Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου της χώρας, η οποία εισάγει την «κατανάλωση τρομοκρατικού υλικού» ως νέο ποινικό αδίκημα.
Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία 13-4 από την Κνεσέτ χθες Τετάρτη (8/11), είναι ένα μέτρο διετούς διάρκειας που τροποποιεί το άρθρο 24 του αντιτρομοκρατικού νόμου του Ισραήλ για την απαγόρευση της «συστηματικής και συνεχούς κατανάλωσης δημοσιεύσεων μιας τρομοκρατικής οργάνωσης υπό συνθήκες που υποδηλώνουν ταύτιση με την τρομοκρατική οργάνωση».
Προσδιορίζοντας τη Χαμάς και τον ISIS ως τις τρομοκρατικές οργανώσεις για τις οποίες ψηφίστηκε το νέο ποινικό αδίκημα, παρέχει στον υπουργό Δικαιοσύνης την εξουσία να μπορεί να προσθέσει μελλοντικά περισσότερες οργανώσεις στον κατάλογο, σε συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας και με την έγκριση της Επιτροπής Συντάγματος, Νόμου και Δικαιοσύνης της Κνεσέτ.
Το αδίκημα της «κατανάλωσης τρομοκρατικού υλικού» επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Το νομοσχέδιο περιγράφει ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του φαινομένου της «τρομοκρατίας του μοναχικού λύκου» ή της ριζοσπαστικοποίησης ατόμων μέσω μίντια.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ισραήλ δήλωσαν ότι ισοδυναμεί με αστυνόμευση της σκέψης.
«Ο νόμος αυτός είναι ένα από τα πιο παρεμβατικά και δρακόντεια νομοθετικά μέτρα που έχει ψηφίσει ποτέ η ισραηλινή Κνέσετ, καθώς καθιστά τις σκέψεις αντικείμενο ποινικής τιμωρίας», δήλωσε το Νομικό Κέντρο για τα Δικαιώματα των Αραβικών Μειονοτήτων στο Ισραήλ «Adalah».
Προειδοποίησε ότι η τροπολογία θα ποινικοποιήσει «ακόμη και την παθητική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης» εν μέσω ενός κλίματος επιτήρησης και περιορισμού της ελευθερίας του λόγου με στόχο τους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ. «Αυτή η νομοθεσία εισβάλλει στην ιερή σφαίρα των προσωπικών σκέψεων και πεποιθήσεων ενός ατόμου και ενισχύει σημαντικά την κρατική επιτήρηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ κατήγγειλε επίσης την τροπολογία, λέγοντας ότι δεν έχει «κανένα προηγούμενο» σε δημοκρατικές χώρες και ότι η ασάφειά της αφήνει τελικά την ερμηνεία της στις αρχές επιβολής της.
Περίπου 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν ισραηλινή υπηκοότητα και αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.
Από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, οι Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ έχουν υποστεί μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία συλλήψεων για αδικήματα που σχετίζονται με το λόγο, κυρίως για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεκάδες έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ή έχουν αποβληθεί από θέσεις εργασίας, πανεπιστήμια και κολέγια.
Την επόμενη της ψήφισης του νομοσχεδίου, σήμερα Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, το Al Jazeera έδωσε στη δημοσιότητα τη σύλληψη μιας Παλαιστίνιας γυναίκας με ισραηλινή υπηκοότητα για αλλαγή του στάτους της στην εφαρμογή What’s app, στις 25 Οκτωβρίου.
The video shows the moment a Palestinian woman and her husband were arrested in Israel on terrorism charges over her WhatsApp status. pic.twitter.com/oIXyB4Gj4b
— Al Jazeera English (@AJEnglish) November 9, 2023
«Κατηγορείστε για διασπορά συμπάθειας, συμμετοχή στην τρομοκρατία και υποστήριξη περιεχομένου που υποκινεί τη βία και την τρομοκρατία» της ανακοινώνει ο Ισραηλινός αστυνομικός στην πόρτα του σπιτιού της, με την ίδια να αντιδρά σοκαρισμένη και να δηλώνει πως εννοούσε το Ισραήλ καθώς το στάτους της ανέφερε: «Είθε ο Θεός να τους χαρίσει τη νίκη και να τους προστατεύσει».
«Ερευνούμε τη συμμετοχή σας σε τρομοκρατική οργάνωση» συνεχίζει ο αστυνομικός.