γαλλία 1,75%, το Λονδίνο 1,53%, η Φρανκφούρτη 1,43% – ενώ και η Αθήνα κοκκίνισε με πτώση άνω του 3% μετά την πρόσφατη επαναφορά στις 500 μονάδες.
Αγορές, Ευρώπη ακόμα και αναλυτές πιέζουν την Ισπανία να βγει ακόμα και από το ευρώ αφού είναι τόσο μεγάλη και η σημερινή παραμονή θα προκαλούσε κατάρρευση ανάλογης της Ελλάδας. Για το θέμα υπάρχει και επιχειρηματολογία προκειμένου να αποκτήσει η Ισπανία την ανταγωνιστικότητα της.
Στην Αθήνα, η πτώση μετά το μεσημέρι διευρύνθηκε όταν δεν υπήρχαν δυνάμεις, έτσι οι ξένοι κατάφεραν να φέρουν σε ελεύθερη πτώση τις μετοχές αφού δεν υπήρχαν «αναχώματα» από τα πληγωμένα τραπεζικά χαρτοφυλάκια και τα Αμοιβαία. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 511,29 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,19%.
Η μετοχή της Εθνικής έχασε 7,94% φθάνοντας τα 1,16 ευρώ. Ρευστοποιήσεις στην Jumbo με πτώση 9,06%. Πτώση 4,89% για την Βιοχάλκο, 5,01% για τα Ελληνικά Πετρέλαια και 4,16% για την Eurobank. Πτώση 7,96% για την MIG.
Στα 36 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές.