Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων – «Έκανα ένα λάθος αλλά δεν μετανιώνω, ήθελα να μεγαλώσω τίμια τα παιδιά μου» τονίζει η πολύτεκνη καθαρίστρια.
***
Κάλεσμα δημιουργίας «τείχους αλληλεγγύης», για να μην καταδικαστεί ξανά η καθαρίστρια με τα 13 παιδιά και το καρδιολογικό πρόβλημα, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Στην ανακοίνωση περιγράφεται η υπόθεσης της καθαρίστριας:
«Ακόμα μια καταδικαστική απόφαση, σε 8ετή κάθειρξη, της αστικής δικαιοσύνης των Ιωαννίνων αυτή τη φορά, σε εργαζόμενη μητέρα που το 2001 έχοντας 11 ανήλικα παιδιά παραποίησε κατά ένα χρόνο, το έτος κτήσης του απολυτηρίου δημοτικού για να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μια θέση βοηθητικού προσωπικού. Η εργαζόμενη είναι σήμερα μητέρα 13 παιδιών, 4 από τα οποία αυτή τη στιγμή είναι ανήλικα ενώ τα 8 από τα 9 ενήλικα είναι άνεργα και εργάζεται από το 2003 στο ΠΓΝΙ. Προφανώς η επιλογή να κάνει κάποιος μια παρατυπία δεν επικροτείται. Είναι παράλογο και άδικο όμως να καταδικάζεται για απάτη έναντι του Δημοσίου και κατάχρηση δημοσίου χρήματος μια γυναίκα που ρίσκαρε για μια δουλειά με τον πενιχρό μισθό του βοηθητικού προσωπικού, ώστε να ζήσει τα παιδιά της. Δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει «ερμητικά κλειστά τα μάτια» μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν.
Αυτή η δίωξη, όπως και η δίωξη της καθαρίστριας στο Βόλο αθροίζονται από την κυβέρνηση των «κίτρινων γαντιών» στις δεκάδες διώξεις συνδικαλιστών, μαθητών και πρόσφατα αγροτών που παλεύουν για τα δικαιώματά τους και στην κατά 90% κήρυξη παράνομων των απεργιακών κινητοποιήσεων αποκαλύπτοντας το αποκρουστικό ταξικό πρόσωπο της αστικής δικαιοσύνης. Καλούμε τη Διοίκηση του ΠΓΝΙ να μην προβεί σε διοικητικά μέτρα εναντίον της εργαζόμενης. Έχει ακόμη «λερωμένα» τα χέρια της από την απόλυση 5 εργολαβικών καθαριστριών, οι οποίες αποκλείστηκαν από τον ΑΣΕΠ το 2017. Ήταν επιλογή της διοίκησης να συμπεριλάβει την κτήση του απολυτηρίου στα κριτήρια για θέσεις συμβασιούχων καθαριστριών και να τις απολύσει. Καλούμε τα σωματεία του νομού καθώς και τους συλλόγους πολυτέκνων να πάρουν θέση ώστε να δημιουργηθεί εκείνο το τείχος αλληλεγγύης που θα εμποδίσει την αστική Δικαιοσύνη να ξανακαταδικάσει στις 5 του Μάρτη την συνάδελφο».
«Εκανα ένα λάθος αλλά δεν μετανιώνω, ήθελα να μεγαλώσω τίμια τα παιδιά μου»
Η πολύτεκνη καθαρίστρια από την Πρέβεζα μίλησε στον news247 στους 88,6 και τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Εκανα ένα λάθος, πλαστογράφησα το απολυτήριο του δημοτικού και πληρώνω αυτό το αδίκημα. Εκανα κακούργημα επειδή ήθελα να δουλέψω;
Οταν βγήκε η προκήρυξη, είχα 10 παιδιά και περίμενα το 11ο. Αυτό ήταν το αμάρτημα. Και να μην δικαστώ και να με αθωώσουν, αν χάσω τη δουλειά μου, κάτι πρέπει να κάνω. Εχω τέσσερα ανήλικα και εννοείται ότι πρέπει να τα μεγαλώσω.
Δεν πλαστογραφήσαμε για να γίνουμε γιατροί. Πληρώνουμε ένα λάθος που δεν είναι τόσο μεγάλο. Δεν ντρεπόμαστε για αυτό που κάναμε εγώ και η κυρία από το Βόλο. Ούτε το κράτος κλέψαμε. Ισα-ίσα δουλέψαμε γι’ αυτό και ακόμη δουλεύουμε για να βγάλουμε τα παιδιά μας αξιοπρεπώς στην κοινωνία.
Δεν ηθελα να βγουν οι κόρες μου στο δρόμο και τα αγόρια μου να γίνουν ναρκομανείς. Περνούσαμε ένα μαρτύριο με τον άντρα μου και τα παιδιά μου. Δεν ήξερε κανείς τίποτα. Είχα πρόβλημα υγείας και όμως ούτε καν με άκουσαν στο δικαστήριο. Δεν μετάνιωσα, ούτε μετανιώνω, αν χρειαζόταν θα το ξανάκανα, τα παιδιά μου μεγαλώνω, δεν κάνω κάτι άλλο. Και τα μεγαλώνω τίμια».