ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο: Εκτός νόμου η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Μία πρώτη έγκριση σε νόμο που θα απαγορεύει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έδωσε χθες Πέμπτη το ουκρανικό κοινοβούλιο, την οποία κατηγορεί για συνεργασία με τη Ρωσία μετά την περσινή εισβολή.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC), η οποία ισχυρίζεται ότι δεν ευθυγραμμίζεται πλέον με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αρνείται τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν από το Κίεβο και ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου θα καταστεί αντισυνταγματικό.

Ο Yaroslav Zheleznyak, μέλος του κοινοβουλίου, με ανάρτησή του στο Telegram γνωστοποίησε ότι οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου στην πρώτη ανάγνωση. Πρέπει να υποστηριχθεί σε δεύτερη ανάγνωση και να εγκριθεί από τον πρόεδρο για να τεθεί σε ισχύ.

Ο νόμος θα απαγορεύει τις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με κέντρα επιρροής «ενός κράτους που πραγματοποιεί ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και τέτοιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να τερματιστούν από δικαστήριο, αναφέρεται στο σχέδιο νόμου.

Μια άλλη βουλευτής, η Iryna Herashchenko, είπε ότι η ψηφοφορία ήταν ιστορική και την περιέγραψε ως ένα πρώτο βήμα προς την απομάκρυνση των «ιερέων της Μόσχας από την ουκρανική γη».

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από πλευράς της, είπε ότι το σχέδιο νόμου – ένα από τα πολλά παρόμοια νομοσχέδια που καταχωρήθηκαν στο κοινοβούλιο – δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Περιγράφοντας τον εαυτό της ως μια «ανεξάρτητη και χωριστή εκκλησία», η Εκκλησία κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπαθεί να τη χαρακτηρίσει ως συνδεδεμένη με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και παρουσιάζει τους Ουκρανούς κληρικούς και πιστούς της ως «πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Οι ουκρανικές αρχές και πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία έβλεπαν για χρόνια την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ως πιστή στη Μόσχα και κατέβαλαν την εκκλησία μετά την ευρεία εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Μια κυβερνητική επιτροπή έκρινε ότι η UOC εξακολουθεί να συνδέεται κανονικά με τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι η εκκλησία δήλωσε ότι διέκοψε τους δεσμούς της με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία τον Μάιο του 2022.

Ο δεύτερος τη τάξει ιερέας της εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Παύλος, έχει ειδοποιηθεί ότι είναι ύποπτος για υποκίνηση διαθρησκευτικού μίσους και διανομή υλικού που δικαιολογεί τη ρωσική επιθετικότητα. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι 68 ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών για προδοσία, κινήθηκαν εναντίον εκπροσώπων της UOC από την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι.

Ο πολιτικός αναλυτής Volodymyr Fesenko είπε ότι η απαγόρευση του UOC είναι απίθανο να σταματήσει τις δραστηριότητές του και θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στην Ουκρανία και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Fesenko πρότεινε ότι η εκκλησία θα μπορούσε να εγγραφεί ως νέα οντότητα χωρίς «καμία αναφορά σε κανονικούς δεσμούς» με τη Ρωσία.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο «επίδοξος δολοφόνος» του Τραμπ

Σε προπαγανδιστικό βίντεο του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ εμφανίζεται ο συλληφθείς ως επίδοξος δολοφόνος του Ντόναλντ Τραμπ,…

56 mins ago

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON | Φωτός

Η εκδήλωση "STAVROS BLUE MOON", που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού, συγκέντρωσε εκατοντάδες…

1 hour ago

Υπερ-αδειοδότηση, υπερ-ανάπτυξη και πρωταθλητισμός στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ!

Της Βάννας Σφακιανάκη O Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) ανάρτησε στον ιστότοπό του τις…

1 hour ago

Κρήτη: Έπιασαν τους απατεώνες που εξαπάτησαν ηλικιωμένη με λάφυρο χιλιάδες ευρώ

Σε μια επιτυχημένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου, εξιχνιάστηκε μια υπόθεση απάτης που είχε ως…

1 hour ago

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενάντια σε «Εκπαιδευτικούς Ομίλους», «Μέντορες» και «Ενδοσχολικούς Συντονιστές» στα σχολεία

Η ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλει την επιβολή «Εκπαιδευτικών Ομίλων», «Μέντορων» και «Ενδοσχολικών Συντονιστών» στα σχολεία, χαρακτηρίζοντας…

3 hours ago

Τεμπονέρας: “Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ”

“Δεν θα είμαι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ” ανακοίνωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Διονύσης…

3 hours ago

This website uses cookies.