ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέκοψαν μετάδοση του AP από τη Γάζα και κατάσχεσαν τον εξοπλισμό των δημοσιογράφων – Έκανε πίσω μετά τις διεθνείς πιέσεις

Το Ισραήλ επέστρεψε τον εξοπλισμό μετάδοσης που ανήκει στο Associated Press, λίγες ώρες μετά την κατάσχεσή του στη νότια Ισραήλ και τον τερματισμό της ζωντανής ροής της αμερικανικής υπηρεσίας ειδήσεων στη Γάζα.

Ο Υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι ανέστρεψε την απόφαση, η οποία οδήγησε σε αυξανόμενη διεθνή πίεση.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε ανησυχία, ενώ η Ένωση Ξένου Τύπου δήλωσε ότι ανησυχεί για «το τελευταίο από μια σειρά ανατριχιαστικών ενεργειών του ισραηλινού κράτους για να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης». Ο ΟΗΕ καταδίκασε την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την “σοκαριστική”.

Η Αντιπρόεδρος του AP, Λόρεν Ίαστον, δήλωσε ότι “καταδικάζει με τους πιο έντονους όρους τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης”.

Ο κ. Κάρχι είπε ότι ο εξοπλισμός κατασχέθηκε επειδή παραβίαζε έναν νέο νόμο περί μέσων ενημέρωσης, παρέχοντας εικόνες για μεταδόσεις στο δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, το οποίο έχει απαγορεύσει.

Η πρόσφατη δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε:

“Εφόσον το Υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να εξετάσει το ζήτημα των μεταδόσεων από αυτές τις τοποθεσίες στο Σντερρότ σχετικά με τον κίνδυνο για τις δυνάμεις μας, διέταξα τώρα την ακύρωση της επιχείρησης και την επιστροφή του εξοπλισμού στο πρακτορείο AP, μέχρι να ληφθεί διαφορετική απόφαση από το Υπουργείο Άμυνας.”

Ο κ. Κάρχι ισχυρίζεται ότι οι εικόνες που φέρεται να κοινοποιήθηκαν μετέδιδαν “θέσεις των δυνάμεών μας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, θέτοντάς τες σε κίνδυνο σύμφωνα με τις απόψεις ασφαλείας και την απόφαση της κυβέρνησης”.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο διέκοψε τις λειτουργίες του Al Jazeera στο Ισραήλ, κατηγορώντας την ότι είναι «πρόεδρος της Χαμάς» και ότι βλάπτει την εθνική ασφάλεια.

Το Al Jazeera απέρριψε τον ισχυρισμό και καταδίκασε τον αποκλεισμό ως “εγκληματική πράξη” που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση του Ισραήλ καταδικάστηκε επίσης από οργανώσεις δημοσιογράφων ως πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου.

Το Al Jazeera συνέχισε τις επιχειρήσεις της στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας υπό κατοχή, στις οποίες απαγορεύεται η είσοδος ξένων δημοσιογράφων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον Οκτώβριο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο συλληφθείς ως επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ,…

48 mins ago

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, συγκέντρωσε εκατοντάδες…

57 mins ago

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανάρτησε στον ιστότοπό του τις…

1 hour ago

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε μια υπόθεση απάτης που είχε ως…

1 hour ago

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια σε «Εκπαιδευτικούς Ομίλους», «Μέντορες» και «Ενδοσχολικούς Συντονιστές» στα σχολεία

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την επιβολή «Εκπαιδευτικών Ομίλων», «Μέντορων» και «Ενδοσχολικών Συντονιστών» στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας…

3 hours ago

Τεμπονέρας: “Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διονύσης…

3 hours ago

This website uses cookies.