Η ολοένα και μεγαλύτερη αντίσταση που παρουσιάζουν τα μικρόβια στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να θεωρηθεί εξίσου σοβαρό με την τρομοκρατία και την κλιματική αλλαγή, αναφέρει σε σχετική έκθεση η Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος της Βρετανίας, Ντέιμ Σάλι Ντέιβις, σύμφωνα με την Independent. Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης
Επισημαίνοντας ότι μέσα σε ένα διάστημα 20 χρόνων ακόμα και μια μικροεπέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο εξαιτίας κάποιας μόλυνσης, η Ντέιβις προειδοποίησε: «Πρόκειται για αυξανόμενο πρόβλημα και αν δεν το συνειδητοποιήσουμε θα βρεθούμε με ένα ιατρικό σύστημα, όχι πολύ μακρινό από εκείνο των αρχών του 19ου αιώνα» και συνέχισε: «Ως γιατρός γνώριζα για την αντίσταση των μικροβίων στα αντιβιοτικά, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο άσχημη ήταν η κατάσταση ή πόσο γρήγορα προχωρούσε».
Στην αναφορά της, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, τονίζει ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα τόσο στη Βρετανία όσο και διεθνώς αναφέροντας σχετικά: «Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μια ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Πρέπει να συνεργαστούμε με όλους, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το απευκταίο σενάριο μιας ευρέως διαδεδομένης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά δε θα γίνει πραγματικότητα. Αυτή η απειλή είναι τόσο σημαντική όσο και η κλιματική αλλαγή».
Σχεδόν 5.000 ασθενείς στη Βρετανία πεθαίνουν από μολύνσεις του αίματος, οι μισές από τις οποίες προκαλούνται από οργανισμούς που έχουν ανοσία στα φάρμακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μολύνσεις από μικρόβια που μάστιζαν τα νοσοκομεία πριν 10 χρόνια, και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς, έχουν αντικατασταθεί από άλλα βακτήρια, εξίσου ισχυρά, αναφέρει η Independent.
Παράλληλα με την αύξηση της χρήσης των αντιβιοτικών, ισχυροποιείται και η αντοχή των μικροβίων, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο εμφανής η έλλειψη αντιβιοτικών που να μπορούν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα. Κανένα νέο αντιβιοτικό δεν έχει παραχθεί από το 1987.
Ο λόγος, σύμφωνα με την Ντέιβις, είναι η κατάρρευση της αγοράς. Η παραγωγή νέων αντιβιοτικών, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς για μικρό χρονικό διάστημα, κρίνεται πολύ ακριβή για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες, ειδικά σε σύγκριση με ένα φάρμακο για την πίεση, το όποιο θα χρειάζονται οι ασθενείς για όλη τους τη ζωή.
Τονίζοντας ότι το κενό που υπάρχει στην παραγωγή αντιβιοτικών αποτελεί το κύριο πρόβλημα, η Ντέιβις πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμια κλίμακα, μέσω συνεργασίας των κυβερνήσεων με τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες. Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το πρόγραμμα Innovative Medicines Initiative, μία συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και στη φαρμακοβιομηχανία, με σκοπό να αυξηθεί η ανακάλυψη φαρμάκων στην Ευρώπη.
Μια άλλη σημαντική κίνηση, σύμφωνα με την Ντέιμ Σάλι, θα μπορούσε να είναι η χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο σε περιπτώσεις όπου είναι απολύτως απαραίτητα, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ανοσία στους οργανισμούς.
Σε δυο εβδομάδες, το Υπουργείο Υγείας της χώρας αναμένεται να ανακοινώσει τους τρόπους αντίδρασης για τα θέματα που έθεσε η Ντέιβις.
Independent
Σήμερα είχαμε άλλη μία κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Αντιπεριφέρεια Χανίων για αιτήματα των κλάδων…
Για απρόκλητο χτύπημα σε βάρος του έκανε λόγο το πρωί της Πέμπτης (19/12) ο Κώστας…
Δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, συνελήφθησαν χθες (18/12/2024) σε περιοχή του Δήμου Κισάμου,…
Ένα ακόμα περιστατικό έρχεται να καταδείξει την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ και την ταλαιπωρία που…
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ανακοίνωσε την κατάταξη του Δήμου στο 20%…
Δύο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και αντίστοιχες δικογραφίες σε βάρος του είχαν καταγραφεί στο αστυνομικό τμήμα…
This website uses cookies.