12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

“Κάτω τα χέρια από το Πάρκο!”

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου τάσσεται υπέρ της διατήρησης του πάρκου Γεωργιάδη και την ουσιαστική αναβάθμισή του (μεγαλύτερη και ασφαλέστερη παιδική χαρά, διαδρόμους χωρίς μπετόν ,καλύτερο φωτισμό ,δημοτικό αναψυκτήριο) αλλά και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για ψυχαγωγία, άθληση, ανάπαυση.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε απερίφραστα την παρουσία και την καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων στο πάρκο Γεωργιάδη την Τετάρτη 24.10.18 εις βάρος πολιτών που κινητοποιήθηκαν για να υπερασπιστούν τον τελευταίο ίσως θύλακα πρασίνου που έχει απομείνει στην πόλη μας όταν συνεργείο της “Ρόμβος Κατασκευαστική”, δεύτερου κατά σειρά ανάδοχου του έργου “αναβάθμισης” του πάρκου Γεωργιάδη, ξεκίνησε τις εργασίες, κάνοντας δοκιμαστικές τομές με εκσκαφέα σε πλατείες και διαδρόμους του πάρκου, χωρίς μάλιστα να περιφράξουν για λόγους ασφαλείας τα σημεία αυτά, παρόλο που υπήρχε κόσμος λόγω της λαϊκής αγοράς και παιδιά βρίσκονταν στην παιδική χαρά.

Απέναντι στην ειρηνική διαμαρτυρία η απάντηση ήταν η αναίτια και βίαιη επίθεση της αστυνομίας που κατέληξε σε τραυματισμούς, συλλήψεις και προσαγωγές συμπολιτών μας. Επίσης καταδικάζουμε την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής να επιλέξει το δρόμο της καταστολής. Η αδιαλλαξία του  δημάρχου κ. Λαμπρινού τη στιγμή που στην πόλη μας μεγάλο μέρος των πολιτών αντιδρά έντονα σε ένα δημόσιο έργο που καταστρατηγεί και καταστρέφει ουσιαστικά τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου είναι απαράδεκτη, παραπέμπει σε άλλες μαύρες εποχές και δεν θα γίνει ανεκτή.

Λίγα λόγια για το πάρκο…

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Ηρακλείου έχει διάφορες ιδέες για «αξιοποίηση» του Πάρκου Γεωργιάδη. Αποκορύφωμα ήταν η πρόταση της προηγούμενης δημοτικής αρχής που προέβλεπε μαζική εκρίζωση δέντρων για τη δημιουργία parking στο χώρο του πάρκου, αλλά και η πρόταση της τωρινής δημοτικής αρχής όπου έχει ήδη εγκριθεί υψηλό κονδύλι και έχει βρεθεί εργολάβος να αναλάβει την “αναβάθμιση” του Πάρκου.

Η πρόταση της δημοτικής αρχής για το Πάρκο Γεωργιάδη προβλέπει επέμβαση περίπου στα μισά από τα δέντρα του Πάρκου, εκρίζωση δεκάδων θάμνων, φύτευση φυτών χαμηλής βλάστησης όπου για να αναπτυχθούν θα χρειαστεί αυστηρό κλάδεμα στα δέντρα του πάρκου, που το καθιστούν το μοναδικό χώρο σκίασης και δροσιάς στην πόλη του Ηρακλείου. Έχουμε δει άλλωστε στην πράξη πώς εννοεί ο Δήμος Ηρακλείου την ανάπλαση χώρων πρασίνου (πλατεία Ελευθερίας, πλατεία Κορνάρου κλπ).

Με 1 εκατομμύριο ευρώ είχε προκηρυχθεί το έργο, για να δοθεί τελικά στον εργολάβο με 500.000ευρώ, λεφτά τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Λεφτά τα οποία πάντοτε “επενδύονται” και άρα τα έργα που χρηματοδοτούν δεν ξεφεύγουν ποτέ από την λογική του κέρδους. Κανείς επομένως δε μπορεί να κατηγορήσει ως υπερβολικά τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του δήμου και ποια τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μπορεί να εξυπηρετεί.

Ακόμα σοβαρότερη όμως και από την προστασία του πρασίνου είναι η συζήτηση για την αλλαγή του χαρακτήρα του πάρκου Γεωργιάδη και την εμπορευματοποίηση του. Το πάρκο πρέπει να μείνει ανοιχτό, δημόσιο και με ελεύθερη πρόσβαση για το σύνολο της εργατικής τάξης και του λάου για ώρες ξεκούρασης, χαλάρωσης και αναψυχής, για τους γονείς να πηγαίνουν βόλτα τα μωρά τους, για τα παιδιά να παίζουν. Με τις υπάρχουσες συνθήκες ζωής και εργασιακές σχέσεις η κάλυψη των παραπάνω αναγκών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Επίσης, τα τελευταία χρόνια το πάρκο αποτελεί κύριο χώρο έκφρασης συλλογικών εγχειρημάτων, τόπο πολιτικών και κινηματικών διοργανώσεων και φιλοξενεί τα περισσότερα πολιτικά/πολιτιστικά φεστιβάλ. Η πρόταση από την πλευρά του Δήμου για θέσπιση «φορέα διαχείρισης» του πάρκου καταδεικνύει προσπάθεια περιορισμού ή ελέγχου των δράσεων αυτών ενώ πολύ πιθανή είναι η ιδιωτικοποίηση αυτού του φορέα διαχείρισης στο μέλλον με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού και πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά, σε ανακοίνωση του Δήμου χαρακτηρίζονται ως “μη συμβατές δραστηριότητες” με το χαρακτήρα του Πάρκου, η Λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων καθώς και το Pride Κρήτης. Για εμάς, αρμόδια να καθορίσει τις συμβατές ή μη δραστηριότητες καθώς και τον χαρακτήρα του Πάρκου Γεωργιάδη είναι μόνο η κοινωνία του Ηρακλείου.

Διεκδικούμε:

– Τη διατήρηση του πάρκου Γεωργιάδη και την ουσιαστική αναβάθμισή του (μεγαλύτερη και ασφαλέστερη παιδική χαρά, διαδρόμους χωρίς μπετόν ,καλύτερο φωτισμό ,δημοτικό αναψυκτήριο) αλλά και τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας για ψυχαγωγία, άθληση, ανάπαυση κλπ.

– Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για καθαριότητα και συντήρηση πρασίνου

-Δημόσιους χώρους με δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς και καμία εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες και μεγαλο-εργολάβους.

-Δημόσιους χώρους έκφρασης της λαϊκής κουλτούρας μακριά από τη λογική της επιχειρηματικοποιημένης διασκέδασης.

-Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες  από τους συλληφθέντες και προσαχθέντες συμπολίτες μας.

Υπερασπιζόμαστε τον ελεύθερο και ζωντανό χαρακτήρα του και διεκδικούμε και άλλους δημόσιους ανοικτούς και κοινωνικούς χώρους στο Ηράκλειο, πέρα από τη σκιά της ανάπλασης, της εμπορευματοποίησης και του αυταρχισμού!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...