Σκηνές χάους εκτυλίχτηκαν στην Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, όταν βουλευτές του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit επιτέθηκαν λεκτικά σε μέλη των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Οι συγγενείς των ομήρων αντιδρούν στην πρόταση του κόμματος για την επιβολή θανατικής ποινής σε τρομοκράτες, φοβούμενοι ότι ένας τέτοιος νόμος θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αιχμάλωτους συγγενείς τους.
«Σταματήστε να μιλάτε για τη δολοφονία Αράβων και αρχίστε να μιλάτε για τη σωτηρία Εβραίων», φωνάζει ο συγγενής ενός από τους ομήρους του οποίου η γυναίκα και η κόρη κρατούνται αιχμάλωτοι, κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας της Κνεσέτ, η οποία προετοιμάζει τη νομοθεσία.
«Δεν έχετε μονοπώλιο στον πόνο», φωνάζει ο βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, Αλμόγκ Κοέν . «Έχουμε θάψει επίσης περισσότερους από 50 φίλους».
«Ο φίλος μου είναι όμηρος στη Γάζα και παρεμπιπτόντως δεν έχει ακούσει ποτέ για σένα. Μην μιλάτε για εμάς που θέλουμε να σκοτώσουμε Άραβες. Δεν πήγαμε να τους σκοτώσουμε εκείνο το Σαμπάτ [7 Οκτωβρίου]. ήρθαν να μας σκοτώσουν», λέει.
«Αυτό θα σημαίνει ότι συμμετέχει κανείς στα ψυχολογικά τους παιχνίδια. Και ως αντάλλαγμα θα λάβουμε φωτογραφίες από τους αγαπημένους μας δολοφονημένους, τελειωμένους, και το Κράτος του Ισραήλ και όχι εκείνοι (Χαμάς) θα κατηγορηθούν γι’ αυτό», δήλωσε η Γιάρντεν Γκόνεν, της οποίας η αδελφή Ρόμι είναι μεταξύ των ομήρων, απευθυνόμενη στον Μπεν-Γκβιρ και άλλα στελέχη του κόμματός του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Μην το επιδιώκετε αυτό μέχρι να επιστρέψουν πίσω», δήλωσε. «Μην βάζετε το αίμα της αδελφής μου στα χέρια σας».
Αντίστοιχα, η Λίμορ Σον Χαρ-Μελέχ του ίδιου κόμματος φωνάζει στους συγγενείς των ομήρων «φιμώνετε άλλες οικογένειες». Η ακρόαση κατέληξε σε χάος με όλες τις πλευρές να ουρλιάζουν η μία στην άλλη για την επίμαχη νομοθεσία.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της επιτροπής του Otzma Yehudit, Ζβίκα Φογκέλ, είπε ότι κάθε τρομοκράτης της Χαμάς «είναι Άιχμαν», αναφερόμενη στον ναζιστή εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν που καταδικάστηκε στο Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα κατά του εβραϊκού λαού και απαγχονίστηκε.
Ο Φόγκελ κατηγορεί όποιον επιχειρηματολογεί κατά της νομοθεσίας ότι «εκπροσωπεί τη Χαμάς περισσότερο από ό,τι εκπροσωπεί το κράτος του Ισραήλ».
Ερωτηθείς από ένα μέλος της οικογένειας ενός ομήρου εάν πιστεύει ότι οι οικογένειες χρησιμοποιούνται, ο Φόγκελ απαντά: «Υπονοώ ότι η Χαμάς προσπαθεί να σας εκμεταλλευτεί, ναι. Και δεν υπαινίσσομαι. Το λέω ανοιχτά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζεται να ταΐζουμε αυτά τα θηρία, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε αυτό το τέρας… Αυτή η [νομοθεσία] δεν έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της επιστροφής των ομήρων. Και όποιος προσπαθεί να το παρουσιάσει ως αντίφαση είναι κάποιος που προσπαθεί να εκπροσωπήσει τη Χαμάς περισσότερο από το κράτος του Ισραήλ».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ καταδίκασε την επίθεση του ακροδεξιού βουλευτή αναφέροντας ότι «πρέπει να ντρέπεται για τον εαυτό του».
Το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε στις 7 Νοεμβρίου ότι ομάδα δράσης συζητά πώς να διεξαχθεί η δίκη Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί και να εξασφαλιστούν «τιμωρίες που θα αρμόζουν στη σοβαρότητα των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν» για τους καταδικασθέντες.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει ζητήσει την καταδίκη σε θάνατο, που προβλέπεται από την ισραηλινή νομοθεσία αλλά δεν εφαρμόζεται.
Η μοναδική εκτέλεση με δικαστική εντολή στο Ισραήλ ήταν αυτή του καταδικασμένου ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962. Ισραηλινά στρατοδικεία, που συχνά χειρίζονται περιπτώσεις που αφορούν Παλαιστινίους, έχουν την εξουσία να επιβάλουν την θανατική ποινή με την ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών, αν και αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Φιλοπόλεμοι πολιτικοί έχουν, κατά τη διάρκεια ετών, προτείνει τη χαλάρωση των όρων για τέτοιες καταδίκες, λέγοντας ότι οι εκτελέσεις αποθαρρύνουν την τρομοκρατία.
Το να γίνει αυτό είναι «τώρα περισσότερο κρίσιμο από ποτέ», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ, «πρώτα απ’ όλα, για χάρη αυτών που δολοφονήθηκαν και αυτών που έπεσαν στη γραμμή του καθήκοντος και, τουλάχιστον, για να μην υπάρχουν άλλοι απαχθέντες».
Η Λινόρ Νταν-Καλντερόν, της οποίας τρεις συγγενείς κρατούνται όμηροι, κατηγόρησε το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ ότι έχει «μπερδέψει τις προτεραιότητες».
«Έχετε μπερδευτεί, διότι είμαστε ένα έθνος που κυνηγάει τη ζωή, όχι ένα έθνος που κυνηγάει την εκδίκηση –ακόμα κι αν στο παρελθόν κάναμε κάτι στον Άιχμαν», δήλωσε. «Σας ζητώ απλά να το βγάλετε αυτό από την ατζέντα».
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.