Ενδιαφέροντα ευρήματα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Κάπα Research, η πρώτη μέτρηση που διενεργήθηκε μετά τις εκλογές 2023.
Η δημοσκόπηση δείχνει πως η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί στις δεύτερες εκλογές αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων απαντούν πως θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πού οφείλεται η σαρωτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας
Την ίδια στιγμή, στο ερώτημα «πού οφείλεται η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας»:
* Σε ποσοστό 43% οι πολίτες την αποδίδουν σε «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης»
* Σε ποσοστό 35%, στο ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων»
* Σε ποσοστό 28% στο ότι «η ΝΔ είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019 – 2023»
* Σε ποσοστό 26% στο ότι «η ΝΔ είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα»
* Σε ποσοστό 18% στο ότι «ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη ΝΔ»
Θέλουν αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας
Σε αυτό το πλαίσιο, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως στις εκλογές στις 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ το 28% απαντά πως η ΝΔ πρέπει να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα.
Ποιον θέλουν για αξιωματική αντιπολίτευση
Από την έρευνα διαφαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει momentum έπειτα από το διψήφιο ποσοστό που κατέγραψε στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Ενδεικτικά, το 52% θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στον αντίποδα μόλις το 28% θέλει εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Ιουνίου.
Επιπρόσθετα, το 46% ζητεί να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το άσχημο αποτέλεσμα, ενώ το 33% θέλει το κόμμα να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.
Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό που θέλει εκλογή νέου προέδρου στο κόμμα φτάνει το 14%, έναντι του 77% που θέλει να διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, το 50% εκφράζει θετικά συναισθήματα για το αποτέλεσμα των εκλογών και το 44% αρνητικά.
Ειδικότερα:
Το 21% αισθάνεται ικανοποίηση
Το 15% ελπίδα
Το 15% ανησυχία
Το 15% θυμό
Το 14% ανακούφιση
Το 14% λύπη.
Πρόθεση ψήφου για τις δεύτερες εκλογές