Περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια η Lancom, που τοποθετείται στην ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων ως η μοναδική ελληνικών συμφερόντων εταιρεία με αντικείμενο τη δημιουργία υποδομών τεχνολογίας και ψηφιακού νέφους (cloud). Η πλέον πρόσφατη επένδυση που δρομολογεί η εταιρεία περιλαμβάνει το Balkan Gate στην Κρήτη, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης και επιδιώκει να αποτελέσει πυλώνα της νότιας τηλεπικοινωνιακής πύλης των Βαλκανίων. «Στόχος είναι η Ελλάδα να καταστεί τηλεπικοινωνιακή πύλη των Βαλκανίων και οι χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Μεσογείου να διασυνδέονται με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Σήμερα αυτό γίνεται μέσω Ιταλίας και Μασσαλίας», σημείωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lancom Γιώργος Νώλης.
Πρόσφατα η Lancom ξεκίνησε τη λειτουργία του Balkan Gate στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στη Βόρεια Ελλάδα και στόχος είναι να καταστεί το μελλοντικό hub των τηλεπικοινωνιών της Βαλκανικής (σήμερα κόμβο αποτελεί η Σόφια). Επίσης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκει ένα ακόμη κέντρο δεδομένων στο Μαρούσι. Αυτό και τα άλλα δύο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη θα διασυνδεθούν με στόχο να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη τηλεπικοινωνιακή διαδρομή κατά μήκος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται η έγκαιρη και γρήγορη μεταφορά δεδομένων από τα Βαλκάνια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρεία διαθέτει δίκτυο ιδιόκτητης οπτικής ίνας 60 και 330 χιλιομέτρων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Κατά τον κ. Νώλη, η ύπαρξη τριών data centers διασφαλίζει πλήρως την ασφάλεια των δεδομένων έναντι πιθανής κυβερνοεπίθεσης, με τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο Εxa Infrastracture, την εταιρεία του ομίλου Overgas Vestitel με έδρα τη Σόφια, τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Grid Τelecom και την ισπανική Islalink να ανήκουν στους νέους χρήστες των καινούργιων data centers της Lancom. Σημειώνεται ότι η Islalink αναμένεται μέχρι το τέλος της χρονιάς να ολοκληρώσει την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου οπτικών ινών στο Ιόνιο, που θα εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι την Κροτόνε της Καλαβρίας.
Ερωτηθείς από την «Κ» για το κόστος κατασκευής των κέντρων δεδομένων, ο CEO της Lancom ανέφερε ότι η Ελλάδα τείνει να καταστεί ακριβή συγκριτικά με ομοειδείς ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα αποκλιμακωθεί όταν η χώρα καθιερωθεί ως προορισμός για data centers.
H Lancom, που έχει κύκλο εργασιών της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε συζητήσεις με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν παρουσία στη χώρα. Εκτός από τους πελάτες του ιδιωτικού τομέα, η εταιρεία απευθύνεται και στο Δημόσιο, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υλοποίησης εξαγορών. Εκτός από το Balkan Gate στην Κρήτη, η εταιρεία αξιολογεί την υλοποίηση νέων επενδυτικών κινήσεων, οι οποίες χρηματοδοτούνται ως επί το πλείστον με ίδια κεφάλαια. Εκτός Ελλάδας δραστηριοποιείται και στη Σόφια μέσω σημείων παρουσίας (PoP – εξασφαλίζουν τη σύνδεση με το Διαδίκτυο).
Σε απάντηση των ισχυρισμών της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου κα Μαρίας Λιονή και της ανακοίνωσης που εξέδωσε…
«Ναι τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι…
Δύο περιστατικά μαζικής άφιξης μεταναστών σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στα νότια παράλια της Κρήτης, προκαλώντας…
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε χωριό του Αποκόρωνα Χανίων, αποκαλύπτοντας ένα…
Συγκλονίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη των 4 κατηγορούμενων, μελών του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, για τον θάνατο…
«Τα άκουσαν» Ντόναλτ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς για την αντιμεταναστευτική τους ατζέντα και τη στάση τους απέναντι στους…
This website uses cookies.