13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ιωακείμ Γρυσπολάκης στον Άρη Πορτοσάλτε: Η κατάληψη λειτουργεί ως χόστελ επί πληρωμή – Πνευματικοί άνθρωποι με εισαγωγικά οι 50 που υπογράφουν την επιστολή για τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Με βαρείς χαρακτηρισμούς αλλά και με αμφιλεγόμενα στοιχεία μίλησε σήμερα το πρωί ο πρώην πρύτανης και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για το θέμα της εκμίσθωσης των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου και υπέρμαχος της αξιοποίησης των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι είπε ότι η κατάληψη χρησιμοποιείται ως κατάλυμμα επί πληρωμή από διερχόμενους, ότι λειτουργεί ως ένα τύπου hostel, κάτι όμως που δεν έχει καμία βάση.

Λίγο αργότερα, στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης αναφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς ενάντια στις 50 προσωπικότητες και πολίτες που προσυπόγραψαν κείμενο ενάντια στη μετατροπή σε ξενοδοχείο των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι αποκαλώντας τους “πνευματικούς ανθρώπους σε εισαγωγικά”.

Μίλησε επίσης για ιδεολογήματα που εφευρίσκονται για να στηρίξουν τους κινηματίες αν και παραδέχτηκε ότι τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι αποτελούν την “κορωνίς των Χανίων”.

Διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκη στον Άρη Πορτοσάλτε:

ΕΡ.: Όταν λέτε κατάληψη, τι το έχουν κάνει το κτίριο;

ΑΠ.: Το κτίριο κατελήφθη το 2004. Ήταν ορμητήριο για πάρα πολλά χρόνια φασαριών που γινόταν στην πόλη. Στο κτίριο διαβιούν κάποιοι άνθρωποι εκεί μέσα. Το χρησιμοποιούν ως κατάλυμμα διερχόμενοι για το οποίο πληρώνουν βεβαίως. Πληρώνουν για την παραμονή τους εκεί μέσα.

ΕΡ.: Δηλαδή hostel;

ΑΠ.: Ναι, κάπως έτσι. Το ζήτημα είναι ότι το κτίριο αγοράστηκε μαζί με τον αύλειο χώρο και την πρώην πρυτανία έναντι του ποσού των 140.000.000 δρχ. το 1985 από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΕΡ.: Πληρώσαμε γι¨αυτό.

ΑΠ.: Βεβαίως. Μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο μου απάντηση σε αυτούς τους πνευματικούς ανθρώπους σε εισαγωγικά, γύρω στους 50, μεταξύ των οποίων – δυστυχώς – η Μάρω Δούκα που εκτιμώ και η Ιωάννα Καρυστιάνη, είπα ότι αν δε θέλετε να φύγει η κατάληψη και να γίνει η επένδυση, βρείτε 365.000 ευρώ τον χρόνο για να συμπληρώνει τον πενιχρό προϋπολογισμό του Πολυτεχνείου Κρήτης και βρείτε 18.000.000 ευρώ για να επιδιορθώσετε τα κτίρια και επιπλέον με συμβολαιογραφική πράξη να υπογράψετε ότι αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη αν πέσει κάποια οροφή και σκοτώσει κανένα άνθρωπο γιατί τώρα την ευθύνη την έχει ο πρύτανης.

ΕΡ.: Επειδή μιλήσατε για σεβάσμια άτομα της ελληνικής κοινωνίας, με ποια αντίληψη προασπίζουν την κατάληψη;

ΑΠ.: Είναι προφάσεις όλα αυτά, για να μην αναστηλωθεί το κτίριο και να μη δοθεί στους ιδιώτες για οποιαδήποτε χρήση.

ΕΡ.: Δηλαδή, αν το έχουμε το κτίριο ανακαινισμένο που θυμίζει την ιστορία των Χανίων και στεγάζεται με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του ένας οργανισμός, μια εταιρεία, ένα υποκατάστημα μίας τραπέζης, προτιμούμε να είναι χόστελ;

ΑΠ.: Είναι ιδεολογήματα όλα αυτά και προφάσεις γιατί όπως βλέπετε στηρίζουνε κάθε κινηματία. Αλλά είναι ντροπή, γιατί αν δείτε στο χάρτη είναι το ένα από τα δύο άκρα του ενετικού λιμένος. Είναι στο ένα άκρο το ναυτικό μουσείο – ένα υπέροχο κτίριο – και στο άλλο άκρο είναι αυτή η πυραμίδα, η κορωνίς κατά κάποιον τρόπο των Χανίων, το Καστέλι των Χανίων με ένα αύλειο χώρο τεράστιο. Όλα αυτά ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα από το 30.20 και μετά πατώντας ΕΔΩ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ