ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Εμβρυολόγοι κατακλύζονται από αιτήματα για ανάκτηση σπέρματος από πεσόντες και νεκρούς

Καθώς η κλίμακα της τραγωδίας από την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο έγινε σαφής, με εκατοντάδες νέους άνδρες – στρατιώτες και πολίτες – μεταξύ των νεκρών, οι εμβρυολόγοι και οι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης αναφέρουν ότι καλούνται να προσπαθήσουν γρήγορα να πραγματοποιήσουν μεταθανάτια ανάκτηση σπέρματος (PSR) σε πρωτοφανή κλίμακα.

Τα μέλη της οικογένειας θέλουν να εξαχθεί και να καταψυχθεί το σπέρμα του αγαπημένου τους προσώπου, με την ελπίδα ότι μπορεί να συλληφθεί ένα παιδί από αυτό στο μέλλον και ότι η γενετική τους κληρονομιά θα συνεχίσει να ζει.

Η PSR, η οποία κατά το βέλτιστο πραγματοποιείται εντός 24 ωρών από το θάνατο, πρέπει να γίνει με απόφαση του οικογενειακού δικαστηρίου στην περίπτωση ενός άγαμου άνδρα. Στην περίπτωση παντρεμένου άνδρα, η σύζυγος μπορεί να ζητήσει την ανάκτηση σπέρματος και να υπογράψει τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης συνήθως αφαιρούν σπέρμα από υγιείς άνδρες για να τους βοηθήσουν να συλλάβουν παιδί με τη σύντροφό τους ή από άρρωστους άνδρες που θέλουν να καταψύξουν το σπέρμα τους πριν υποβληθούν σε ιατρική θεραπεία.

Μιλώντας σε διαδικτυακό έντυπο της ιατρικής κοινότητας του Ισραήλ, η δρ Yael Harir, εμβρυολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Kaplan στο Rehovot, δήλωσε ότι συνήθως πραγματοποιεί μόνο δύο επεμβάσεις PSR ετησίως. Αν και αρνήθηκε να δώσει τον συγκεκριμένο αριθμό των επεμβάσεων που έγιναν στο Kaplan τις τελευταίες ημέρες, η Harir ανέφερε ότι ήταν σημαντικός.

“Όταν πρέπει να κάνεις αυτή τη διαδικασία σε πτώματα, το προσωπικό δυσκολεύεται σωματικά και συναισθηματικά”, είπε.

Η Harir ανέφερε ότι επικοινώνησαν συνάδελφοί της σε άλλα νοσοκομεία ζητώντας οδηγίες για το πώς να κάνουν PSR. “Δεν υπάρχει πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της διατήρησης του σπέρματος σε τόσο μεγάλο εύρος. Έπρεπε να καταλάβουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να αξιολογήσουμε τι εξοπλισμό είχαμε για να κάνουμε τόσες πολλές διαδικασίες παράλληλα, είπε.

Αλλά για πολλούς ήταν πολύ αργά.

Η σκηνοθέτης Shaylee Atary ήλπιζε ότι θα μπορούσε να ανακτηθεί το σπέρμα του συζύγου της Yahav Winner, ο οποίος δολοφονήθηκε από τρομοκράτες της Χαμάς όταν εισέβαλαν στην Kfar Azza το πρωί του Σαββάτου. Το πτώμα του Winner δεν βρέθηκε ή δεν αναγνωρίστηκε αρκετά γρήγορα ώστε να ανακτηθεί βιώσιμο σπέρμα.

Μιλώντας με τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Atary κατηγόρησε την καθυστέρηση στη δυσκίνητη γραφειοκρατία και στο ότι το σύστημα ταυτοποίησης των πτωμάτων είναι πλήρως υπερφορτωμένο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι της ζητήθηκε να πληρώσει 1.500 δολάρια για τη μεταθανάτια διαδικασία του συζύγου της, ο οποίος ήταν επίσης κινηματογραφιστής.

Όταν τελικά ανακτήθηκε το σπέρμα του Winner, αποδείχτηκε ότι το σώμα του που είχε μείνει στη ζέστη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα το έκανε άχρηστο.

“Το κράτος εγκατέλειψε το σώμα του συζύγου μου”, δήλωσε η Atary.

Ήταν ένα καταστροφικό πλήγμα για την Atary, η οποία γέννησε μια κόρη πριν από λίγο καιρό. Αυτή και ο σύζυγός της είχαν προγραμματίσει να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.

Το όνειρο του Γιαχάβ μου ήταν να έχουμε μια μεγάλη οικογένεια, γελαστή και χαρούμενη, να παίζει στο γκαζόν της μαγευτικής μας Kfar Azza. Δεν θα μπορέσω να το εκπληρώσω αυτό”, δήλωσε η ίδια.

Το PSR εισήλθε στη συνείδηση του κοινού με περιπτώσεις όπως αυτή των Irit και Asher Shahar, των οποίων ο γιος Omri, λοχαγός του ισραηλινού ναυτικού σε ενεργό υπηρεσία, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Ιούνιο του 2012 σε ηλικία 25 ετών.

Οι Shahar σκέφτηκαν αμέσως να ανακτήσουν το σπέρμα του Omri. Ένα οικογενειακό δικαστήριο ενέκρινε τη διαδικασία, η οποία είναι νόμιμη στο Ισραήλ από το 2003 για μεταγενέστερη γονιμοποίηση ή εξωσωματική γονιμοποίηση από την επιζώντα σύντροφο.

Οι Shahars επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν το σπέρμα του γιου τους για να δημιουργήσουν ένα εγγόνι που θα μεγάλωναν οι ίδιοι, αν και ήταν και οι δύο ήδη στα 50 τους. Σχεδίαζαν να αγοράσουν ένα ωάριο και να βάλουν μια παρένθετη μητέρα να κυοφορήσει το μωρό.

Σε μια απόφαση που αποτέλεσε προηγούμενο τον Σεπτέμβριο του 2016, το Οικογενειακό Δικαστήριο της Petah Tikvah επέτρεψε στο ζευγάρι να προχωρήσει με το σχέδιό του. Ωστόσο, το κράτος προετοίμασε έφεση που συνδέεται με την ασυνήθιστη περίσταση της επιθυμίας των Shahars να είναι, στην πραγματικότητα, τόσο παππούδες όσο και γονείς για τον απόγονο του Omri. Εν τω μεταξύ, το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που εμπόδιζε την Irit και τον Asher να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν τους αποθηκευμένους γαμέτες του Omer.

Οι Shahars υπέστησαν μια οριστική ανατροπή τον Ιανουάριο του 2017, όταν η πολιτεία κέρδισε την έφεσή της στο περιφερειακό δικαστήριο Lod.

Υπήρξαν, ωστόσο, από το 2007 περιπτώσεις όπου οι γονείς πεσόντων στρατιωτών είχαν τη δυνατότητα να δωρίσουν το σπέρμα του γιου τους σε μια γυναίκα που ήθελε να γίνει μητέρα είτε μέσω γονιμοποίησης είτε μέσω παρένθετης μητρότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γυναίκες μεγαλώνουν τα παιδιά που προέκυψαν από τις δωρεές σπέρματος.

timesofisrael.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

6 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

6 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

8 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

8 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

8 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

8 hours ago

This website uses cookies.