Συλλογή υπογραφών πραγματοποιούν κάτοικοι της Γαύδου, μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας change.org, με σκοπό την αποτροπή της έναρξης γεωτρήσεων και την απαγόρευση εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου από την περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, στους λόγους έναρξης αυτής της καμπάνιας συλλογής υπογραφών, οι κάτοικοι αναφέρουν την σεισμικότητα της περιοχής και τους κινδύνους από ένα πιθανό ατύχημα. Θεωρούν ότι, η μορφή της Θάλασσας της Μεσογείου (κλειστή, σχεδόν σα λίμνη) μετατρέπει κάθε ατύχημα σε οποιαδήποτε περιοχή σε περιβαλλοντική καταστροφή για όλη την περιοχή, ενώ πιστεύουν ότι η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειου δε θα σώσει την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης.
Οι υπογραφές που έχουν συλλεχθεί έως αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο όπως υπογράφεται από τους χρήστες στο: http://www.change.org/petitions/save-gavdos-save-mediterranean?utm_campaign=friend_inviter_modal&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition&utm_term=26119225
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τo θέμα της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Κρήτης και πιο συγκεκριμένα ανάμεσα στην Κρήτη και τη Γαύδο, το νοτιότερο νησί της Ευρώπης.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από την κυβέρνηση της Ελλάδας και τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, στηρίζεται από ανάλογα επιχειρήματα. Εμείς, οι κάτοικοι της Γαύδου, τα θεωρούμε λανθασμένα και, ως εκ τούτου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιτρέψουμε την καταστροφή του τρόπου της ζωής μας.
Είναι άκρως ανησυχητικό κι επικίνδυνο να ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε ζώνη σεισμικής δραστηριότητας. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των εργασιών. Ας θυμηθούμε τη Φουκοσίμα, όπου το πυρηνικό εργοστάσιο κατασκευάστηκε, παρόλο που ήταν ήδη γνωστή η περιοδικότητα της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Επομένως, η καταστροφή του εργοστασίου είχε συνυπολογιστεί στο σχέδιο κατασκευής και λειτουργίας του.
Η λεκάνη της Θάλασσας της Μεσογείου, η οποία σε αντίθεση με τον Κόλπο του Μεξικού, μοιάζει με λίμνη, θα μετατρέψει οποιοδήποτε τοπικό ατύχημα σε περιβαλλοντική καταστροφή στην κλίμακα ολόκληρης της Μεσογείου.
Η Γαύδος είναι η τελευταία γωνιά καταπράσινου παράδεισου στην Ευρώπη. Εδώ, η φύση δεν έχει αλλάξει ανεπανόρθωτα υπό την επίδραση της παγκόσμιας βιομηχανίας. Στο νησί μας έρχονται να ξεκουραστούν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, και το να μετατραπεί ένα τέτοιο μέρος σε βιομηχανική ζώνη, για λόγους αμφίβολων οικονομικών συμφερόντων, αποτελεί μη-ανθρωπιστική πράξη.
Δεν πιστεύουμε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο θα σώσει την οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, όσο κερδοφόρα κι αν αυτή αναμένεται. Είναι αδύνατο να αναστηλωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία με μοναδικό δεκανίκι το φυσικό αέριο. Πιστεύουμε ότι η οικονομία οφείλει να υπηρετεί τους ανθρώπους κι δεν θα θυσιάσουμε τη ζωή μας για τις ανάγκες της.
Γνωστοποιούμε τη γνώμη μας για το θέμα αυτό πριν από την έναρξη ερευνών για τους υπόγειους πόρους στην περιοχή μας, ώστε όταν προκύψουν προβλήματα, καμία κυβερνήση και κανείς εμπλεκόμενος δε θα είναι σε θέση να καταφύγει σε δικαιολογίες του τύπου “εμείς δε γνωρίζαμε τίποτα γι’ αυτό.”
Είναι επείγουσα ανάγκη:
1ον Να απαγορευθεί η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
2ον Η Γαύδος και η Κρήτη να αναγνωριστούν και να προστατευτούν ως θησαυροί της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς.
3ον Όποια εργασία με περιβαλλοντικές συνέπειες λαμβάνει χώρα στη Γαύδο και την Κρήτη να γίνεται με την πρότερη συναίνεση των κατοίκωντους δια δημοψηφίσματος.
Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…
Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…
Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση…
Αντιμέτωπη με τον υψηλότερο αριθμό πτωχεύσεων από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση είναι η Γερμανία. Ειδικότερα,…
Του Μιχάλη Ψυλού «Πρώτο παγκόσμιο ολιγάρχη» αποκάλεσαν τον Ελον Μασκ οι κοινωνιολόγοι Κάρολ Αμλινγκερ και Όλιβερ…
This website uses cookies.