ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Χαμάς: Ομοβροντία στα social media για υποκρισία της Δύσης και τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών σε σχέση με Ουκρανία και Παλαιστίνη

Όταν εκδηλώθηκε η αιφνιδιαστική επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε μέσω των social media «τα συλλυπητήρια σε όσους έχασαν συγγενείς ή φίλους από την τρομοκρατική επίθεση» και δήλωσε ότι «το είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ η αυτοάμυνα».

Αντίστοιχα συναισθήματα εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του – σήμερα και τις μέρες που θα έρθουν», διαβεβαιώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαραστέκεται στο Ισραήλ.

Όμως, πολλοί αναλυτές και χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι πάντες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να αντισταθεί στην ρωσική επίθεση, αλλά δεν καταδικάζουν εξίσου και την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη και την Γάζα, επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί διπλωμάτες και τα συστημικά ΜΜΕ υποστηρίζουν τους Ουκρανούς, που υπερασπίζονται τη γη τους, αλλά χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» τους Παλαιστίνιους που μάχονται εναντίον της κατοχικής δύναμης.

Στα social media κυκλοφορεί η εικόνα ενός γυναικείου προσώπου, που έχει το ένα μάτι κλειστό δίπλα σε μια παλαιστινιακή σημαία και το άλλο μάτι ανοιχτό, δίπλα σε μία ουκρανική σημαία.

Επίσης κυκλοφορεί ευρέως μία συνέντευξη στο CNN του Μουστάφα Μπαργκούτι, του γενικού γραμματέα της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, ο οποίος έθεσε το ρητορικό ερώτημα «γιατί οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της κατοχής, ενώ εδώ υποστηρίζουν τον κατακτητή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούνται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πριν από λίγους μήνες, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας την αμφιλεγόμενη στάση της Δύσης.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ είχε δηλώσει τότε στο Al Jazeera, ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα» σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Χωρίς να κάνουμε καμία σύγκριση μεταξύ της ρωσικής επιθετικότητας και του Ισραήλ.. είναι σαφές ότι ο Παλαιστινιακός λαός ζει σε καθεστώς καταπίεσης– ένα καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ», επισήμανε η Καλαμάρ στο Al Jazeera.

Αφότου εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς, πολλοί χρήστες του Χ καταγγέλλουν με αναρτήσεις την «δυτική υποκρισία» και μοιράζονται βίντεο με δηλώσεις του Ιρλανδού βουλευτή Ρίτσαρντ Μπόιντ Μπάρετ, τον Μάρτιο του 2022, όταν ασκούσε κριτική στην τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της ιρλανδικής κυβέρνησης έναντι της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης.

«Είστε ευτυχείς όταν χρησιμοποιείται την πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψετε τα εγκλήματα εναντίο της ανθρωπότητας που διαπράττει ο Βλαντίμιr Πούτιν, αλλά δεν χρησιμοποιείτε με την ίδια ένταση την γλώσσα, όταν χρειάζεται να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπόιντ Μπάρετ, ο οποίος επανήλθε χθες για να καταγγείλει ως «σοκαριστικά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των δυτικών ηγετών, που υποστηρίζουν την ουκρανική αντίσταση, αλλά καταδικάζουν την παλαιστινιακή αντίσταση».

Βεβαίως, στο ιντερνετικό σύμπαν κυκλοφορούν κι άλλες απόψεις, όπως ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο συγκρούσεων, αφού η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να ταυτίζονται.

Ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής Ολεξάντρ Ζιντσένκο, που αγωνίζεται στην Άρσεναλ, έγραψε στο Instagram ότι «συμπαραστέκεται στο Ισραήλ».

Ο Ζιντσένκο είναι ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα των συμπατριωτών του εναντίον της Ρωσίας. Αλλά όταν κάποιοι χρήστες της πλατφόρμας τον ρώτησαν μήπως αυτή η στάση είναι υποκριτική, ο ποδοσφαιριστής αφαίρεσε την επίμαχη ανάρτηση.

Μάλιστα, συμπτωματικά στην Άρσεναλ αγωνιζόταν το 2019 ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Μεζούτ Οζίλ, που έγραψε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Κίνα και τότε το κλαμπ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την ανάρτηση του αθλητή.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Δωρεάν είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα Χανιά, 28 και 29 Σεπτεμβρίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων προσκαλεί το κοινό να συμμετάσχει στις φετινές Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.…

1 hour ago

Αυτό είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕΚ

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του  Δημοτικού Περιφερειακού…

1 hour ago

Ο Στ. Γκίκας στο Ηράκλειο για τη Διεθνή Ναυτιλιακή Συνάντηση των λιμένων της Μεσογείου

Την Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο, θα επισκεφθεί την Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου…

1 hour ago

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ο Κωστής Χατζηδάκης

Συνάντηση για την προώθηση θεμάτων που άπτονται στον φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες…

1 hour ago

Κρήτη: Έπαθε ανακοπή μέσα σε ταξί καθ’ οδόν στο νοσοκομείο

Μία παρολίγον τραγωδία σημειώθηκε σήμερα στη 1:00 το μεσημέρι σε κεντρικότατο δρόμο του Ηρακλείου όταν…

1 hour ago

Ιερέας κλείδωσε τη 19χρονη κόρη του σε καμπαναριό επειδή δεν του άρεσε ο τρόπος ζωής της

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η νέα υπόθεση κακοποίησης 19χρονης κοπέλας από τον ίδιο της τον…

1 hour ago

This website uses cookies.