Γράφει ο Ιωάννης Κουρουτάκης
Στις 24 Δεκεμβρίου 1865 ιδρύθηκε η Κ.Κ. Κλάν από κάποιον Φρανκ –Μακ Κόρντ, ο οποίος είχε το αξίωμα του Μεγάλου Κύκλωπα και στην πραγματικότητα υπήρξε ο πρώτος αρχηγός της Οργάνωσης.
Ο κύριος και βασικός στόχος του δημιουργήθηκε η Κου – Κλούξ – Κλάν συνίσταται στην διατήρηση της υπεροχής της λευκής φυλής στην Αμερική. Η ιστορία και η φυσιολογία μας διδάσκουν ότι εμείς ανήκουμε σε μια φυλή που η φύση την προίκισε με μια ολοφάνερη ανωτερότητα πάνω σε όλες τις άλλες φυλές και που ο Δημιουργός … θέλησε να μας εμπιστευτεί μια κυριαρχία πάνω στις κατώτερες φυλές…
Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το πιστεύω της Κου Κλουξ Κλάν που διαβαζόταν στους νέους προσήλυτους, στη διάρκεια της τελετής για την μύησή τους.
Ένα βράδυ, αρχές του καλοκαιριού του 1866 στο (ΤΕΝΝΕΣΗ) του Νότου των Ηνωμένων Πολιτειών ποδοβολητό αλόγων ακούγεται και στην κορυφή μιας πλαγιάς εμφανίζονται έξι μυστηριώδεις φιγούρες. Τα πρόσωπά τους είναι σκεπασμένα με μια άσπρη μάσκα, με τρύπες στο ύψος των ματιών και του στόματος. Στο κεφάλι φορούνε μακρύ, κωνικό καπέλο, και στους ώμους τους κρέμεται ένα λευκό ύφασμα (τύπος μανδύα).
Ένας από τους μασκοφορεμένους ασπροντυμένους καβαλάρηδες – που φαίνεται για αρχηγός – υψώνει το χέρι του και δείχνει μια απομονωμένη καλύβα, που απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από αυτούς. Σε λίγο οι έξι καβαλάρηδες φτάνουν στην καλύβα και την κυκλώνουν. Σ’ αυτήν την άθλια καλύβα μένει ένας νέγρος πρώην δούλος, που απέκτησε την ελευθερία του και είναι ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος. Ενθουσιασμένος για την κερδισμένη ελευθερία του ο νέγρος αυτός είχε την κακή ιδέα, να βάλει πλάι στην ταμπέλα του καταστήματός του, την επιγραφή Equal Rights, ισότητα των δικαιωμάτων, και τώρα οι έξι καβαλάρηδες έρχονται ουρλιάζοντας σαν δαίμονες της κολάσεως να του ζητήσουν το λόγο. Αλήθεια πώς τόλμησε ο φτωχός νέγρος να διεκδικήσει ισότητα από την λευκή ανωτέρα φυλή. Γι’ αυτό έρχονται οι Κλάσμεν, να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους.
Τους υποβάλουν σε βασανιστήρια. Τους δείχνουν νεκροκεφαλές που έχουν μέσα τους αναμμένα κεριά. Τους λένε πως βρικολάκιασαν και πως ήλθαν να τους πιούν το αίμα τους. Οι μαύροι παραλυμένοι από τον φόβο τους τους ικετεύουν να τους λυπηθούν. Τους αρχίζουν με τα μαστίγια που κρατούν και τους κτυπούν με λύσσα, δέκα , είκοσι φορές βάζουν φωτιά στην φτωχική καλύβα. Ύστερα με καγχασμούς και μακάβρια ουρλιαχτά οι μυστηριώδεις καβαλάρηδες ξεμακραίνουν και εξαφανίζονται μέσα στη νύχτα. Αυτή η νυχτερινή έφιππη επιδρομή είναι μια από τις εκατοντάδες άλλες που ακολουθούν και κάνουν το βίο των φτωχών νέγρων αβίωτο.
Οι έξι καβαλάρηδες είναι όλοι τους πρώην παιδιά καλών οικογενειών που ανήκουν στην επαρχιακή μεγαλοαστική τάξη του Νότου, και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τελειώσει πανεπιστημιακές σπουδές. Οι έξι αυτοί φερέλπιδες κύριοι – που μόνο κύριοι δεν είναι- ανήκουν στην περιβόητη διαβόητη μυστική οργάνωση της Κου Κλουξ Κλάν που σκοπό έχει να περιφρουρήσει , να διατυμπανίσει, και να διατηρήσει την ανωτερότητα της λευκής φυλής έναντι των νέγρων και των άλλων μειονοτήτων.
Η μυστηριώδης επωνυμία Κου Κλουξ Κλάν (Κ.Κ.Κ.) εντυπωσιάζει τους πάντες, και περιβάλει την Κλαν με ένα πέπλο μυστηρίου. Ακόμα και τα κοινωνικά αξιώματα διαλέγονται μέσα σ’ αυτό το κλίμα και υιοθετούνται αινιγματικά ονόματα που κι αυτά εντυπωσιάζουν τα μέγιστα. Π.χ. Μέγας Κύκλωψ (πρόεδρος), ένας Μάγος (αντιπρόεδρος), ένας Τούρκος (υπασπιστής), δύο Ραβδούχοι με χρέη φρουρών μέσα ή έξω από το Σπήλαιο, γιατί το Σπήλαιο είναι ο τόπος συγκέντρωσης των μυημένων. Εκεί με δεμένα μάτια προσάγονται τα πρώτα μέλη για να μυηθούν…
Το σπήλαιο είναι συνήθως ένα παλιό και μισοερειπωμένο κτίριο στην περιφέρεια. Μέσα σε απόλυτο σκοτάδι και απόλυτη σιωπή οι μυημένοι επαναλαμβάνουν όλοι μαζί ότι τους λέγει ο έχων το γενικό πρόσταγμα. Συνήθως απευθύνονται και επικαλούνται το «Πνεύμα». Το πνεύμα εκείνο που θα τους βοηθήσει να απαλλαγούν από τον «μαύρο κίνδυνο» δηλαδή τους νέγρους.
Μετά από την επιδρομή των έξι Κλάσμεν στην καλύβα του φτωχού νέγρου αρχίζουν να πληθαίνουν οι βασανισμοί και οι δολοφονίες. Ο Νέγρος που δεν παραμερίζει στο πεζοδρόμιο ή τολμάει να κοιτάξει λευκή γυναίκα, ή αρνείται να ξαναδουλέψει στις φυτείες με τις ίδιες απάνθρωπες συνθήκες, όπως και πριν πρέπει να αφανιστεί, να εξολοθρευτεί, να εξαφανιστεί από προσώπου γης.
Μια νεαρή γυναίκα η κόρη του συνταγματάρχη Νταίηβις η οποία είναι καταγοητευμένη από την γοητεία της Κου Κλουξ Κλαν καταγγέλλει με φρίκη , Άκουσον! Άκουσον! Ότι είδε ένα νέγρο να κυκλοφορεί με αμάξι, παρέα με μια λευκή δασκάλα. Έγκλημα! Μεγάλο έγκλημα! Ο ένοχος τέτοιας προσβολής πρέπει να τιμωρηθεί και τιμωρείται. Τον απαγάγουν. Τον παίρνουν νύχτα από την καλύβα του, τον δένουν στην ουρά ενός αλόγου και τον σέρνουν στους δρόμους. Παρόλο που ο νέγρος παραδέχεται την ενοχή του και ζητάει επιείκεια, τον πετούν γυμνό και δεμένο στα παγωμένα νερά μιας λίμνης. Μετά από μια ώρα τον αφήνουν να φύγει, φτάνει να μη πει τίποτα, γιατί θα του κόψουν το κεφάλι. Οι άνθρωποι της Κου Κλουξ Κλαν που όσο περνούν οι μήνες αυξάνονται, δικαιολογούν ανοικτά τη βία σαν το μοναδικό μέσο, για να ξεριζωθεί μια για πάντα το θράσος των νέγρων που δεν βγάζουν το καπέλο τους να χαιρετήσουν ένα (ανώτερο) λευκό ή να μην παραχωρούν το βήμα στο πεζοδρόμιο ή όταν φτάσουν στο σημείο να αγγίξουν μια λευκή γυναίκα τότε μαστίγιο, λιντσάρισμα, κρέμασμα.
Αποτέλεσμα, στο τέλος του 1866 τα στατιστικά στοιχεία λένε: 33 νέγροι δολοφονημένοι στο Τέννεση, 29 στο Αρκάνσας, 24 στη Νότια Καρολίνα, 19 στο Κεντάκυ. Στο Μέμφις σημειώνονται αληθινές σφαγές. 46 νέγροι φονεύονται και 80 τραυματίζονται.
Το ίδιο γίνεται και στην Νέα Ορλεάνη. 34 νέγροι νεκροί και 200 τραυματίες. Ο φόβος και ο τρόμος βασιλεύει στις Πολιτείες του Νότου. Αναρίθμητα είναι τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Κλας-μεν τις επόμενες δεκαετίες. Με τις παράνομες – εγκληματικές τους ενέργειες κατάφεραν να οικοδομήσουν ένα κρυφό «Κράτος εν Κράτει» μια τρομερή Αόρατη Αυτοκρατορία.
Καθώς τα χρόνια περνούν η Κου Κλουξ Κλαν ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο και φτάνει στο ανώτερο σημείο της όταν την ηγεσία της καταλαμβάνει ο στρατηγός Νάθαν Μπ. Φόρρεστ πρώτος «Μέγας Γοής» που είναι ιδιοκτήτης φυτειών, έπειτα έμπορος δούλων και τέλος λαμπρός αξιωματικός του συνομοσπονδιακού στρατού.
Στο μεταξύ τα άνανδρα χτυπήματα των ασπροντυμένων κουκουλοφόρων της Κου Κλουξ Κλαν συνεχίζονται. Οι Κλαν δρουν τελείως ελεύθερα. Οι έγχρωμοι (άντρες και γυναίκες) είναι οι συνηθισμένοι στόχοι, μα δε λείπουν και οι αναφορές βιας, βιασμένες γυναίκες και πνιγμένα παιδιά. Ένας νέγρος του Τέννεση δέχεται σε μια νύχτα τόσα χτυπήματα που μένει σακάτης σε όλη του τη ζωή. Αναφέρονται σαδιστικά βασανιστήρια, όπως ευνουχισμός, η σαρκική βία, ο πνιγμός, η κρεμάλα κ.λ.π. Ο φλεγόμενος Σταυρός είναι η υπογραφή των κουκουλοφόρων. Το σήμα κατατεθέν τους.
Τη νύχτα της 29ης Ιουνίου 1866 οι κουκουλοφόροι επιτίθενται σε μια φυλακή του (Τέννεση) και βγάζουν έξω ένα νέγρο που κατηγορείται για βιασμό μιας λευκής γυναίκας. Τον λιντσάρουν πρώτα, μετά τον κάνουν κόσκινο στις σφαίρες και μετά περνάνε με ένα αμάξι πάνω από το πτώμα του. Στη συνέχεια το πετούν σε ένα κεντρικό δρόμο σαν προειδοποίηση για τους νέγρους και σαν παράδειγμα προς μίμηση για τους λευκούς.
Μπροστά στην πλημμυρίδα της βίας και των δολοφονιών εκ μέρους της Κλαν πρώτος ο Κυβερνήτης από το Αρκάνσας Κλαίητον αναγκάζεται να καταφύγει στην ένοπλη πολιτοφυλακή για να αποκαταστήσει την τάξη. Με ένα έκτακτο κοντύλι 15982 δολαρίων στέλνει άνθρωπο της εμπιστοσύνης του να αγοράσει 4000 τουφέκια και πιστόλια. Πριν όμως τα όπλα φτάσουν στον Κλαίητον οι μασκοφόροι Κλάσμεν επιτίθενται και κατάσχουν τα όπλα. Μα ο Κλαίητον δεν το βάζει κάτω και καλεί τα ομοσπονδιακά στρατεύματα να βοηθήσουν την πολιτοφυλακή ενώ κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος. Πολιτοφυλακή και ομοσπονδιακός στρατός ενωμένοι αρχίζουν μια σειρά εκκαθαριστικών επιχειρήσεων, συλλήψεων και κατά μέτωπον συγκρούσεων με τις διάφορες συμμορίες της Κου Κλουξ Κλαν. Η παράνομη αυτή παραστρατιωτική οργάνωση σιγά σιγά διαλύεται οι ηγέτες της Κλαν το σκάνε βιαστικά για άλλες Πολιτείες. Μα παντού στο Νότο η Κλαν χάνει την αίγλη της, τη μαχητικότητά της και μέσα στο 1873 διαλύεται.
Παντού κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος, χρησιμοποιείται ο στρατός για την αποκατάσταση της τάξεως. Τέλος οι αρχηγοί της Κλαν αποφασίζουν την αυτοδιάλυσή της. Όμως αν και έχουν εξαφανισθεί από τη σκηνή οι άσπροι μανδύες, οι κουκούλες και τα άλογα στο μέλλον κάθε φορά, που για οποιουσδήποτε λόγους θα απειλείται ξανά η υπεροχή των λευκών, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, θα εμφανίζεται ξανά και το φάντασμα της Κου Κλουξ Κλαν.
Σημείωση: Όσα γράφονται σ’ αυτό εδώ το ιστορικό σημείωμα αναφέρονται στην πρώτη περίοδο της Κου Κλουξ Κλαν γιατί από το 1915 -1944 ακολουθεί η δεύτερη περίοδος που είναι δραματικότερη της πρώτης.
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
This website uses cookies.